24 aprilie 2024
ActualitateGripa aviară bate la ușă

Veterinarii, ajutați de polițiști să efectueze controale severe în trafic

Gripa aviară bate la ușă

N-am scăpat nici de pesta porcină, și o altă boală dă târcoale pe lângă animalele de la noi. Autoritățile sanitare veterinare anunță existența, la nivel comunitar, a virusului gripei aviare înalt patogene.

În aceste condiții, Direcția sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău a dispus instituirea, la nivel județean, a unor măsuri speciale. Pentru început, au fost notificate, în privința existenței virusului, toate firmele care desfășoară activități de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre.

Fermele, la control

Urmează efectuarea de controale, în trafic, de către echipe mixte de inspectori sanitari veterinari și polițiști. Aceștia vor verifica legalitatea transporturilor de păsări vii, carne pasare, ouă pentru consum și ouă pentru incubație.



Prin personalul instituției noastre, se vor efectua verificări la locul de destinație a păsărilor, menționat în certificatele veterinare de sănătate, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţile care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, situate  pe teritoriul județului”, a transmis dr. Luminița Ionescu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău.

Se va urmări trasabilitatea produselor şi subproduselor de pasăre (carne, ouă, produse din ouă) provenite din Polonia, inclusiv originea acestora, modul de marcare a ouălor (în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor), precum și documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă.

Restricții, și pentru țărani

Reguli se impun și proprietarilor de păsări din mediul rural. Astfel, în contextul amintit, aceștia trebuie să evite contactul direct și indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă, și păsările domestice (în special palmipede), fiind interzis accesul păsărilor domestice la luciul de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică. Totodată, trebuie separate, în cadrul gospodăriei, a rațelor și gâștelor de găini, curci, bibilici, etc., interzicându-se creșterea păsărilor domestice în aer liber. A se evita adăparea păsărilor domestice cu apă provenită din rezervoarele de suprafață unde ar putea avea acces și păsările sălbatice.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri