4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Halloween, pregatiri?

.

HomeActualitateHalloween, pregatiri?

Sărbătoarea asta a avut menirea de a ne pregăti pentru ce e mai rău. Nu i-am ghicit rolul. Speriați-vă voi, măcar odată pe an! Nu e de sorgintea noastră. Adusă ca o glumă, să ne temem de ceea ce nu vedem, dar există. Duhuri, spirite, prostie. Chestii care să-ți facă pielea purice, mintea varză și corpul adus la nivel de cutremur. În stare să mute faliile folosind bombe cu bule, în sticle de șampanie pentru copii. Să bată teama la ușă… cerând bomboane. Ne dați ori nu ne dați?

Râsu plânsulCe haz mai are? Sărbătoarea-i sărbătoare! Inițiativa trebuie onorată. Chestia cu țara arde și baba se piaptănă nu se pune. Ce treabă are una cu alta? Dovlegi copți avem destui. Mai trebuie țâncoșați, scoasă sămânța, decupați să zâmbească, pictați în diferite culori, cu ochi care luminează exact cât ține flacără o lumânare. Aliniați undeva unde să-i vadă tot trecătorul, în clipa de glorie efemeră. Ați observat că nu se mai mestecă gumă? Nu mai sunt măsele  sau e din cauza măștii? Se aud numai scrâșnete. Atâta se poate. Mai marii noștri sunt deja costumați, gata să ne bage în beznă! Asta da sperietură. Dacă nu actualii, tarlaua-i mare. Vin alțiii să ne aprindă o lumânare. Celulele solare se încarcă numai ziua. Noaptea… rațiunea adormită e vânată de personaje ca din Halloween. Cine bântuie prin Parlament și se răsucește în mormânt? Brrr!

 

Sărbătoarea morților la americani a ajuns și la noi, mai mult ca o sărbătoare a costumelor și măștilor. Data de 31 octombrie este de fapt, pentru creștini, ziua premergătoare datei de 1 noiembrie, când se sărbătorește Ziau Tuturor Sfinților. S-ar părea că are origini celtice, adusă în SUA de imigranții irlandezi și scoțieni. A influențat cultura pop și fabricarea costumelor și a măștilor care să acopere obligatoriu, tot corpul. Este și o zi a farselor, mai bine spus a glumelor proaste. Adoptată de copii a devenit astăzi o sărbătoare pașnică. Legătura cu morții aproape că a dispărut. Costumele purtate reprezentă acum  personaje comice, supereroi. La noi dovleacul sclptat cu lumânarea aprinsă în el este cel mai reprezentiv element de Halloween.

 

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri