28 martie 2024
ActualitateIa este templul culturii culturii române

Ia este templul culturii culturii române

Duminică, 23 iunie, de la ora 11.00, în Piaţa Tricolorului din Bacău, a avut loc o mare manifestare, o explozie de bucurie şi culoare, în care au strălucit frumoasele ii româneşti, aduse din toate zonele judeţului. A fost ediţia a II-a Zilei Universale a Iei a fost organizată de Direcţia Socială a Municipiului Bacău, împreună cu Centrul de Informare Europe Direct Bacău şi în colaborare cu Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii. Din partea organizatorilor am stat de vorbă cu Carmen Mihaela Diaconu, director al Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Bacău:

”Astăzi sărbătorim cămaşa tradiţională românească, care ne duce cu gândul la cufărul cu zestre a străbunicelor şi bunicelor noastre, la satul românesc, la obiceiurile şi tradiţiile româneşti pe care avem datoria să le cinstim şi să le păstrăm. După cum se ştie ia românească a devenit brand de ţară, este motiv de inspiraţie pentru mari case de modă, este subiect pentru pictori celebri. Alături de noi au venit creatori populari autentici, nu numai de ii, dar şi de alte obiecte şi produse culinare tradiţionale. Ne bucurăm că au venit foarte mulţi băcăuani ceea ce ne arată că iniţiativa noastră este apreciată.”

În preajma scenei au fost amenajate foarte multe standuri cu obiecte frumoase, tradiţionale, care puteau fi achiziţionate, la loc de cinste fiind, cum era şi normal, ia noastră.



Despre istoria iei a vorbit Iulian Bucur, şef şecţie Etnografie a Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, care a exemplificat vechimea iei pe teriotriile româneşti cu descoperirile de la Adamclisi, care atestă existenţa ca port al acelor locuitori a iei şi a fustei tradiţionale, care a trecut peste timpuri şi a rezistat până astăzi. “Putem spune că ia este şi a devenit templul culturii noastre, pe care suntm obligaţi să o ducem mai deaprte”, a mai spus Iulian Bucur.

Timp de mai bine de trei ore, au susţinut spectacole de muzică şi dansuri polulare elevi de la Palatul Copiilor, de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii, Grupul “Ghiocelul” al Centrului de Zi Clubul Pensionarilor “Club 60+”, Ansamblul Folcloric „Busuiocul”, Asociaţia cultural-educativă „Vatra satului, a Centrului de Zi „dr. Ştefan Ciobanu” al FSC.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri