14 iunie 2024
OpiniiEditorialIa, neamule, avem pistoale, puşti şi mitraliere pentru toată lumea!

Ia, neamule, avem pistoale, puşti şi mitraliere pentru toată lumea!

Nu ştiam că românii pot deţine, în baza unei autorizaţii, două arme de foc, de pază şi apărare. Nici care-i diferenţa dintre ele. Ştiu că demnitarii, anumite persoane care îndeplinesc funcţii importante în statul român pot, la cerere, deţine arme pentru apărare. Condiţiile impuse de lege erau destul de restrictive, cu memoriu, analize medicale, recomandări etc. În timp, ele s-au mai relaxat, la iniţiativa unor parlamentari. În România, nu au fost, în ultimii ani, cazuri grave de folosire a armelor de foc, cum tot citesc că se întâmplă săptămânal în SUA. La ultimul „raid” au murit 18 oameni şi au fost răniţi peste 30.

Şi prin Europa sunt ţări unde deţinerea de arme de foc letale este permisă, procurarea lor nu-i chiar o problemă aşa de mare. După intrarea în UE, şi românii au început să emită cereri şi pretenţii de a se dota, pentru apărare, cu arme de foc letale. Recent, parlamentari ai PSD şi minorităţi au introdus pe agenda Senatului un proiect de lege, prin care românii ar putea deţine câte arme vor. Deocamdată în baza unei autorizaţii, mâine, poate, ar fi nevoie doar de buletin. În proiectul legii cu pricina scrie că pot procura arme de foc letale şi persoanele condamnate pentru diferite fapte, elimină interdicţia purtării armelor de persoane aflate sub influenţa alcoolului sau a drogurilor. Cei care doresc şi se pricep pot instala pe arme dispozitive de ochire cu laser şi amortizoare. Dacă legea ar intra în vigoare, în actuala formă, orice nebun, descreierat, ar pleca la vânătoare de oameni, prin cartiere, prin şcoli, prin restaurante, în parcuri sau manifestări publice. Şi nu numai cu un amărât de pistol, ci cu un întreg arsenal. Culmea este că niciun parlamentar nu a sărit în sus, nu a luat poziţie, astfel că proiectul a fost aprobat în Senat. Voit sau din neglijenţă, legea s-a aprobat tacit, adică nu s-a discutat în termenul legal(!). Acum, urmează să fie pusă în discuţia şi dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Vă daţi seama ce ar însemna aplicarea unei asemenea legi, în România? Vreţi o puşcă, o mitralieră, o puşcă automată, un pistol-două, cu laser, cu lunetă, ultimul tip, poftiţi la tarabă. Se dau la liber, ca bonus, vă facem rost şi de aprobări, autorizaţii, permise, le dăm şi cu plata în rate, le plătiţi după ce le folosiţi, să vedeţi cum funcţionează.

Nu-i glumă, o asemenea lege pune în pericol viaţa, securitatea şi integritatea cetăţenilor României, creşte riscul ca asemenea arme că ajungă în mâinile clanurilor interlope, pot fi folosite de persoane bolnave, alcoolice, drogate, dar şi sănătoase care, sub impulsul unor răzbunări pot deschide uşa unei clase plină de elevi şi se apucă să tragă, un altul intră într-o discotecă şi îşi verifică puterea noii arme recent achiziţionată. Şi nu sunt doar scenarii apocaliptice, vor fi scene reale, dacă legea trece, în forma actuală, şi de Camera Deputaţilor. Trebuie să fim în rând cu lumea, cu lumea civilizată, în care, tot omul serios are acolo, în casă, pentru apărare, cinci-şase arme. Am luat-o razna de tot. Ne-a prostit foamea sau prea-binele?spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri