24 iunie 2024
SportHandbalul se întoarce acasă

Handbalul se întoarce acasă

La 30 de ani de la cucerirea Cupei Cupelor de către echipa de handbal feminin a Științei, gruparea băcăuană va organiza sâmbătă, de la ora 10.00, un remember de top în Sala Sporturilor. Punctul culminant va fi amicalul de lux dintre legendele Științei și ale Chimistului Râmnicu-Vâlcea. „Vă așteptăm din nou lângă noi” este mesajul pe care Angela Brândușoiu și Narcisa Lecușanu l-au transmis spectatorilor băcăuani.

Handbalul băcăuan se pregătește să dea timpul înainte. Înainte cu trei zile. Pentru a-l da ulterior înapoi. Înapoi cu 30 de ani. În 1989, handbalistele Științei cucereau Cupa Cupelor, reușind astfel cea mai importantă performanță din întreaga istorie a sporturilor de echipă din Bacău. Sâmbătă, 15 iunie, gruparea băcăuană va organiza un remember de top al evenimentului. „Cupa Cupelor 1989- 2019: trei decenii de istorie” este proiectul lansat de fosta handbalistă băcăuană Gabriela Manea și organizat de CS Știința cu sprijinul Consiliului Județean Bacău. „E un proiect de suflet, care ține să celebreze o reușită notabilă pentru handbalul românesc, nu doar cel băcăuan”, a declarat Gabi Manea.Așadar, handbalul băcăuan se întoarce în timp. Și, ce este și mai important, se întoarce acasă. Programat la ora 10.00, în Sala Sporturilor (accesul publicului urmând să aibă loc încă de la ora 9.00), evenimentul de sâmbătă va cuprinde două partide urmate de o festivitate de premiere. Primul joc, care va începe la ora 10.00, va aduce față în față actuala echipă a Științei și pe cea din anii 1990/ 2000. De la ora 11.00 se va derula meciul vedetă Știința Bacău – Chimistul Râmnicu Vâlcea. Un fel de Steaua – Dinamo al anilor ’80. Băcăuancele îl vor avea pe bancă pe Costel Petrea, în teren pe Ioana Vasilca, Angela Brândușoiu, Marilena Petrea, Lidia Drăgănescu, Narcisa Lecușanu (un new-entry de lux), Maria Borcea, Gabi Manea, Cati Marian (primul căpitan al Științei), Eva Darvaș, Marinela Matei, Adriana Popa și Mariana Târcă, iar în suflete pe regretata Laurica Lunca, „cel mai mare căpitan pe care l-a avut vreodată Bacăul”, așa cum consideră Gabi Manea.

De partea cealaltă, Chimistul vine și ea cu garda veche. În frunte cu Maria Torok-Duca, super-handbalista lansată la …Știința. Nu va lipsi nici sora lui Mori, Edit Matei, după cum va fi prezentă și Luminița Huțupan, la rândul său un new-entry, asemeni Narcisei Lecușanu. Știința – Chimistul nu este doar regalul deceniului opt, ci și derby-ul care a adus ultimul titlu în vitrina băcăuancelor. Cel din 1992, tranșat în ultima etapă, atunci când băcăuancele le-au învins pe vâlcence cu 25-21. „Și atunci, și acum am palmele transpirate de emoție. Prin urmare, din punctul acesta de vedere nu s-au schimbat prea multe”, a mărturisit ieri, cu lacrimi în ochi, Angela Brândușoiu, sosită din Germania special pentru evenimentul de sâmbătă.

„Trăiesc un amestec de sentimente: euforie, emoție extraordinară și nostalgie”, a declarat portărița Științei din anii ’80-’90, care a avut și un mesaj pentru iubitorii handbalului din Bacău: „Și celor care vor veni la sală sâmbătă, și celor care nu vor reuși să fie prezenți, dar care s-au gândit și se gândesc la noi țin să le mulțumesc că ne-au sprijinit mereu și că nu ne-au uitat”. Campioană a lumii la tineret și vice-campioană mondială la senioare, Narcisa Lecușanu nu poate uita că în 1992, anul ultimului titlu al Științei, s-a antrenat în câteva rânduri, din postura de junioară, alături de prima echipă: „Îl regăseam astfel la Știința pe antrenorul care m-a format ca jucătoare la CSȘ, Eugen Cucu. Pentru noi, copii de atunci, echipa de handbal feminin a Științei era un adevărat model. Iar pentru mine personal, Știința a fost rampa de lansare mai întâi către handbalul românesc și apoi către cel mondial”. Narcisa a adresat și ea un mesaj fanilor: „Vă așteptam din nou într-un număr cât mai mare alături de noi”. De încheiat, a încheiat ca un adevărat șef de galerie: „Hai Știința!”. Iar noi ne facem ecou.

9

Titluri de campioană a României deține Adriana Popa. „Piticul”, așa cum este strigată Adi, e unica hadbalistă băcăuană care și-a trecut în palmares toate cele nouă titluri ale Științei.

Vine și Gațu!

La manifestarea de sâmbătă va fi prezent și multiplul fost campion mondial Cristian Gațu. Acesta va fi premiat de organizatorii proiectului „Cupa Cupelor 1989- 2019: trei decenii de istorie” pentru întreaga sa contribuție adusă handbalului.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img