Răzvan Bibire

Fără îndoială, ați văzut confruntările de stradă de la Caracas, unde câteva sute de persoane s-au confruntat cu forțele armate ale țării după ce auto-proclamatul președinte sprijinit de SUA a cerut poporului să iasă la revoluție.

Am urmărit printre picături cele petrecute în Venezuela și nu m-a mirat deloc atitudinea presei occidentale, mai ales a celei americane care deja trecuse de partea „poporului”.

De altfel, CNN și BBC au și fost interzise în Venezuela din cauza propagandei la care se pretau. Ce nu a spus mass-media occidentală a fost implicarea companiilor militare private, care recrutează mercenari pentru Venezuela.

De fapt, asistăm la o copie a scenariului din Siria. Se inventează o revoluție, se aduc luptători din afară care să se bată cu trupele guvernamentale și apoi se caută motive pentru o intervenție externă.

Că doar nu o să lase cineva țara cu cele mai mari resurse de petrol din lume să se autoguverneze… Cum am mai spus-o, problema principală a țării este petrolul. Dacă nu ar fi avut această resursă, nimeni nu ar fi avut ceva de împărțit cu țara.

Dar Chavez a decis că petrolul este o resursă națională de care trebuie să beneficieze întreg poporul, nu doar o mână de privilegiați. Din cauza asta nu este pace în Venezuela. Faptul că tentativa de lovitură de stat a eșuat nu contează prea mult; se vor băga în continuare bani și resurse în pregătirea alteia.

Până atunci continuă războiul hibrid, cu atentate, conducte aruncate în aer, generali morți în accidente misterioase de elicopter. Iar, între timp, rușii se infiltrează în zona. Deocamdată, în operațiuni de contrainformații.