24 aprilie 2024
ActualitateGîrleni: Excursie tematică împreună cu elevii de la Școala Lepezi

Gîrleni: Excursie tematică împreună cu elevii de la Școala Lepezi

În cadrul proiectului educațional „Să nu uităm tradițiile și obiceiurile Bucovinei la ceas aniversar”, elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Lespezi, comuna Gîrleni, împreună cu cadrele didactice coordonatoare, au finalizat cu bucurie și interes excursia de documentare și cunoaștere a frumuseților și a monumentelor istorice din Bucovina.

Sub directa îndrumare a profesorilor Radu Cuțic (geografie), Eduard Pavel (istorie), Ana- Maria Carp (limba și literatura română), Anamaria Domnina Gînju (limba engleză), a Corina Postolache (educație fizică), Cristina Drăgan (religie ) și a înv. Corina Brînzei, elevii claselor V-VIII au vizitat și au rămas impresionați de frumusețile peisajului bucovinean.

„Obiectivul principal al acestei excursii a fost informarea și promovarea obiectivelor naturale și antropice din zona Munților Rarău, explicarea unor fenomene naturale observabile direct în natură, precum Stâncile Pietrele Doamnei, vegetația forestieră din zona de munte, activități economice specifice ale locuitorilor zonelor vizitate, dar și stabilirea unor relații de prietenie între elevii școlii”, a explicat prof. Anamaria Domnina Gînju. Excursia s-a desfășurat pe traseul: Bacău – Gîrleni – Roman – Fălticeni – Pojorâta – Vatra Dornei – Colibița – Moldovița – Putna – Suceava – Gîrleni – Bacău.



Elevii au observat elementele din mediu natural: formele de relief, etajarea vegetației și inversiunile de vegetație, descrierea cursului Râului Bistrița din aval spre amonte, importanța lacului de acumulare Colibița, ocupațiile locuitorilor din Depresiunea Dornelor, dar și monumente istorice Mănăstirea Putna și Cetatea Suceava.

Primul obiectiv vizitat a fost Muzeul Apelor din Fălticeni, unde sunt colecții importante de faună și floră. Apoi au fost Pojorâta, localitate situată la poalele Rarăului, Transrarăul spre Stația Meteorologică Rarău, Lacul Colibița, un lac artificial de acumulare din Munții Călimani, județul Bistrița-Năsăud, iar la întoarcere Vatra Dornei, Moldovița, o plimbare cu Mocănița Huțulca, Marginea, la centrul de ceramică neagră, unde elevii au admirat și și-au întregit colecția de suveniruri. Excursia s-a finalizat cu Mănăstirea Putna și o vizită la mall-ul din Suceava.

„Prin această excursie am urmărit consolidarea triadei existenței unui popor: istorie, religie și frumusețea obiceiurilor românești, insuflând elevilor dragostea pentru identitatea națională”, a declarat la final și profesorul Eduard Pavel.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri