Mi-a plăcut mult Gică Hagi ca jucător. Și apreciez ce face ca finanțator la Viitorul. Despre antrenorul Hagi mai avem de discutat; nu acum și nu aici. Nu-l agreez, în schimb, deloc, dar absolut deloc pe acel Gheorghe Hagi care se prezintă în fața camerelor de luat vederi și-i ceartă pe toți. De la adversari la jurnaliști, de la arbitri la oficiali. Mai nou, lui Hagi i-a cășunat pe „UEFA și FIFA sau mai mult UEFA”, ca să-l citez.

Discursurile lui Hagi sunt cunoscute pentru faptul că dau de pământ cu gramatica și cu logica. „Lucrurile erau foarte 50-50”, sau „o să ne bată și oricine” au intrat deja în folclor. Numai că acum Hagi vrea să dea folclorului o tentă internațională. Cu sediul UEFA drept scenă. „Producătorul de fotbal”, așa cum s-a autointitulat, este revoltat de faptul că, din 2019, campioana României va fi nevoită să dispute și turul întâi preliminar din Liga Campionilor.

„Mă duc în fața lor să-mi dea explicații de ce ne aruncă trei tururi preliminare. Să ne dovedească de ce fac această discriminare față de fotbal”, s-a răstit Hagi. Lucrurile sunt atât de simple, încât nici nu ar merita explicate. Totuși… De ani de zile, fotbalul nostru este tot mai slab, iar contra-performanțele europene își pun amprenta asupra coeficientului de țară. „Și noi suntem buni, și noi merităm să fim în Champions League”, susține „Regele”, ignorând că după câștigarea titlului de campioană, propria sa echipă, Viitorul, a fost umilită de ciprioții de la APOEL (scor 0-4) în tururile preliminare. „Măcar campioana să meargă direct. De ce să nu mergem direct?

Am câștigat și noi Liga Campionilor, Supercupa Europei”, a mai spus Hagi, invocând ca argument, performanțe de acum peste 30 de ani. E ca și cum ai pretinde să fii admis la Medicină, eventual cu bursă, doar pentru faptul că bunică-tu a fost doctor. Pentru a ieși la lumină, fotbalul românesc nu trebuie neapărat să bată cărare până la Nyon.

Trebuie să facă mai întâi curat în propria-i ogradă. Băgând mâna în buzunar, punând piciorul pe minge și lacăt la gura „doctorilor”.