26 februarie 2024
SportHandbal masculin/ Liga Zimbrilor: Harakiri băcăuan

Handbal masculin/ Liga Zimbrilor: Harakiri băcăuan

Duminică seara, în ultimul meci de campionat al anului, CSM Bacău a pierdut incredibil acasă, cu 27-29 (13-11) în fața Sucevei, după ce în minutul 42 trupa lui Bibirig avea șase goluri avans: 22-16

Există mai multe feluri în care poți pierde un meci de handbal. Maniera în care CSM Bacău a pierdut duminică seara, acasă, în fața celor de la CSU din Suceava le întrece însă pe toate. Echipa lui Leonard Bibirig a cedat în mod incredibil, cu 29-27, o partidă pe care a avut-o în mână.

Totul, dar absolut totul părea să fie în favoarea „CSMeilor” în această ultimă confruntare a anului, contând pentru etapa a 14-a, prima a returului din Liga Zimbrilor. Totul: publicul (din nou unul sufletist și generos, dovadă și faptul că la pauză a nins cu jucării de pluș destinate copiilor nevoiași), clasamentul (un loc 7 de apărat peste iarnă), moralul (patru meciuri la rând fără înfrângere plus victoria din tur, de la Suceava) și, nu în ultimul rând, desfășurarea jocului.Nici nu mai ținem minte de când Bacăul a primit un singur gol în primele 11 minute. Duminică seara s-a întâmplat: paradele fenomenalului Tudor Stănescu (cel mai bun om al gazdelor) și apărarea exactă a „CSMeilor” a făcut ca adversarii să înscrie golul de 2-5 de-abia în minutul 11. E drept, oaspeții au „strâns” în mai multe rânduri scorul pe tabelă (de la 1-5 la 5-6 sau de la 7-11 la 10-11), dar nimic nu lăsa să se întrevadă posibilitatea ca CSU Suceava să vină peste CSM Bacău. Mai ales că, după ce au avut 13-11 la pauză (eficient jocul pe extreme dus de Dospinescu, Dobrincu și, part-time, Brăescu), gazdele au forțat cu succes în debutul reprizei secunde. Și s-au desprins până la șase goluri prin reușita lui Ganchev, de 22-16 din minutul 42.

Ce a urmat a fost un adevărat coșmar. În ciuda intervențiilor lui Tudor Stănescu (nu mai puțin de 12), trupa lui Bibirig a început să dea rateu după rateu. Ushal a greșit tot ce putea greși în atac, Esteki (care oricum nu prinsese o zi memorabilă) a fost mereu blocat la finalizare, iar soluțiile individuale s-au înghesuit în defavoarea unor scheme care păreau oricum suferinde și lipsite de fluență. Haosul din faza ofensivă și-a dat mâna cu erorile din faza defensivă.

Pentru a avea cadrul complet, e drept că și arbitrajul a tocat mărunt formația băcăuană (lui Esteki, de pildă, i s-au anulat două goluri, sub pretextul întoarcerii fazei), dar acesta se prezintă mai degrabă ca un detaliu decât ca un alibi. Cert este că Suceava, care a contat, la rândul său, pe un portar în zi mare, Makaria, a declanșat în ultimele 16 minute operațiunea „come-back”. Iar de la 23-18 în minutul 44 și 26-24 în minutul 53, tabela a indicat 26-26 în minutul 55 și 28 de secunde, atunci când ex-ul Bologa a interceptat pasa lui Serhel către Rogulski, a plecat pe contraatac și a adus, pentru prima oară de la începutul jocului, egalarea.

Cu avântul echipei ce vine din spate, CSU din Suceava nu a mai putut fi oprită. Makaria a scos senzațional, de trei ori în aceeași fază, șuturile lui Dobrincu, Rogulski și Esteki, pentru ca, după golul lui Gavriloaia de 26-27 să vină un nou moment decisiv: lovitura de la 7 metri ratată în minutul 57 și 35 de secunde de Ganchev sau, dacă vreți, lovitura de la 7 metri apărată de Makaria. Ulterior, Bacăul a mai primit o lovitură de ciomag, de data aceasta din partea observatorului, care a anulat golul de 27 egal, iar ultimele minute au găsit Suceava lansată spre o neverosimilă victorie cu 29-27.

„O înfrângere amară, într-un meci pe care l-am controlat 45-47 de minute. Noi am ratat foarte mult pe final, mizând și pe jocul individual mai mult decât trebuia, iar ei ne-au prins pe contraatac și pe faza a doua”, a sintetizat antrenorul CSM Bacău, Leonard Bibirig acest eșec intern care face ca echipa sa să ierneze pe locul 8, poziția a șaptea fiind preluată de CSM Focșani 2007.

La finalul jocului de duminică seara, o parte a galeriei băcăuane i-a luat la rost pe jucători, antrenori și staff, scandând, totodată, clasicul „De-mi-si-a, de-mi-si-a”. Ceea ce a deranjat însă la fel de mult ca și rezultatul (dacă nu chiar mai mult) a fost faptul că suporterii veniți de la Suceava nu doar că au avut acces în Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu”, ci că după fluierul final ei au intrat și pe terenul de joc, sărbătorind victoria și făcând poze alături de echipa favorită.

Asta în timp ce fanilor băcăuani le este interzisă- și nu de azi, de ieri- prezența în sala din Suceava de către gazdele de acolo. Iată un lucru pe care conducerea CSM Bacău ar merita să-l analizeze . Bineînțeles că, după un asemenea harakiri precum cel de duminică seara, nu este singurul lucru predispus către o analiză severă!

CSM Bacău: T. Stănescu, Freiwald, Grigoraș- Dobrincu 7 goluri, Dospinescu 6, Esteki 5, Ganchev 4, Serhel 2, M. Bujor 1, Brăescu 1, Rogulski, Costea, Belchite, Virbauskas.

Clujul a bătut la Steaua, Vasluiul, egal cu Potaissa

Rezultatele etapei a 14-a, ultima din 2023: Minaur Baia Mare- Dinamo București 30-37, CSM București- HC Buzău 2012 34-34, Steaua București- Universitatea Cluj 28-29, CSM Bacău- CSU din Suceava 27-29, CSM Vaslui- Potaissa Turda 29-29, CSM Focșani 207- SCM Politehnica Timișoara 30-28 . Ultimul joc al acestei runde, CSM Constanța- CSM Sighișoara a fost amânat pentru data de 29 ianuarie 2024.

Programul etapei a 15-a (4 februarie 2024): CSM Vaslui- Steaua, Potaissa Turda- CSM Constanța, CSM Sighișoara- CSM București, HC Buzău 2012- Minaur Baia Mare, Dinamo- CSM Focșani 2007, Politehnica Timișoara- CSM Bacău, CSU din Suceava- Universitatea Cluj.

Clasamentul Ligii Zimbrilor la final de an: 1) Dinamo 42 puncte, 2) Minaur 32p., 3) CSM Constanța 31 p., 4) CSM București 26p., 5) Potaissa Turda 24 p., 6) HC Buzău 2012 23p., 7) CSM Focșani 2007 23p., 8) CSM Bacău 18 p. (golaveraj 404-432), 9) CSU din Suceava 18p. (440-480), 10) Universitatea Cluj 13p., 11) Steaua București 11p., 12) Politehnica Timișoara 11p., 13) CSM Sighișoara 9p., 14) CSM Vaslui 5p.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri