Desi sunt catalogate ca fiind "sexul frumos", femeile primar din judetul Bacau dovedesc ca reprezinta mai mult decat atat. Curajul, harnicia, spiritul de lider si de bun organizator sunt calitati care nu le lipsesc.

Desi la serviciu sunt primari, acasa raman gospodine si mame devotate. Vorbim despre primaritele din Bacau. Judetul nostru se claseaza pe primul loc atunci cand vine vorba despre femeile edili locali. Ne mandrim in total cu noua doamne care au ales si-au fost alese sa-si dedice timpul oamenilor din comunitate. Acestia si-au pus toata baza in ele si nu regreta. In Saptamana Mare le-am gasit pe toate la serviciu, pe teren sau la birou, ingropate in hartii. Multe dintre ele si-au planuit Sarbatorile Pascale in mijlocul familiei, acasa, in comuna, pentru a fi "de garda". Si-au propus insa sa respecte traditiile si in noaptea de Inviere sa fie in mijlocul comunitatii lor.

Isi asteapta turistii

Pentru Floarea Ivanof (PDL), primar al orasului Tg. Ocna, Sarbatorile de Paste aduc si turisti. Asta inseamna ca va fi o perioada aglomerata, plina de evenimente, motiv pentru care primarul si-a organizat din timp treaba. A avut grija ca totul sa fie pregatit pentru „musafiri”, dar nu si-a neglijat nici familia. Isi va imparti cu succes timpul intre serviciu si casa. „Am incercat sa-mi fac timp pentru a ma pregati de Paste. In zilele urmatoare voi participa la slujbele care se tin in Tg. Ocna si imi doresc sa ajung si la tara. Este important ca noi singure sa ne organizam timpul, astfel incat sa avem posibilitatea sa ne ocupam si de familie si de serviciu”. Pentru Floarea Ivanof nu s-a schimbat nimic. Mereu a fost o femeie ocupata, cu responsabilitati. „Nu mi-am permis niciodata ca om de afaceri in turism, de sarbatori, sa pun pixul pe masa si sa las totul balta. Pentru mine, acest serviciu nu este o sarcina in plus. Face parte din programul meu de zi cu zi”, a mai spus primarul Ivanof.

„Mereu pe baricade”

De aceeasi parere este si edilul comunei Buhoci. "Munca de birou e de birou si stam in mijlocul cetatenilor, dar incondeiem si oua. Eu nu am liber niciodata. Ma aflu mereu in mijlocul cetatenilor, mai ales ca sunt tot felul de probleme care trebuie rezolvate in aceasta perioada. Asa este un demnitar, trebuie sa fie mereu pe baricade", ne-a spus Rodica Odobisteanu, primarul comunei Buhoci (PSD), care va petrece ca in fiecare an Pastele impreuna cu familia.

Pregatiri printre picaturi

"Am inceput pregatirile pentru Paste, dar timpul este foarte scurt. Stiti cum se spune, noaptea e un sfetnic bun si abia atunci mai am timp sa rezolv treburile casnice", ne-a spus si primarul din Negri, Iulia Riglea (PDL), pe care am prins-o in febra pregatirilor nu pentru sarbatori, ci pentru o noua sedinta de Consiliu Local. Domnia sa va petrece Pastele in familie, asa cum obisnuieste in fiecare an.
Nici pentru edilul din Tamasi, ziua de lucru nu se incheie la ora 16, la fel cum nici de sarbatori nu prea calatoreste, tocmai pentru ca in caz de urgenta sa fie disponibila. "Colegii aici ma lasa la plecare, aici ma gasesc dimineata. Sarbatorile le voi face tot in comuna. De cand sunt primar nu stiu daca am lipsit din localitate patru-cinci zile si atunci fiind plecata tot in delegatie", a explicat Veronica Dontu (PDL).

„Sunt ca militarul in termen”

Unele dintre doamnele primar incearca sa impace cele doua responsabilitati. De exemplu, Mariana Podaru (PDL), primar al comunei Corbasca, nu-si neglijeaza atributiile de serviciu in aceste zile, dar se si straduieste sa-si termine treaba acasa, nu de alta, dar urmeaza sa primeasca vizita copiilor ei. „Va trebui sa ma impart in doua. De la primarie nu pot lipsi pentru ca am multa treaba, proiecte importante ce trebuie finalizate in cat mai scurt timp. Indiferent cat de tarziu ajung acasa, tot voi face cozonaci si pasca. Asta este lege pentru mine, pentru ca nu-mi plac produsele din comert”, a afirmat Mariana Podaru. Recunoste ca serviciul pe care-l are i-a rapit putin din spiritul sarbatorilor. „Cu un astfel de serviciu stii cand pleci, dar nu si cand mai ajungi acasa. Aproape ca nu mai stiu cand e zi si cand e noapte. Ma dezbrac si ma imbrac ca militarul in termen”, a mai spus zambind primarul comunei Corbasca.

De la serviciu, direct la Slujba de Inviere

La fel de dedicata serviciului este si Mihaela Badic (PNL), primar al comunei Helegiu. Acum, aproape ca nici nu are timp sa se gandeasca la Paste. Este prinsa cu treaba prin comuna. „Vineri voi fi in teren, iar sambata voi ajunge acasa probabil in jurul orei 22:30 pentru ca am lucruri de rezolvat. Asta nu inseamna ca nu ma voi bucura de sarbatori. Indiferent la ce ora ajung, nu voi lipsi de la Slujba de Inviere. Ca primar, lucrezi si 24 de ore daca este nevoie. Pe oameni nu-i intereseaza daca este sarbatoare, asa ca dau si audiente in aceste zile”, a zis Mihaela Badic. Cu ani in urma simtea altfel Sarbatoarea de Paste, insa a incercat sa nu-si piarda din obiceiuri.

Liber de Paste

In comuna Secuieni, primarul Margareta Luncanu (PSD) a avut grija ca angajatele sale sa nu fie prinse nepregatite de Paste. Cu toate aceste, ea va sta la dispozitia cetatenilor, in cazul in care va fi nevoie. „Suntem o primarie de femei, asa ca le-am dat liber colegelor mele, inclusiv vineri. Ne vom mai intalni marti la serviciu. Sunt constienta de faptul ca au familii si trebuie sa se pregateasca cum trebuie de Paste. Si eu fac treaba, ca orice gospodina, de la cozonac, la miel si oua rosii”, a spus primarul.

Acasa, la parinti

Primarul din Traian, Maria Esanu (PDL), va calatori la Cluj, unde va petrece in familie, alaturi de parinti, sarbatorile pascale. "De obicei, petrec aceasta sarbatoare la Varatec, alaturi de socri. Anul acesta am schimbat planurile si plec la Cluj, chiar daca am foarte multe proiecte de dus la indeplinire si as fi preferat sa raman acasa", ne-a spus edilul, care a dat asigurari ca marti, la prima ora, cand se reincepe lucrul, va fi la birou.

In mijlocul oamenilor

Colega sa de la Podu Turcului, primarul Gabriela Iacobescu (independent), va fi in mijlocul comunitatii, pentru ca "eu sunt singura, nu voi avea familie alaturi. Am inceput sa facem curatenia de Paste in comuna si in noaptea de Inviere voi fi la biserica, in mijlocul oamenilor", a declarat edilul.
S. Filimon, A. Gavrila


PUBLICITATE