Un bărbat, care ar fi înșelat un pensionar cu suma de 800 de lei sub pretextul recuperării unei sume de bani provenite din recalcularea pensiei, a fost depistat de polițiști în urma investigațiilor efectuate. Bănuitul a fost reținut și va fi prezentat instanței cu prounere de arestare preventivă.

La data de 23 decembrie a.c., în urma activităților desfășurate, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Bacău au depistat un bărbat de 71 de ani, din Buhuși, bănuit de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Din cercetările polițiștilor a rezultat că la data de 22 decembrie a.c., în jurul orei 10:30 în timp ce se afla pe strada Mihai Viteazu din Bacău, cel în cauză ar fi acostat un bărbat de 78 de ani, din comuna Stănișești, pe care l-a informat că în este angajat al Casei de Pensii. În această calitate i-a comunicat persoanei vătămate că are de recuperat suma de 13.000 lei ca urmare a recalculării pensiei, iar pentru a intra în posesia acestei sume de bani va trebui să plătească o chitanţă de 535 lei, plus o atenție pentru funcționara care se va ocupa de dosar.

PUBLICITATE

Convins de cele relatate, bărbatul de 78 de ani i-a înmânat bănuitului 800 lei și a rămas să-l aștepte pe acesta în zona centrală a municipiului Bacău.

În urma investigațiilor efectuate de polițiști, la data de 23 decembrie, polițiștii au depistat bărbatul bănuit de comiterea faptei și l-au condus la sediul unității de poliție.

Față de acseta s-a luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, pe bază de ordonanţă, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Din experiența polițiștilor rezultă că infracțiunile de înșelăciune se produc în general pe fondul naivității persoanelor cât și datorită faptului că autorii profită de emoția și starea de tulburare a persoanei vătămate căreia i se aduce la cunoștință o situație de pericol în care s-ar afla o rudă, sau că urmează să obțină o sumă importantă de bani.

Pentru a evita să deveniți victima unei infracțiuni de înșelăciune polițiștii vă recomandă să analizați cu atenție informațiile primite și veridicitatea lor.
Nu oferiți niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.
Nu trimiteți coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în niciun caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susțin că o au (deseori infractorii își asumă o calitate oficială – avocat, procuror, polițist etc.)
Nu dați crezare veștilor prin care ați fost anunțați că sunteți “fericiții” câștigători ai unor concursuri la care nu ați participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.), nu presupune și înscrierea automată la vreun concurs, fără consimțământul abonatului.
Nu achitați niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe aferente premiului, se realizează ulterior.
Nu vă lăsați induși în eroare de „oferte” de prezicere a viitorului, asigurare a prosperității și bunăstării familiei;
Nu înmânați bijuteriile unor persoane, pentru a le „descânta”, fiindcă vor fi substituite cu bijuterii din metal comun;
Nu permiteți accesul unor persoane necunoscute în curte sau în locuință și nu acceptați ofertele tentante de achiziție sau vânzare bunuri.
În cazul în care sunteți martorul unei infracțiuni sau victima acesteia, rețineți semnalmentele persoanelor, caracteristicile autoturismului și sesizați cea mai apropiată unitate de poliție, sau apelați în cel mai scurt timp numărul de urgență 112!

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ