29 martie 2024
ContrasensIarăși despre atacuri chimice

Iarăși despre atacuri chimice

Tocmai mă pregăteam să scriu că Serghei Skripal și fiica sa, care și-au revenit după “otrăvirea” cu o substanță chimică extrem de periculoasă și care omoară în câteva secunde, vor avea un sfârșit tragic: or să cadă cu liftul, o să-i calce trenul sau îi vor mânca un crocodil scăpat de la Zoo. Aș fi greșit.

Ar fi rămas cadavrele care puteau fi analizate pentru a se vedea cu ce substanță au fost intoxicați. Așa că soluția evidentă era alta și a fost anunțată de presa britanică: cei doi ruși vor primi identități noi și vor fi duși în SUA pentru ca să li se piardă urma și să nu mai fie o țintă pentru Rusia.

Este evident că se încearcă ștergerea urmelor unui incident extrem de ciudat. Nu la fel de ciudat cum a fost cel din Siria, unde, ca de fiecare dată când americanii anunță că se retrag, trupele guvernamentale atacă populația civilă cu arme chimice.

Măcar de data asta nu s-a mai spus exact substanța folosită; ultima dată când s-a afirmat acest lucru, pozele făcute de rebeli au scos la iveală mascarada pentru că în cazul unui atac cu gaz sarin – cum s-a spus că s-ar fi întâmplat – otrava întră prin piele; or “salvatorii” cu măști de gaze purtau mâneci scurte. Ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să fie și ei expuși otrăvii. Ca de obicei, toate informațiile sunt furnizate de rebeli, neexistând vreun raport independent.

Să nu uităm că data trecută, rebelii care au acuzat atacul cu gaz sarin au refuzat să accepte echipe de control internaționale care să verifice afirmațiile. Revenind la ultimul atac, de zilele trecute, acesta sfidează, din nou logica. Președintele Assad, care și-a recăpătat o bună bucată din țară după lupte grele, nu are nici un motiv să fie supus unui blam internațional care se poate transformă intr-o coaliție militară împotriva să.

În schimb, “atacul” folosește inamicilor săi. Și nu sunt puțini. Pe lângă grupurile de rebeli înarmate de statele arabe, SUA, și UK, în Siria au intrat trupele Turciei, care se războiesc cu kurzii, sunt două baze militare oficiale americane și și-au făcut apariția și trupele franceze.

Dar, pe margine se încălzește și Israelul. Presa israeliană cere, de mai multe zile, intervenția IDF în Siria sau măcar atacuri aeriene care să distrugă aviația siriană. Întrebarea de 100 de puncte este dacă această campanie de presă este o consecință a intensificării prezenței militare siriene în preajma Înălțimilor Golan (ocupate de Israel în urma războiului din 1967) sau pentru a acoperi – ca și escaladarea situației din Gaza – ancheta de corupție în care este implicat premierul Netanyahu?

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri