19 aprilie 2024
SportHandbal masculin/ Divizia A: Punct. Și de la capăt?

Handbal masculin/ Divizia A: Punct. Și de la capăt?

Promovată în Liga Zimbrilor cu punctaj maxim, CSM Bacău are viitorul incert. Toate speranțele se leagă de rectificarea bugetară din vară.

18 victorii din 18

Divizionara A de handbal masculin CSM Bacău a pus punct ediției de campionat 2017-2018. Învingători miercuri, în ultima etapă a ligii secunde, cu 36-32 (16-16) pe terenul Dobrogii Sud II Constanța, „CSMeii” au încheiat competiția cu maximum de puncte. Și cu o promovare pe deplin meritată în Liga Zimbrilor. Ce urmează de aici încolo? În acest moment, sigur este un singur lucru: conducerea CSM Bacău a confirmat participarea în primul eșalon, termenul impus de FRH în acest sens expirând astăzi. În rest, însă, echipa băcăuană este prizoniera incertitudinilor. Toate generate de lipsa unui buget în ton cu cerințele Ligii Zimbrilor. Cel puțin pentru moment.



O clauză specială

Anul acesta, clubul aflat sub tutela Primăriei a primit, pentru toate secțiile sale, nu doar cea de handbal, un buget egal cu cel de anul trecut, în valoare de 3 milioane de lei. Iar conform estimărilor directorului Adrian Gavriliu și antrenorului- coordonator Gabriel Armanu, până la finalul anului, secția de handbal ar avea nevoie, inclusiv pentru bunul mers al grupelor de juniori (trei dintre ele luptând și în 2018 pentru medalii) de încă 2.300.000 lei. Acești bani ar putea veni în vară, în urma rectificării bugetare. Motiv pentru care conducerea CSM Bacău a ținut ca în noile contracte propuse jucătorilor să apară drept clauză că sumele negociate vor fi achitate doar în cazul în care clubul va beneficia de rectificarea bugetară anunțată.

Singura variantă

Interesant este că, exceptându-i pe Juverdianu, Tamaș, Păunică și Kurteș, ale căror înțelegeri expiră în iunie, toți jucătorii au contracte pe o perioadă mai lungă cu CSM Bacău. „Am ținut să modificăm și să mărim acordurile cu jucătorii pentru că, pe de o parte, făceam pasul către primul eșalon, iar pe de altă parte, schimbările de legislație permit o situație contractuală mai clară între CSM și sportivii săi. Numai că, neavând filă bugetară, am introdus o clauză care stipulează că sumele respective vor putea fi achitate doar din iulie încolo și doar în cazul în care Consiliul Local va aproba suplimentarea de buget a clubului. Era singura variantă. Acum rămâne de văzut care jucători vor accepta această propunere și care nu”, a precizat directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu.

CSM da, ACS Elite nu

CSM Bacău este la zi cu plățile față de proprii handbaliști! Cu toate acestea, există întârzieri de patru luni în ceea ce privește ratele contractuale. Cum se explică acest paradox? „În ultimii trei ani, contractele handbaliștilor de la CSM au avut la bază un triunghi: jucătorul, clubul și ACS Elite Sport, asociație care beneficia de finanțare nerambursabilă de la municipalitate, dar și de la un sponsor important și serios. Clubul susținea activitatea sportivă- transport, cazare, masă, arbitraje etc – plus indemnizația sportivilor, conform legislației în vigoare, în timp ce ACS Elite venea cu surplusul financiar în ceea ce privește remunerația sportivilor. Clubul și-a onorat toate obligațiile contractuale față de jucători, lucru pe care nu l-a putut face, din cauze obiective, și ACS Elite. E o situație atipică”, a explicat Gavriliu.

Pot deveni liberi

Care ar fi cauzele obiective ale forfaitului financiar înregistrat de ACS Elite? Anul acesta, ACS Elite nu a mai putut beneficia de ajutorul sponsorului respectiv și nici de finanțare nerambursabilă în condițiile în care Primăria nu a mai organizat concursuri de proiecte în baza Legii 350/ 2005. „Repet, noile modificări legislative vin în ajutorul cluburilor precum CSM Bacău deoarece acum nu mai avem nevoie de astfel de asociații-tampon precum ACS Elite. Problema este însă că neprimind banii de la ACS Elite, jucătorii își pot depune memorii la FRH, devenind liberi. Așa cum am mai zis, așteptăm să vedem care dintre jucători vor accepta varianta contractuală propusă de noi, cu variabila numită «rectificare bugetară»”, a spus directorul CSM Bacău.

Pleacă cinci

Deocamdată, cinci dintre cei mai promițători jucători ai „CSMeilor”, Hanțaru, Broască, Vl. Rusu, Dumitriu și Ionescu au declinat oferta. Iar clubul le-a dat drumul. „Exista riscul ca ei să-și depună memorii și, pe lângă faptul că, oricum, deveneau liberi, clubul le mai datora și bani. Am convenit cu antrenorul Gabriel Armanu să le dăm drumul, în condițiile în care jucătorii renunță la banii pe care îi aveau de luat de la ACS Elite”, a spus Gavriliu. „Faptul că i-am lăsat să plece a fost cea mai bună decizie. Erau jucători importanți, care au crescut aici, cu noi, dar, în situația existentă nu le făceam niciun bine dacă ne opuneam plecării”, a completat Gabi Armanu, care speră, totuși, ca CSM să beneficieze de banii necesari participării în Liga Zimbrilor: „Nu ne putem prezenta chiar în orice situație”. Același discurs îl are și Gavriliu: „Mizăm pe rectificarea bugetară din iulie, ce ne-ar permite să închegăm un lot cu care, în primul sezon, să avem ca obiectiv evitarea retrogradării”.

Antecedente și asigurări

Bacăul handbalistic are antecedente neplăcute în privința echipelor finanțate de municipalitate pe vremea fostului primar, Romeo Stavarache. În 2012, echipa de handbal feminin CSM 2010 a făcut implozie, la fel cum s-a întâmplat ulterior și cu formația masculină Știința MD. În ambele situații grupările au sucombat în ciuda faptului că risipiseră sume însemnate din bugetul public. În cazul actualei nou-promovate CSM Bacău, lucrurile stau diferit. Fie și prin faptul că bugetul de care dispune se situează pe cu totul alte paliere. În plus, chiar dacă, prin absurd, nu ar rămâne în Liga Zimbrilor, CSM nu-și va înceta activitatea. Intenția generală este însă ca echipa să-și continue parcursul în primul eșalon. De altfel, luna trecută, la o întâlnire cu handbaliștii, primarul Cosmin Necula a dat asigurări în acest sens: „Bacăul merită o echipă în primul eșalon handbalistic al țării. Este un proiect sportiv pe care l-am susținut de mai mult timp și în care cred”. Acum, toate speranțele se leagă de rectificare bugetară. Până în iulie nu mai e mult.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri