17 mai 2024
ActualitateGripa aviară pândește pe la granița Bacăului

Interzis la vânzarea păsărilor, în tot județul

Gripa aviară pândește pe la granița Bacăului

Riscul gripei aviare planează, din nou, asupra gospodăriilor crescătorilor de păsări. Astfel, din cauza apariției virusului H5N8 în anumite zone din țară, s-a decis adoptarea unor noi măsuri restrictive și la nivelul județului.

Pentru o perioadă de 30 de zile, s-a decis suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări, dar și activităților comerciale cu păsări vii (de la puii de o zi, până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată”, au precizat reprezentanții Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău. O astfel de avertizare mai fusese emisă și în urmă cu câteva luni, când virusul a fost semnalat în Polonia. De data aceasta, influența aviară (AI), o boală virală extrem de contagioasă, a fost identificată la o fermă din județul Mureș. Însă, cele mai recente informări indică răspândirea virusului și în localități din județul vecin, Harghita.

Controale, cu polițiștii, în trafic și nu numai



În aceste condiții, inspectorii DSV vor verifica, în teren, respectarea acestor măsuri, prin controale organizate, în comun, cu polițiștii, inclusiv în trafic, la transporturile de păsări vii. Veterinarii cer să fie sprijiniți atât de fermierii din industria avicolă, cât și de cetățeni, „pentru aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării și a evita pagubele economice enorme generate de această boală”. ANSVSA monitorizează, în permanență, statusul de sănătate al păsărilor domestice și  al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țară. În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România și cu asociațiile ornitologice”, ne-au încredințat veterinarii băcăuani.

Virusul păgubos

Reaminitim că, la începutul anilor 2000, gripa aviară a făcut ravagii în toată țara. În plus, la recentul episod înregistrat inclusiv la marginea Bacăului, sute de păsări au fost sacrificate de veterinari. Pe de altă parte, la la începutul anului 2017 echipa tehnică a DSV Bacău, coordonată de dr. Liviu Niky Vrabie, a fost menţionată în Raportul ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor pentru modul în care a gestionat Influenţa Aviară la acel moment.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri