Pe vremea când S.C. Bacau și F.C. Ceahlaul ne ofereau derby-uri fotbalistice, am fost actorul unei povesti absurde. Ma indreptam legal, la volanul autoturismului, pe traseul Bacau-Piatra Neamt.

Putin surescitat, un politist m-a tras pe dreapta. I-am cerut explicatii. Mi-a spus ca n-are timp. Eram decis sa plec. Sesizând situatia, politistul si-a facut timp pentru explicatii…

Veneau, dinspre Piatra Neamt, mai multe autocare cu suporteri. Politistul ii oprea pe cei angajati aidoma mie in trafic, motivând ca suporterii nemteni arunca din autocare cu sticle, pietre, obiecte contondente, fiind un pericol public pentru circulatia rutiera!

PUBLICITATE

Cu alte cuvinte, omul in uniforma voia sa ne protejeze!… Am ramas uimit in fata unei asemenea explicatii abracadabrante. L-am intrebat de ce nu-i opreste pe acei presupusi sau reali huligani. De ce sunt opriti cei care respecta legea?…

Pentru ca suporterii sunt beti, un fel de haita turbata, mi-a raspuns politistul. I-am spus ca ma urc la volan, beau, iau niste bolovani si incep sa arunc. Nu-i asa ca n-o sa fiu oprit?… Omul a ramas câteva clipe perplex, dar nici astazi nu sunt sigur daca a priceput ceva…

Recent, un suporter al unei echipe bucurestene, lovit de un sustinator al echipei adverse, a murit. Cum se face ca suntem oameni normali – cu familii, slujbe, aplauze ale comunitatii – dar, deodata, unii, in week-end, la meciurile de fotbal, devenim huligani, fiinte de nimic, fiare turbate?

Pâna la un punct, teoriile sociologilor care cerceteaza comportamentul multimilor pasionale explica fenomenul. Dincolo de aceste explicatii insa, cred ca atitudinea manifestata de fortele (sic!) de ordine din perspectiva prevenirii unor asemenea tragedii este deplorabila.

Poate ca si legislatia este in suferinta. Dar episodul acela, in care eu si alti conducatori auto nevinovati am fost pedepsiti (nu protejati!), din cauza ca nu se indraznea sa fie ,,deranjati” potentialii raufacatori, m-a scârbit, mi-a strecurat in suflet marea banuiala potrivit careia infractionalitatea este cauzata si de strategiile lase zamislite pentru a o preveni/pedepsi.

Ne manifestam forta (de ordine) doar in raport cu populatia civilizata? Optiunea aceasta – bolnava de mimare a indeplinirii obligatiilor fata de cetateanul pasnic – este mult mai comoda si lipsita de riscuri (pentru fortele de ordine care primesc si sporuri de risc…).

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Domnule Redactor,,,
    Se pare ca este mai usor sate iei de oamenii cinstiti,in loc sa opreasca Autocarul si sa-l intoarca inapoi cu toti suporterii ametiti,,,,>>>>
    Iar in cazul suporterului dinamovist,,ne dam seama ca platim degeaba niste oameni care stau sau
    lucreaza ascuns,,>>>????!!!

LĂSAȚI UN MESAJ