27 martie 2024
ActualitateGripa aviară dă târcoale

Gripa aviară dă târcoale

Specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor anunță debutul unui nou sezon epidemic al virusului care determină gripa aviară, microorganism transmis, în general, de păsările sălbatice migratoare. Avertizarea intervine după ce a fost confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1) pe raza unui fond cinegetic din județul Călărași la o lebădă de vară.

În aceste condiții, DSV Bacău a intesificat controalele specifice la firmele de profil din județ, cât și în gospodăriile populației unde sunt crescute păsări. Astfel, sunt verificate aspecte de țin de respectarea tuturor măsurilor de biosecuritate, fiind, totodată, distribuite sau înmânate pliante și alte materiale informative cu măsurile de prevenire pentru apariția acestei boli. Mai mult, au fost trimise adrese de informare privind situația epidemiologică la nivel național și instituțiilor (primării, Agenția de Mediu Bacău, Serviciul de Gestionare a Apelor, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii „Ion Borcea”), profesioniștilor și cetățenilor cu activități în domeniu (medici veterinari, fermieri din industria avicolă etc) sau organizațiilor implicate în protecția mediului (Centrului Regional de Ecologie) etc.

Gripa aviară apare sezonier, primăvara și toamna



Reamintim că, în prima parte a acestui an, în România, au mai fost confirmate 8 cazuri de gripă aviară înalt patogenă de subtipul H5N5, la păsări sălbatice din județele Constanța și Tulcea. Alte focare au fost înregistrate și în județele Timiș, Ilfov, Mureș și Harghita. Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă sălbatice, având capacitatea de a provoca mortalitate la pui. De altfel, un asemenea episod a fost înregistrat, la cote înalte, pe la începutul anilor 2000, când gripa aviară a făcut ravagii în toată țara. În plus, la recentul episod înregistrat cu câțiva ani în urmă, inclusiv la marginea Bacăului, sute de păsări au fost sacrificate de veterinari.

Recomandări

Populația este sfătuită să respecte măsurile de prevenire a răspândirii bolii, indicate de specialiști, reducând la zero orice contact a înaripatelor din gospodării cu păsările sălbatice vii, în special cele de apă, prin folosirea de garduri sau plase. Se recomanda separarea, în cadrul gospodăriei, pe cât posibil, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice. Totodată, se va evita creșterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise, obligatoriu, în spații de cazare special amenajate. Atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice. Pe de altă parte, trebuie știut că este interzis accesul tuturor păsărilor domestice și a păsărilor sălbatice captive la luciurile de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală. În cazul în care, totuși, apar semnele îmbolnăvirii păsărilor, se va anunța, fără întârziere, medicul veterinar de liberă practică împuternicit. La fel, vor fi anunțate și cadavrele de păsări și mamifere, descoperite în locuri publice. Proprietarii de păsări, afectați vor fi despăgubiți de către stat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri