Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 2,5% de la jumatatea anului, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%, dupa cum a anuntat, ieri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

„Am decis sa crestem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia si Ucraina, astfel ca vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze si a întari siguranta în aprovizionare. Acest lucru va insemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care platesc preturi reglementate si de 2,5% pentru consumatorii casnici”, a explicat Havrilet.

Acesta a mai declarat ca pretul gazelor de productie interna nu va fi modificat.
Conform calendarului de liberalizare a pretului gazelor, pretul pentru populatie ar fi trebuit majorat cu 3%. „Calendarul de liberalizare prevedea, pentru tot anul, o scumpire de 10%, însa majorarea de pret pentru gazele livrate populatiei nu va fi mai mare de 7-8%”, a adaugat Havrilet. Pretul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018.

Pentru consumatorii industriali, calendarul prevede liberalizarea totala la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii pâna la 31 decembrie 2015.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ