Se simte deja mare agitatie in jurul functiei de edil sef al Bacaului. S-a incins hora candidatilor, din care in seara de 5 iunie, când se vor da rezultatele alegerilor locale, doar unul va iesi fericit. Au mai ramas circa doua luni pâna atunci. Cunoscuti sau necunoscuti, cu sanse reale sau cu doar cu scopul de a rupe voturi de la altii, fiecare se arata profund implicat in proiecte de ridicare pe culmi de bunastare a cetatenilor acestui oras. Si chiar daca abia pe data de 6 mai va incepe oficial campania electorala, candidatii nu se mai feresc de multa vreme sa isi faca publicitate. Ii mai crede cineva? Doar in intimitatea fiecaruia dintre noi ne putem raspunde la aceasta intrebare. Si, totusi, cine sunt candidatii anuntati pâna acum? Fara gândul de a va influenta in vreun fel optiunile, fara sondaje de opinie si fara nici o patima, incercam o prezentare succinta a celor cu intentii certe la candidatura, in ordine alfabetica.

Gabriel Corodeanu este candidatul PNTCD la functia de primar al Bacaului. Are 37 de ani, a fost liderul studentilor din Universitatea “Vasile Alecsandri”, iar in prezent este profesor la Liceul cu Program Sportiv. Pâna acum a mai fost membru PUR, PNL si PDL.
Printre obiectivele prevazute in programul sau se numara o parcare subterana în zona Parcului Catedralei, înfiintarea unor ateliere de lucru, pe lângă parohii, în care pensionarii sa-si ocupe timpul, sustinerea accesului bacauanilor la produsele alimentare autohtone, toalete publice în zone aglomerate, sistem de monitorizare video functional în piete, infiintarea unui serviciu public cu meseriasi capabili sa faca reparatii urgente si minore în unitatile scolare.

Laurentiu Romeo Enea, unul dintre cei care si-au anuntat candidatura, are 50 de ani, este de profesie inginer, iar in trecut a fost militar in cadrul Fortelor Aeriene Române. Acum lucreaza in domeniul medical si se ocupa de furnizarea de echipamente specifice domeniului. “Am ales acest drum pentru ca sunt nemultumit de felul in care arata orasul meu natal, de felul in care este administrat Bacaul. Ma motiveaza sa candidez nemultumirea pe care o intâlnesc peste tot. Am ajuns la concluzia ca neimplicarea ne-a adus in starea in care este orasul acum, faptul ca nu vrem sa luam atitudine”, spune Enea, independent.
Printre obiectivele sale ar fi o serie de facilitati pentru sprijinirea mediului de afaceri, salubritate moderna sI parcari, sprijinirea sportului.

PUBLICITATE

Cel mai tânar pretendent la Primarie sI Consiliul Local, care abia a implinit vârsta de 23 de ani care ii permite accesul la candidatura, este Cristian Ghinghes. A absolvit studii superioare de administratie publica, este masterand in Managementul Organizatiilor si Serviciilor Publice si s-a implicat in mai multe actiuni civice. “Candidez cu gândul ca tinerii au nevoie de un reprezentant acolo unde se iau deciziile si apoi pentru a aduce pe agenda publica teme importante, care nu sunt luate în seama în prezent de catre actuala «clasa» politica. Pentru mine va fi o campanie pozitiva, bazata pe idei realiste, concrete, bine argumentate. Îmi doresc sa va demonstrez ca înca mai putem spera ca în Bacau se poate face ceva”, spune Ghinghes, independent.

In vârsta de 47 de ani, Dragos Luchian este candidat la primaria Bacau din partea PNL. Totodata, este la primul mandat de parlamentar, dupa ce a câstigat alegerile chiar pe colegiul aferent municipiului Bacau. In perioada 2008 – 2012 a fost viceprimarul Bacaului, când l-a secondat pe Romeo Stavarache. “Când am decis sa candidez la Primaria Bacau, mi-am facut o agenda cu lucrurile de care consider eu ca Bacaul are nevoie. Prin acest demers, pe care l-am pornit împreuna cu societatea civila, am vrut sa ma conving ca agenda mea coincide cu agenda oamenilor, ca strategia pe care am gândit-o pentru dezvoltarea orasului raspunde nevoilor locuitorilor sai. Dupa ce am citit toate mesajele scrise de ei, am constatat ca exista teme generale, dar sunt si situatii specifice, probleme punctuale reclamate în fiecare cartier, de oameni de diferite vârste”, spune Dragos Luchian. El pune mare pret pe referendum in cadrul comunitatii, in cazul proiectelor importante, de la construirea bugetului pâna la stabilirea unor prioritati în cheltuirea banilor publici.
Autostrada Bacau-Brasov, investitiile directe in economia orasului, un nou centru civic sunt principalele obiective ale candidatului Luchian, alaturi de multe altele.

Cristinel Manolache (46 de ani) a fost una dintre vocile cele mai acide din Consiliul Local pâna saptamânile trecute, când si-a dat demisia din legislativul bacauan. Este poreclit “Legionarul” fiindca a servit ca militar in Legiunea Straina Franceza din 1992 pâna in 2008, timp in care a participat la diferite misiuni, printre care si cele din fosta Iugoslavie, in timpul razboiului de acolo. Dupa revenirea in tara a devenit om de afaceri si s-a implicat in politica, fiind membru in mai multe partide. A mai candidat pentru Primarie, iar acum va figura pe listele Partidului Social Românesc (PSRo), infiintat de Mircea Geoana. Manolache a anuntat ca acesta este ultimul partid la care mai adera, preferând ca in cazul unor esecuri in politica sa renunte la a mai face politica.

Cosmin Necula este candidatul PSD la Primaria Bacau. Are 37 de ani, este jurist, deputat PSD si liderul organizatiei municipale PSD. Precampania electorala a candidatului PSD a inceput de mai multa vreme si a fost construita pâna acum, in general, din conferinte de presa in care a acuzat greselile din ultimii 12 ani de administratie liberala si a marjat pe tema nevoii de schimbare. Printre proiectele sale se numara finalizarea spitalului municipal, imbunatatirea sistemului medical bacauan, lupta impotriva coruptiei din administratia bacauana. “Candidez fiindca eu cred ca este momentul unei binevenite schimbari, în care oameni curati sa duca orasul înapoi pe drumul cel bun. Drumul corectitudinii, al decentei, al bunului-simt. Am lânga mine, în echipa mea, oameni a caror principala vocatie este integritatea. Vrem sa facem schimbarea în bine în Bacau”, spune Cosmin Necula.

Fost prefect de Bacau in timpul Guvernarii Boc, cu o bogata experienta in administratia locala, Constantin Scripat (60 de ani) este candidatul Partidului Miscarea Populara, aflat sub aripa fostului presedinte Traian Basescu. “Este pentru prima data când candidez la Primaria Bacau. Am o experienta administrativa de 24 de ani, având mai multe functii. Am lipsit o perioada de pe scena politica. Sunt bacauan si sunt total nemultumit de cum arata Bacaul. Orasul a stagnat si a ajuns sa fie ultimul din Moldova, desi in perioada 1996 – 2000 a fost fruntas. Actuala administratie va avea de furca cu mine, voi veni cu documente care sa arate unde suntem”, spune Constantin Scripat, care este preocupat si de gradul de indatorare al orasului si creditele facute de administratie.

Dragos Stefan (40 de ani) a fost pâna de curând coleg de partid cu Cristinel Manolache, initial la PER, apoi la UNPR, amândoi au fost consilieri locali, pâna când si-au dat simultan demisia, in februarie. Acum, este membru ALDE si din aceasta calitate va candida si el la functia de primar al Bacaului. “Ne adresam electoratului de centru-dreapta si principalul nostru competitor e PNL. Nu ne adresam electoratului PSD. Vom face o echipa buna cu PLR si vom lupta pentru a câstiga Primaria Bacau. Eu sunt un om de echipa”, spune Dragos Stefan. ALDE mizeaza pe electoratul din mediul urban si spera sa obtina in jur de 10 procente, care ii vor permite sa acceada in Consiliul Judetean si in cel Local.

Asadar, acestia sunt candidatii despre care stim sigur ca vor sa conduca Primaria Bacau. Nu este exclus sa mai apara si altii. A provocat rumoare, la un moment dat, si zvonul ca Romeo Stavarache ar mai vrea un mandat, ba chiar ar fi fruntas in sondajele de opinie. Actualul primar nu a raspuns niciodata clar daca mai candideaza sau nu, iar calitatea sa procesuala actuala nu pare sa il recomande la un nou mandat. Oricum, dintre toate proiectele care ni se vor pune in fata noastra, a alegatorilor, va trebui sa discernem cu atentie, sa eliminam demagogia, limba de lemn, proiectele neviabile, ca sa il alegem pe cel care intr-adevar ar putea aduce mai multa bunastare in Bacau.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.