Cadrele didactice care locuiesc in Bacau, dar predau in scolile din comuna Horgesti, acuza autoritatile ca nu respecta legea si le incalca drepturile. „Primaria a refuzat decontarea navetei cadrelor didactice pentru anul 2014, precum si a analizelor medicale necesare la început de an, desi legea ii obliga. Doi primari au negat acest drept, fostul primar, Turcan, actual profesor de educatie fizica, cât si actualul primar”, sustin petentii.

Cu sprijinul Sindicatului Liber din Invatamânt, cei de la Scoala Racatau au obtinut o hotarâre judecatoreasca definitiva privind decontarea navetei restante, „dar actualul primar refuza sa o aplice. De ce nu pune in aplicare o hotarâre definitiva?” intreaba cadrele didactice. Acestea mai reclama ca atitudinea primarului e dispretuitoare. Profesorii navetisti au dreptul sa fie suparati, insa nu pe autoritatile locale, arata Ioan Danca, primarul comunei:

“E adevarat ca cei din Racatau au hotarâre judecatoreasca definitiva, dar Primaria nu le poate achita aceste drepturi daca nu primeste bani. Aceste sume vin de la minister strict pe hotarârile judecatoresti. Doar trec prin Consiliul Local!” Profesorii de la Scoala Horgesti nu au facut demersuri in instanta, deci nu vor primi retroactiv contravaloarea transportului: “E vorba despre drepturi banesti din urma, pe care nu le putem achita din bugetul pe anul acesta”, mai spune primarul.

PUBLICITATE

“Nu au adus aparatura de acasa”

Pe fondul nemultumirilor privind decontarea transportului, petentii vin si cu alte acuzatii: „Scolile sunt foarte slab dotate, cadrele didactice fiind nevoite sa scoata bani din buzunar pentru a asigura un act didactic normal, ori sa isi aduca de acasa aparatura necesara. La Sohodor, copiii stau inghesuiti in clase ca intr-o colivie, in timp ce sunt inaugurate gradinite (la Recea) în zone unde se invata la simultan si unde nu mai exista populatie scolara!”

E cu totul fals, sustine primarul, scolile au dotari ireprosabile: calculatoare, imprimanta, copiatoare, internet etc. Referindu-se la relatia cu dascalii, Ioan Danca arata ca nu e vorba de dispretul sau, ci de lipsa de comunicare si informare a acestora. E adevarat ca satul Recea are gradinita noua, iar Sohodor, nu, dar nu exista posibilitatea de a alege deoarece intre cele doua investitii nu exista nicio legatura.

„Trebuia sa se construiasca o scoala la Sohodor, dar nu s-a mai construit. Nu stiu de ce, probabil nu a mai fost finantata. Acela e un proiect de 25 de miliarde de lei vechi, cu dispensar la etaj, un proiect care nu se poate realiza din bugetul local. Eu, când am intrat in administratie, am gasit o fundatie in afara satului”, arata Ioan Danca. Dupa aceea, comuna Horgesti a primit fonduri pentru Gradinita Recea. „Aveam de ales sa fac o gradinita la Recea ori sa nu o fac deloc. Am decis sa facem aceasta investitie deoarece e utila comunitatii. Cele doua sate sunt situate unul lânga altul si e mai aproape pentru copii sa mearga la Recea decât la Sohodor.” In loc de concluzii, primarul Ioan Danca afirma ca aceste acuzatii au la baza motive si scopuri politice.

„S-au obisnuit sa tipe in cor, ca niste copii: «Bani, dati-ne bani! De ce nu ne dati bani?» La inceputul anului 2015, noi le-am alocat bani pentru naveta, iar dupa o luna strigau sa le dam bani, desi in sedinta CL Horgesti, când a fost aprobata suma, erau 7-8 profesori in sala. In loc sa se informeze, sa comunice intre ei, tipa!”
Ioan Danca, primarul comunei Horgesti (foto)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

 1. Dispretul pentru educatie este specific sistemului politic. Ii sustin pe acesti domni profesori in lupta lor deoarece stiu din experienta proprie ce inseamna sa te lupti cu morile de vant.

 2. Ce se petrece la Horgești? Cine ia aceste decizii păguboase pentru viitorul acestei comune. Cine își bate joc de oameni, cine ?
  Nu văd nici un motiv pentru care orice comună care pune cât de cât preț pe educație nu ar deconta naveta cadrelor didactice. În județul Bacău autoritățile locale ale comunei Horgești sunt printre foarte puținele care nu a aplicat legea în privința decontării navetei și au refuzat un drept legal, nu un privilegiu, al corpului profesoral.
  Să nu uităm, decontarea navetei cadrelor didactice este OBLIGATORIE, nu la latitudinea vreunei găști sau grup de interese. OBLIGATORIE!!!
  În altă ordine de idei, am vizitat, recent, Recea. Drumul este dezastru. De ce? Totul arată mai rău decât în urmă cu doi ani. Nu s-a mișcat nimic în sens pozitiv, din contră. Pentru ce mai există autoritate publică locală dacă totul pare a fi părăsit…?

 3. am votat pe cine nu trebuie.nu e nevoie de scoala k sa faci ceva pt comuna.Trebuie sa ai relati .Drumul e la fel de atatia ani,copii nostrii invata in sali de 3 pe 3 m la scola Sohodor,A promis Benea ,a promis primarul nostru Nelu Turcan,a promis Danca,a promis Unicefu si nimic.Nu sa schimbat nimic de atatia ani.Sint invatatori care fac treaba alti dorm la ore s-au vin afumati.Ce naveta?Se poate face drumu cu bani astia!

 4. Primari am avut drumuri nu. Iti crapi masina prin gropi, te inpedici de petre. Este gradinita noua in satul care ramane fara copii si becuri care se incarca de la soare si noi nu avem drum. Traiasca consilierii nostri si primarul, ca in rest toates bune. Ras a fost si ras va fi fata de noi niciun primar nu nea mai bagat in seama dupa ce sa vazut pe scaun.

 5. In Horgesti drum nu va fi niciodata, iar cadrele didactice calificate vor fi fortate sa plece prin fel si fel de presiuni si marsavii puse la cale de inestimabilii conducatori ai comunei, iar nedecontarea navetei este un astfel de mijloc de presiune. Din pacate, cei care vor avea de suferit vor fi copiii.

  Nu sunt bani domnule primar? Dar acesti bani necesari decontului nu ii da comuna ci ii da statul, voi trebuia doar sa ii cereti de la stat. Nu mai este o alta comuna in judet care sa aiba astfel de restante.

  Cate miliarde a primit comuna in acest an (va spun eu, o gramada de banet)? Ce ati facut cu banii, deoarece chiar nimic nu se vede!

  P.S. Legat de vocabularul domnului primar, destul de violent si ciudate, nu sunt multe de spus. Acesta arata atitudinea cu care ii priveste pe profesori, atitudine distructiva si medievala.

 6. Rusine?! Unde ati mai vazut nesimtiti sa stie ce este rusinea?Acest individ,care a facut tot ce este mai josnic pentru a ocupa aceasta functie, crede ca toata lumea este obligata sa se inchine lui .Sa vina cadrele didactice sa se roage de el,ori daca nu,directorii,iar el sa se legene in acel fotoliu,sa foloseasca inteligenta sa de pitecantrop si sa spuna:”sa vina banii de la minister strict pe hotarari judecatoresti”.Fals, legea prevede obligatia autoritatii publice locale , nu a guvernului.

 7. Poate ar fi cazul sa mai schimbati si directorii de scoli din comuna. Nu misca nimic iar dotarea scolilor lasa cu mult de dorit. Sunt conditii improprii invatarii.

LĂSAȚI UN MESAJ