Iarnă la Dofteana: gheața a acoperit pamântul

  FOTO: Vlad Vladinschi

  Grindina abătută duminică seara asupra comunei Dofteana a distrus grădinile oamenilor și a acoperit pământul cu un strat gros de gheață.

  FOTO: Bujor Silvian  Vijelia s-a produs duminică seara, de la ora 19,20. „Brusc, cerul s-a întunecat ca noaptea, arată Ioan Bujor, primarul comunei Dofteana. Au venit niște nori albi, groși și în trei minute stratul de gheață era până la gleznă.”

  Cum zic oamenii de la țară, „peste oușor”, adică de vreo 12-15 centimetri. Nu prea a plouat, câțiva stropi, dar vântul și grindina au făcut prăpăd.

  „Copaci rupți, drumuri blocate, acoperișuri smulse! Ne-am mobilizat imediat, am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, am anunțat și pompierii și, cu drujbe, am eliberat drumul județean 116 D”, arată primarul. Mai sunt și acum frunze, crengi căzute pe clădiri, fire rupte și autoritățile lucrează la curățarea lor, dar intervenția se face în etape, în ordinea priorităților.

  „De pe blocul de lângă Primărie a zburat țigla. Au venit oameni și din alte zone să se plângă că vântul le-a luat țigla de pe case și de pe magazii. E jale! S-a distrus tot ce era prin grădini, legume, fructe, viile… Nu știm, deocamdată, ce a mai rămas, trebuie să facem o evaluare. Nu a ținut decât 15 minute, dacă mai dura distrugea tot”, afirmă Ioan Bujor.

  Și la Berzunți a bătut gheața:

  FOTO: ‎Selina Carina Santu

  Spre deosebire de locuitorii din Dofteana, cei din Berzunți au scăpat ușor: grindina a fost deasă și măruntă, dar nu a făcut mari pagube.

  „A bătut gheața doar pe marginile comunei, în afara zonelor locuite, spre Bîșca și spre Verșești-Sănduleni. A trecut o rafală, nu a ținut mult”, spune Ștefan Tifan, primarul comunei Berzunți.

  Nici terenuri agricole nu au avut de suferit foarte tare, zonele în care a căzut grindină, duminică seara, fiind acoperite de păduri.  Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"