Sub influența emoției stârnite de cazul de la Caracal, mulți români au decis că e cazul să se reintroducă pedeapsa cu moartea. Premierul vrea chiar un referendum pentru înăsprirea pedepselor, un polițist a compus o poezie în care cere ca acel cetățean acuzat să fie predat părinților fetelor, ca să-și primească pedeapsa de la aceștia. E inutil să mai explic modurile în care se poate crea acest gen de emoție colectivă. E nevoie doar de câteva conturi de Facebook și de o bază de date cu cei care sunt sensibili la o astfel de temă și care 100% vor rostogoli subiectul până se va atinge masa critică. Altceva vreau să subliniez: voi chiar vreți să vă încredințați viața Justiției din România? Chiar vreți ca un judecător din România să decidă dacă ați comis sau nu o faptă care vă poate aduce pedeapsa cu moartea? Vreți să ne amintim cazurile celebre din ultimii ani în care nevinovați au fost condamnați? Să ne amintim că cea mai înaltă instanță din România, ICCJ, a refuzat ani de zile să respecte legea și să tragă la sorți judecătorii? Să rememorăm că fostul șef al celui mai puternic partid din România este la închisoare pentru că judecătorii de la CCR au amânat să se pronunțe pe o excepție până după condamnarea lui iar alți judecători au decis condamnarea fără să mai aștepte pronunțarea Curții Constituționale?

E suficient ca vreo doi influenceri de pe FB să-și dea cu părerea și, dintr-o dată, ani întregi de cercetări în domeniu sunt aruncați pe Apa Sâmbetei. Nici pedeapsa cu moartea și nici majorarea pedepselor nu ajută; din contra. Există o întreagă discuție despre faptul că, riscând să între la închisoare pentru 20 de ani sau chiar să fie executat, infractorul preferă să omoare victima și/sau martorii pentru că pedeapsa este aceeași.

Problema cu noi este că reacționăm emotiv și nu stăm să judecăm. Ne ducem după fentă și de acest lucru s-au prins jucătorii politici și agenții de influență. De ani de zile trecem din emoție în emoție, orice eveniment este bun ca să fie folosit în campaniile politice; de ani de zile politicienii se urcă pe muntele de cadavre și ne cer votul. Deși, unele dintre victimele pe care s-au urcat cu picioarele sunt provocate chiar de ei. Nu credeți că ar trebui să ieșim din acest cerc vicios și să nu mai înghițim pe nemestecate tot ceea ce ni se oferă? Nu credeți că ar fi cazul să începem să gândim?!