18 mai 2024
ActualitateGusturi desăvârșite pe masa de Paști, de la Apium Food

Gusturi desăvârșite pe masa de Paști, de la Apium Food

Sărbătorile pascale bat la ușă și dacă aveți nevoie de îndrumare în ceea ce privește meniul pentru masa de Paște, puteți alege varianta cea mai potrivită de la Apium Food. Condusă de Iuliana Petrunjel, Apium Food vă oferă o gamă variată de platouri și specialități, pască și cozonaci, folosind doar rețete deosebite și naturale.

Despre Iuliana Petrunjel am mai scris în urmă cu doi ani, atunci când împlinea 34 de ani. Am povestit încă de atunci despre startul firmei Apium Food dar am adus cititorilor și o poveste spumoasă de viață în care Iuliana a reușit să construiască o firmă de succes.

Practic, Iuliana a înființat firma în 2017 și prima dată s-a axat pe partea de platouri-aperitiv. Cererea a fost destul de mare, după care a dezvoltat partea de meniuri pentru copii, pentru grădinițe și școli. Atunci când toate acestea mergeau din ce în ce mai bine, era nevoie de utilaje mai multe și mai performante, pentru a oferi produse de calitate.



Așa i-a venit ideea să aplice pe programul Start Up Nation. În primul an nu a reușit, din cauza faptului că avea trecuți prea puțini angajați în proiect, iar anul următor a fost eligibilă cu patru angajați. „Asta s-a întâmplat în 2019. Și având cuptor performant de 14.000 de euro, dar și alte utilaje care ne ajutau pe partea de producție, obținând produse de calitate, lucrurile au mers din ce în ce mai bine. Numărul comenzilor a crescut, așa că a trebuit să suplimentăm și numărul angajaților”, a povestit Iuliana Petrunjel. Dacă la început, la Apium Food au fost doar doi angajați, astăzi echipa numără 7 angajați, cu tot cu Iuliana. Țelul echipei de aici este, în primul rând clientul să fie mulțumit.

„Eu le-am spus mereu colegelor mele de care sunt foarte mândra baza filosofiei Apium Food:  „mâncarea trebuie să aibă aspect și gust”, a mai spus Iuliana Petrunjel, iar faptul că a pus accent pe aspect ne-a adus aminte că a trecut prin show-ul culinar de televiziune MasterChef.

„M-a șlefuit foarte bine acea emisiune. A fost o experiență minunată. Atunci mi-am dat seama că, întradevăr, ceea ce fac, e minunat”, a mai spus Iuliana Petrunjel care a fost la ediția din 2014 MasterChef. Imediat după experiența MasterChef Iuliana a primit mai multe oferte de joburi și a contribuit la deschiderea unor restaurante din Bacău.

Așa a descoperit că îi place sã lucreze mai mult în zona de evenimente, să le organizeze și să elaboreze meniuri delicioase, care vor garanta succesul oricãrei petreceri.

Catering evenimente

Asta se observă și astăzi la Apium Food, obiectivul central fiind furnizare de preparate savuroase la evenimente:

-nunți, petreceri de botez, majorate, aniversări în familie și evenimente corporate.

Practic, Apium Food se ocupă doar de preparearea meniurilor și eventual pot ajuta cu veselă și utilaje pentru păstrarea produselor la cald.

„Am observat în ultima vreme că oamenii sunt deschiși pe partea de bufet. Deci, organizăm parte de aperitiv bufet unde invitații se autoservesc. Anul trecut am avut câteva astfel de evenimente iar anul acesta  cererea a crescut exponențial față de anul trecut. Cred că și pandemia a influențat acest aspect”, a precizat Iuliana Petrunjel. Și pentru că a amintit de pandemie, Iuliana a povestit cum în urmă cu doi ani, odată cu instalarea stării de urgență s-au închis școlile și grădinițele, un sector important atunci pentru Apium Food. „Atunci am hotărât să mă dezvolt mai mult pe partea de aperitive, evenimente și preparate pentru parastas”, a explicat Iuliana Petrunjel,  care, odată cu această decizie nu a mai oprit producția nici măcar o zi (de luni până sâmbătă, duminica liber-n.r.).

Când vorbim de evenimente, în general, ne gândim la o întâlnire cu mulți oameni. Pentru Iuliana însă, un eveniment poate fi și cu șase persoane la masă, chiar dacă discutăm de ziua ta de naștere pe care o petreci într-un cadru restrâns sau doar o întâlnire cu prietenii.

Iuliana Petrunjel ne-a mai povestit că în pandemie, foarte multe evenimente au avut loc la curte. „20, 30 de persoane, mai restrâns, chiar și 10, dar s-a livrat foarte mult în zona rurală”, a mai spus creatoarea de bunătăți de la Apium Food.

Așa aflăm că Apium Food face distribuție în localitățile din jurul Bacăului, cu ajutorul Zoom Expres, un taxi food, în cazul comenzilor mici, costurile fiind acoperite de Apium Food în cazul comenzilor de peste 200 de lei. Pentru comenzile în valoare mai mică, se percepe o taxă de 25 de lei.

Meniuri și nu numai

Dacă în ultimii doi ani a crescut numărul angajaților la Apium Food și s-a dezvoltat aria de adresabilitate, iată că și numărul produselor a cunoscut o creștere accelerată. „Am încercat să venim cu partea de preparate vegetariene pentru că am analizat piața și există o cerere foarte mare și am venit cu noutăți de acest fel: vegetarian, cu parte de post unde era un deficit simțitor la noi în zonă.

Nu mi-a venit să cred cât de mare este cerința și este într-o creștere rapidă, pe partea de produse vegetariene.

 E un pic mai scump decât meniul cu carne, pentru că și materia primă folosită are un preț mai mare. 

Cheia succesului

Pentru Iuliana Petrunjel, bucătăria este mai mult decât un hobby. „E o responsabilitate foarte mare, iar ca să țin pasul, merg în fiecare an la cursuri, pentru că este esențial pentru mine. Apoi vin în locația unde imi desfășor activitatea și implementez ce am învățat la cursurile de perfecționare.

Anul acesta am dorit să ridic standardele de calitate ale produselor Apium Food și de aceea am participat la Sesiunea de Gătit marca Mentori de Gust, o școală în care te „șlefuiești” pe partea de chef bucătar. Am avut trei zile intense și m-am bucurat să revăd vechi cunoștințe, Chef Liviu Preda (Arena Bucătarilor) dar am avut plăcerea să-l descopăr și pe  chef Cristian Manta.  

Pe acesta din urmă l-am adus la noi în locație, unde timp de o săptămână a împărtășit cu personalul nostru din vasta sa experiență în bucătărie”, a precizat Iuliana Petrunjel.

Bucătăria este un domeniu în care în permanență lucrurile sunt în mișcare. Și este posibil ca un lucru învățat acum, peste doi ani să nu mai fie valabil. Iar echipa Iulianei ține cont de acest lucru pentru că se vrea tot timpul în top.

La mine, succesul, vă spun sincer…, e foarte important tu ca administrator să fii în domeniu. Nu cred că voi vedea vreodată un restaurant de succes în care administratorul să nu aibă habar de businessul lui. Dar cred că aceasta este valabilă în toate domeniile”, a mai spus șefa de la Apium Food.

Pasiunea Iulianei pentru bucătărie s-a declanșat cu mulți ani în urmă, când trăia în Italia. Acolo a lucrat într-un restaurant unde inițial s-a angajat să facă curățenie. Apoi a trecut pe parte de veselă, la bucătărie unde încet-încet a „furat” din meseria bucătarului chef. A reprodus acasă rețetele „furate” iar prietenii care au venit la ea la masă au rămas plăcuți surprinși și au încurajat-o. S-a mai documentat de pe internet și ușor-ușor, a simțit…chemarea. A vorbit cu patronul restaurantului în care lucra spunându-i că și-ar dori să lucreze în bucătărie, iar când a fost foarte aglomerat, Iuliana a primit șansa să lucreze efectiv în domeniu, această experiență întinzându-se pe durata a trei ani.

Secretele gustului Apium Food

Revenind în bucătăria Apium Food, încercăm să aflăm câte ceva și din secretele gustului rețetelor de aici.

Consider că trebuie să gătesc natural, de aceea rețetele noastre nu conțin mixuri de condimente comerciale care la rândul lor conțin mulți aditivi alimentari și foarte multă sare.

Așa că Iuliana folosește în rețetele Apium Food foarte mult partea de ierburi aromatice, o influență a bucătăriei mediteraneene. Practic, Iuliana folosește busuioc, rozmarin, salvie, cimbru, sfeclă, spanac, pătrunjel.

„Încercăm să gătim cât mai natural și cred că ăsta e secretul”, a explicat Iuliana Petrunjel, care a specificat că rețetele de Apium Food folosesc carne de porc, vită, pui, curcan.

Fără dulciuri dar cu…oala cu sarmale

Pentru unii ar fi surprinzător, dar la Apium Food nu se fac deserturi. Explicația vine chiar de la chef Iuliana:

„Eu am o filosofie a gătitului de calitate: trebuie să te specializezi pe un singur lucru pentru a îl face bine. Pentru deserturi avem patiseri-cofetari, care știu ce au de făcut. Dacă încerci să dezvolți mai multe laturi, undeva vei da greș. E ca atunci când mergi la medic. Dacă ai probleme cu o ureche, mergi la specialist ORL, nu la alt fel de medic.”

În același timp, la Apium Food se fac ciorbe doar pentru sectorul meniurilor pentru parastase, iar cât de curând va fi promovat un nou produs, „oala cu sarmale”.

„Consider că este un preparat destul de delicat de realizat, și poate o familie și-ar dori dar nu are timp să facă. Atunci o să venim cu această noutate, „oala cu sarmale

Facem sărmăluțe din vită și curcan pentru că am văzut că există o tendință spre o altfel de sărmăluță, un produs pe care noi îl facem cu succes la Crăciun și de Paște. Sarmale de porc manânci tot anul…”, a explicat Iuliana Petrunjel. 

Odată cu discuția despre sarmale, am ajuns și în zona produselor pentru masa de Paște.

„Am modificat un pic platoul clasic, și venim cu un alt platou Premium, care va fi eticheta noastră, dar pe parte de tradițional românesc, de Paște, avem drobul. Este un produs cu multă verdeață, cu ceapă verde… Este ceva sănătos, un produs pe care noi îl facem la cuptor. Mie îmi place foarte mult”, a explicat Iuliana Petrunjel, care a mai precizat și faptul că de Paște se gândește și la vegetarieni și că a realizat o ruladă dintr-un pandișpan fin, cu semințe de mac la exterior, iar în interior cu somon afumat și o cremă de brânză. La exterior este ornat cu flori comestibile, ierburi și somon afumat.

„Când realizez un preparat nou, știu că va avea succes. Simt acest lucru și, într-adevăr, comenzile pentru Paștele Catolic și Paștele Ortodox sunt deja consistente”, a mai spus Iuliana Petrunjel care a adăugat că la Apium Food veți găsi cozonac doar la Crăciun și la Paște. Pasca Apium Food este una fără aluat, doar din brânză, smântână și ouă, iar cozonacul este tradițional, doar cu nucă și rahat.

„Este o rețetă bine implementată de noi încă de la început, iar cel care mi-a dat prima comandă de cozonac, după cinci ani și acum sună tot la noi pentru acest delicios preparat”, a completat Iuliana, care a precizat că, din punctul ei de vedere, cozonacul e cel mai bun desert din lume.

Pentru viitor, Iuliana Petrunjel își propune să dezvolte în continuare partea de eveniment  și își dorește să își facă propria locație pentru evenimente, un aspect despre care ne-a și vorbit: „Voi dezvolta un restaurant, într-o zonă cu mult verde, într-o zonă de pădure, extraurban, și voi promova evenimentele de zi.

Voi promova evenimentele de zi cu bufet, fie cald sau rece. Am văzut acest concept în străinătate, am participat la ele, mi-au plăcut foarte mult și îmi doresc foarte tare să îl implementez aici, acasă. Evenimente în care să te simți lejer.”

 Totul este acum în stadiu de proiect dar Iuliana Petrunjel spune cã va fi realizat în maxim doi ani.

 

Apium Food

Calea Moinești nr. 95 Mărgineni județul Bacău

Apiumfood.ro

Apium Food pe facebook și instagram

Telefon: 0742.401.401

 

Credit foto : Silvestru Petru ( fotograf culinar)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri