În decembrie 1989, László Tökés era perceput ca un erou, datorita rolului avut în stârnirea furtunii împotriva regimului ceausist. Presedintele României, Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul National Steaua României „în semn de mare apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansând, prin exemplu personal, revolta istorica a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.

Pastor si episcop al Bisericii Reformate, europarlamentar, acoperit de aplauze, László Tökés avea toate atuurile pentru a fiinta frumos. Din pacate, treptat, din erou a devenit golan politic. Stiu, golanul este insul care nu are preocupari serioase, un om de nimic, o secatură a moralei, un farsor. La Universitate de Vara de la Baile Tusnad, László Tökés si-a continuat discursul isteric, vorbind despre natiunea („desi nu e stat national independent”) Transilvania, despre faptul ca localitati ca Baile Tusnad, de pilda, nu sunt teritoriu românesc, a propus ca Transilvania sa aibă un steag si a vorbit despre proiectul regionalizarii în termeni de genocid. El a cerut liderilor de la Budapesta: „Oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.

Recent, liderul partidului radical nationalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a declarat ritos, la un eveniment finantat de autoritatile române, faptul ca e dispus sa-si asume „un conflict cu România”. Golanismele acestea politico-pesteriste n-ar fi fost posibile pe teritoriul României daca politicieni cameleoni precum Traian Basescu, dar corpul nostru diplomatic de toate culorile, având ca tinta-vedeta doar cersirea voturilor, n-ar fi încurajat, fie si numai printr-o vinovata tacere, aceste atitudini. Acum, când nu mai poate candida pentru Cotroceni, dupa ce-a jucat cu patos ticalos în ceardasul ultranationalist (nu în cel grozav de frumos, autentic) al ungurilor extremisti, încearca sa joace rolul de leu-paraleu. Între altele, presedintele zice: „Poate sa se perinde prin Harghita – Covasna toata protipendada politica maghiara – si probabil e ultimul an în care o pot face asa relaxat. Anul acesta s-a ajuns la limita în care le spun: ‘E prea mult si nu se va mai repeta!’ ”.

PUBLICITATE

Declaratiile recente ale lui Traian Basescu de la Scoala de Vara a Românilor de Pretutindeni recicleaza fara prea mare talent rabufnirile de acum un deceniu ale lui Vadim Tudor, dovedesc de fapt ca discursul sau este similar delirului extremist-etnic al partidului Jobbik din Ungaria. Cutumele diplomatice civilizate nu presupun rabufniri neanderthaliene. Eforturile constante, strategiile atent elaborate si sustinute, argumentele logice, istorice si diplomatice, valorificarea contextului european democratic, aplicarea ferma, dar fara istericale ultranationaliste, a prevederilor Constitutiei, aceasta este varianta secolului al XXI-lea. Golanismele, camelionismul si neanderthalianismul sunt vechituri roase de moliile istoriei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ