Orașul de pe Litoral a renunțat la găzduirea Final Four-ului Cupei României de pe 15-16 august, la care este calificată și CSM Bacău. Deocamdată, nu a fost decisă noua gazdă. Schimbarea locației creează probleme „CSM-eilor” în condițiile în care ei vor debuta în campionat la Constanța, pe 19 august, iar semifinala de pe malul mării i-ar fi scutit de un drum lung suplimentar

Ediția 2020-2021 a Ligii Zimbrilor la handbal masculin va începe pe 19 august. Ea va avea ca prolog o „coadă” din sezonul trecut: Final Four-ul Cupei României. Programat inițial în perioada 4-5 aprilie, la Constanța, turneul final al Cupei a fost mutat, din cauza pandemiei COVID-19, pe 15-16 august. Astfel, pe 15 august se dispută semifinalele CSM Bacău- Dinamo București și HC Dobrogea Sud- Poli Timișoara, pentru ca pe data de 16 să aibă loc finala. Deocamdată, datele au rămas în picioare. Nu însă și locația, HC Dobrogea Sud Constanța anunțând că renunță la organizarea Final Four-ului.

Două sunt motivele care stau la baza forfait-ului constănțean. Primul este legat de faptul că, în baza reglementărilor decise pentru a evita răspândirea noului Coronavirus, turneul se va disputa cu porțile închise. Al doilea motiv vizează faptul că, în afara trofeului în sine, competiția nu mai prezintă o altă miză în contextul în care înscrierile pentru viitoarea ediție a cupelor europene s-au definitivat deja, iar câștigătoarea Cupei României nu va beneficia și de un loc în disputele continentale.

„Am declinat organizarea turneului final al Cupei României, având în vedere că este foarte probabil ca meciurile să se joace fără spectatori. Am sperat să găzduim turneul în aprilie, atunci când ar fi fost un spectacol sportiv extraordinar pentru suporterii noștri”, a anunțat, pe site-ul clubului, președintele HC Dobrogea Sud, Rudi Stănescu.

Deocamdată, nu s-a decis unde va avea loc Final Four-ul Cupei. Se vorbește de varianta terenului neutru (Ploiești, eventual Brașov), dar nu este deloc exclus ca Poli Timișoara, care va disputa semifinala cu HC Dobrogea Constanț,a să aducă turneul pe Bega pentru a-și mări șansele de câștigare a trofeului. Schimbarea locației afectează și pe CSM Bacău. Nu atât prin prisma competiției în sine, ci din motive de… kilometraj. Cum echipa lui Adrian Petrea va juca în prima etapă de campionat pe 19 august, la Constanța, disputarea turneului final al Cupei chiar pe malul mării ar fi reprezentat cea mai convenabilă variantă.

Or, o deplasare Bacău- Timișoara pentru semifinala de pe 15 august, cu Dinamo, urmată de un drum Timișoara- Constanța, pentru jocul de campionat din data de 19, cu HC Dogrogea Sud, constituie un adevărat tur al României. Un maraton epuizant și din punct de vedere fizic, și din punct de vedere al costurilor, și din punct de vedere al timpului.

„Într-adevăr, decizia Constanței de a renunța la a mai găzdui Final Four-ul ne dă și pe noi peste cap. Să vedem cine-și permite acum să găzduiască turneul, mai ales că se joacă aproape sigur fără spectatori. Mutarea turneului la Timișoara nu ar fi o veste prea îmbucurătoare pentru noi”, a declarat managerul CSM Bacău, Sorin Tîrcă. Până la startul meciurilor oficiale, să reamintim că, de luni, CSM Bacău și-a reluat pregătirile sub comanda lui Adrian Petrea.

A făcut-o respectând normele în vigoare, dar a făcut-o și într-un format restrâns în situația în care nu toți jucătorii s-au putut alătura echipei. Astfel, Bologa a absentat din cauza unui deces în familie, Crnoglavac, Saldatsenska și Sretenovic nu au ajuns încă în România, iar când o vor face vor intra în carantină 14 zile, așa cum a intrat deja Serhel.

În aceste condiții, „CSMeii” au contat la primele antrenamente pe un efectiv redus, care a avut ca figuri noi, dincolo de juniorii promovați din propria pepinieră, pe centrul Ionuț Rotaru (revenit la echipa la care s-a afirmat) și pe pivotal croat Teo Coric (foto, ultima oară la Minaur Baia Mare). Problemele băcăuanilor nu se încheie însă aici, la finalul lunii expirând contractele mai multor jucători: de la Tamaș la Păunică și de la Gal la Bologa și Tărâță.

„Am promisiunea primarului Cosmin Necula că problema bugetului se va rezolva cât mai curând, astfel încât să putem negocia și semna înțelegerile cu jucătorii aflați la final de contract cu clubul. Am preferat ca mai întâi să definitivăm achizițiile lui Coric și Sretenovic deoarece aceștia nu ne-ar fi așteptat să facem rost de bani. În schimb, jucătorii pe care-i avem în curte și cu care urmează să prelungim acordul ne cunosc și știu că pot miza pe cuvântul nostru. Așteptăm acum ca domnul primar și Consiliul Local să facă demersurile necesare în timp util”, a fost mesajul directorului Adrian Gavriliu la reunirea echipei de luni, de la stadionul „Letea”. Să vedem cât de repede se vor rezolva însă problemele legate de buget, după cum rămâne de văzut și unde va susține CSM Bacău semifinala de Cupă cu Dinamo de la mijlocul lui august. Și într-un caz, și în celălalt, numai mâine nu-i poimâine!


PUBLICITATE