Vacanta de iarna s-a terminat. Dupa trei saptamâni de liber, prescolarii si elevii au revenit de astazi, 11 ianuarie, in banci. A inceput din nou scoala, insa Ministerul Educatiei deja a anuntat modificari importante in programele scolare si in modul in care se va studia la clasa. Cei vizati sunt, in special, elevii de la gimnaziu.

Nu se mai studiaza Latina si se reduc unele ore

In aceste zile este supus dezbaterii publice un nou proiect de schimbare a programei scolare la gimnaziu (in trei variante de planuri-cadru), conform careia limba latina (care in prezent se studiaza la clasa a VIII-a) se va scoate din orar, iar Româna, Istoria si Geografia se reduc cu câte o ora, la diferite nivele de studiu.

PUBLICITATE

„Este o situatie neplacuta pentru noi, profesorii de istorie. Se doreste doar ca la clasa a VIII-a sa ramâna 2 ore de Istorie si, in rest, la celelalte clase, a V-a, a VI-a si a VII-a, sa se studieze doar o ora pe saptamâna. Daca se va aproba, putem vorbi chiar si de restrângeri de activitate pentru cadrele didactice de specialitate. Noi deja ne-am organizat la nivel de inspectorate scolare pentru a ne exprima un punct de vedere comun care sa prevada clar 2 ore de Istorie pe toate nivelele de studiu in gimnaziu”, a declarat prof. Radu Mihaila, inspector scolar de istorie la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau.

Apar, in schimb, discipline noi, care inlocuiesc Cultura civica: Educaţie pentru drepturile copilului (clasa a V-a), Educatie interculturala (clasa a VI-a), Educatie pentru cetatenie democratica (clasa a VII-a) si Educatie economica (clasa a VIII-a). O alta modificare vizeaza numarul de ore de Sport. In prezent, elevii de clasele V-VII pot face 2-3 ore de Educatie Fizica si 2 ore in clasa a VIII-a, iar in variantele de plan-cadru, Sportul pierde o ora pe saptamâna fie la toate clasele, fie la o parte din ele.

Fara Informatica, la gimnaziu

Tot in acest proiect se mai vorbeste de faptul ca Informatica lipseste din noile variante de planuri-cadru. Apare, doar ca materie optionala, o ora pe saptamâna. „Avem in schimb disciplina TIC – tehnologia informatiei si comunicarii, care compenseaza acest lucru.

Aceasta disciplina apare in toate cele trei variante de plan-cadru, ceea ce este bine si suficient”, a explicat si prof. Mariana Cora Nechita, inspector scolar de informatica la ISJ Bacau. Pâna pe 23 ianuarie 2016, toti cei interesati – cadre didactice, specialisti in curriculum, elevi, parinti sau reprezentanti ai societatii civile – sunt invitati sa participe la aceasta consultare publica si sa exprime puncte de vedere, sugestii si propuneri prin completarea unui chestionar online.

Fata de anul scolar trecut, vacanta aceasta de iarna s-a prelungit cu o saptamâna. Acest lucru va duce la o prelungire a anului scolar in curs, urmând ca vacanta de vara sa inceapa tocmai pe 25 iunie 2016, cu o saptamâna mai târziu ca anul trecut (ceea ce inseamna ca numarul de saptamâni alocate studiului a ramas aceleasi).

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. Daca profesorii de istorie din sistem ar fi cautat sa schimbe curricula si sa predea lucruri interesante, poate ca ar fi avut sustinerea parintilor si elevilor in demersul lor. Asa, mult succes si drum bun !

  2. Foarte bine, scoateti si educatia fizica, sa se ingroase arterele de singe, de ce trebuie sa fim noi sanatosi? Vreau sa stiu si parerea lui Razvan Bibire.

  3. “Un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii.”- N.Iorga
    Nu este necesara o asemenea disciplina pt a nu ne cunoaste identitatea pe aceste meleaguri de mii de ani si a fi usor dezradacinati ca neam.

  4. asa deci…, se reduc orele de istorie??!!! si asa adolescentii stau f prost la cultura generalà, acum nu vor cunoaste nici màcar minimumul indispensabil!! din prosti…, vor deveni si mai prosti !

LĂSAȚI UN MESAJ