Echipa de volei feminin a Stiintei Bacau se afla pe o autostrada inchisa temporar. Toate benzile sunt blocate: si cea catre titlu, si cea catre Cupa României, si cea catre cupele europene. Pentru moment, Stiinta circula pe banda de urgenta, cautând-o pe cea de decelerare: o alta autostrada, un alt sens sau, pur si simplu trecerea pe o sosea cu limitare drastica de viteza? Nici macar antrenorul Florin Grapa nu poate spune pe ce drum o va lua echipa sa. Tehnicianul bacauan stie, in schimb, ca pentru Stiinta, ciclul marii performante s-a inchis. Stie si o spune.

-Domnule profesor, când ati programat reluarea pregatirilor?

-Pe 1 august. Cade intr-o luni. Data reunirii echipei este singura certitudine. Cu ce lot ne vom prezenta, ramâne de vazut.

PUBLICITATE

-Nu sunt sigure nici macar plecarile?

-Nu, nici macar astea.

-Totusi, o parte din jucatoare se afla la final de contract.

-Asa este, dar n-am stiinta ca vreuna din ele sa fi semnat cu vreo alta echipa. Prin urmare, nu stiu ce se va intâmpla cu jucatoarele care si-au incheiat contractul cu Stiinta. Ce-i drept, nici eu n-am mai luat legatura cu ele. De altfel, nici nu aveam ce sa le spun.

-Vorbim despre…

-Vorbim despre Rogojinaru, despre Baciu, despre Irina Radu, despre Lupu Tatiana… Ar mai fi bulgaroaica Zarkova, dar ea oricum nu ar mai fi continuat aici.

-Practic, in acest moment, aveti sub contract doar opt voleibaliste.

-Exact: Miclea, Ciocian, Filipas, Matache, Fiterau, Baltatu, Albu si Badea. De achizitii nu poate fi vorba. Si, in conditiile date, nici de rezultate. De retrogradat nu vom retrograda, dar nici nu mai putem sa ne propunem obiectivele pe care ni le fixam an de an. Si asa, anul trecut am facut un pas inapoi ca rezultate, in conditiile in care finantarea pe Legea 350/ 2005 a venit foarte târziu. Ce sa mai spunem acum? Sa nu uitam ca noi ne batem cu echipe precum CSM Bucuresti, Alba Blaj sau CSM Târgoviste, care beneficiaza de o sustinere mare din partea autoritatilor locale. Clar, e o lupta inegala, daca o mai putem numi cumva lupta.

-Vineri, este programata o sedinta de Consiliu Local in care se va supune votului si finantarile pe Legea 350/ 2005.

-Asteptam sa vedem ce se va intâmpla. Asta daca se va intâmpla ceva.

-Poate ca, in sfârsit, vor fi aprobate cele 2.000.000 lei solicitate de catre Pro Stiinta.

-Noi speram; e tot ce putem face. Trebuie spus, insa, ca din aceasta suma, daca ea va fi aprobata, doar 1.300.000 lei ajung la sportivi. Restul merg catre taxele la stat. Tin sa fac aceasta precizare deoarece am tot auzit chestii de geniul: “Ce, ba, nu-ti ajung 2.000.000 lei?”. Asa ca, nu sunt 2.000.000 decât pe hârtie.

-Cât de mult va ajuta aceasta suma?

-Nu pot spune ca nu ne ajuta, asa cum nu pot avea pretentia ca noul Consilul Local sa rezolve in doua sau trei saptamâni ceea ce nu a rezolvat fostul Consiliu Local in jumatate de an. Este clar, in schimb, ca trebuie regândita optica si strategia sportiva. Nu mai putem visa la rezultate de top. As fi chiar un poet sa spun ca, vezi Doamne, ce echipa imi fac. Repet, nu retrogradam, dar nici nu ne mai putem gândi la marea performanta. Ma intind si eu cât e plapuma. Nu am de gând sa mai fac tot felul de salturi mortale, sa fac imprumut in banca in nume personal si sa stau cu sufletul la gura, nestiind daca voi reusi sa-l restitui sau nu. In orice caz, vreau sa se stie ca, intotdeauna, eu am gestionat acesti bani oferiti de municipalitate cu aceeasi grija cu care mi-am gestionat proprii bani.

-Finantarile pe Legea 350 s-au transformat, de doi ani incoace, intr-o disputa nesfârsita.

-Si nu inteleg de ce, atât timp cât legislatia este clara. Dupa cum nu inteleg nici aceste intârzieri repetate. In mod normal, in luna martie ar fi trebuit ca problema finantarilor nerambursabile sa fi fost rezolvata. Rezolvata pozitiv.

-Ce alta solutie de finantare a sportului de performanta de catre municipalitate vedeti?

-Daca exista interes si intelegere, solutii se gasesc. Eventual, echipele de performanta ar putea sa treaca sub tutela Primariei. In ultima instanta, eu as fi dispus chiar sa predau sau sa ajut trecerea echipei la clubul Primariei, CSSM. Asta chiar si fara mine ca antrenor. Nu ma cramponez nici de scaun, nici de numele Stiinta, nici de traditie; important este sa putem asigura viitorul acestei echipe.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Domnule profesor….degeaba dumneavoastră doriți. …Atât timp cât nu sunte-ți în clica lor sa le cotizați mare parte din banii ceruți innapoi. …nu prea ve ți avea mari șanse….Curios și de rasul curcilor e faptul ca nici la ora actuala primăria nu și achitat datoriile către aceste cluburi….foarte frumos…..dar oare primăria dacă îi ești dator și întârzii cu banii ….ești la fel de “frumos ” și de mult așteptat?. ….asta ca sa nu mai spunem de rușinea ce ne o producem….singuri și răul fără egal…totuși din câte știu acest club de volei….a aduc medalii cu nemiluita…ca de alfel și multe alte “sectii” de spor ale orașului. …oare noi cât mai putem fi pasibili….cât mai putem da cu piciorul la ceva gata construit pe care îl avem deja? O sa mai avem la ce da cu piciorul?

  2. Domnule Grapa,
    Felicitari pentru rezultatele excelente obtinute.Sunteti cel mai mare antrenor bacauan in sportul pe echipe,cu multe trofee castigate.Se pare ca nu se vrea performanta cu sportul bacauan.
    Stam impasibili si ne uitam in ograda altora cum fac performanta,gen CSM Bucuresti.
    Domnilor,nu uitati ca sportul este un mod de a trai.

  3. Domnule profesor….degeaba dumneavoastră doriți. …Atât timp cât nu sunte-ți în clica lor sa le cotizați mare parte din banii ceruți innapoi. …nu prea ve ți avea mari șanse….Curios și de rasul curcilor e faptul ca nici la ora actuala primăria nu și achitat datoriile către aceste cluburi….foarte frumos…..dar oare primăria dacă îi ești dator și întârzii cu banii ….ești la fel de “frumos ” și de mult așteptat?. ….asta ca sa nu mai spunem de rușinea ce ne o producem….singuri și răul fără egal…totuși din câte știu acest club de volei….a aduc medalii cu nemiluita…ca de alfel și multe alte “sectii” de spor ale orașului. …oare noi cât mai putem fi pasibili….cât mai putem da cu piciorul la ceva gata construit pe care îl avem deja? O sa mai avem la ce da cu piciorul?

  4. Nu stiu daca voleiul ar fi bine sa treaca la clubul primariei…fotbalul da pt ca acolo situatia e foarte grea. Voleiul ar trebui sa fie in continuare la clubul Stiinta unde d-l GRapa este un garant

LĂSAȚI UN MESAJ