Față de anul trecut, Bugetul Municipiului Bacău este finalizat și supus dezbaterii publice. E un fel de a spune, deoarece, pe site-ul primăriei este publicat bugetul, pe capitole, diviziuni și subdiviziuni.

Cifre peste cifre, greu de „citit” pentru un om obișnuit, chiar de nedescifrat, astfel că nu văd ce fel de dezbatere va fi, cine va partricipa, deoarece nu toți sunt economiști sau care au terminat buget-finanțe. M-aș fi așteptat, așa cum am văzut că de întâmplă la Onești și Moinești, ca primarul, viceprimarii, directori ai instituției să solicite presei locale o întâlnire cu băcăuanii, să le explice pe îndelete cum se vor cheltui banii lor și eventual banii de la bugetul național și chiar banii europeni, care, se dorește a fi accesați. La fel de important este ca oamenii să știe și care sunt resursele, de unde și câți bani vor fi încasați.

Avem încă, în Bacău, două-trei ziare (print și pe internet), posturi de radio și de televiziune, nu multe, dar suficiente pentru o informare la timp și corectă. Mai sunt, cu toate restricțiile impuse de Covid, și alte modalități de informa populația, nu am căderea să le sugerez. Doar așa, cetățeanul poate participa la o dezbatere publică eficientă, din care să rezulte un buget cât de cât echilibat și pliat pe nevoile băcăuanilor, nu doar a celor aflați la putere.

Abia după aceea, schița buget îmbunătățită, poate intra în dezbaterea și aprobarea Consiliului local, devenind apoi obligatoriu pentru executivul primăriei. Așa este democratic, dacă chiar mai pune cineva preț pe acest concept, care guvernează viața publică. La prima citire, bugetul pe 2022 al Bacăului va fi mai mare cu aproape 40 la sută față de anul trecut, însă la capitolul investiții noi, suma este derizorie, de 3,5 milioane de lei, iar restul din totalul de 348 milioane de lei, va merge pe continuarea investițiilor începute și nefinalizate în anii anteriori. Și tot în această idee, cred că primarul municipiului ar face bine să ne spună cum a fost îndeplinit, sau nu a fost, bugetul pe anul trecut. Tot în spiritul democrației, la care fac apel noii lideri ai orașului.

Timpul nu așteaptă, este cel mai mare dușman al celor care mai mult promit decât chiar și fac.

 

 

 Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE