Azi, 16 septembrie, clopotelul va suna din nou in toate unitatile scolare. Vacanta s-a terminat, iar cei circa 105.000 elevi bacauani se intorc in banci. Si Inspectoratul Scolar Judetean Bacau si-a stabilit obiectivele in noul an scolar.

Se va face o evaluare a tuturor scolilor, dar si a elevilor, in mod special a celor de clasa a VIII-a, care se pregatesc pentru Evaluarea Nationala. Profesorii si-au mai propus sa tina legatura mai strâns cu parintii, mai ales in acele cazuri in care se inregistreaza absenteism scolar.

Nu vor fi uitati nici copii care au note mici si care nu invata suficient. Acestia vor fi testati in cadrul unor examene de simulare, care vor fi atent monitorizate si de inspectorii scolari.

“Luam aceste masuri pentru ca din acest an scolar s-a schimbat si metodologia de admitere in licee. Creste ponderea mediei examenului de Evaluare Nationala de la 50 la 75 la suta, iar restul de 25 la suta va fi media anilor de studiu in gimnaziu.

Se va monitoriza permanent nivelul de pregatire al elevilor, atât a celor care se pregatesc de Evaluarea Nationala, cât si a celor care vor sustine Bacalaureatul, in acest an scolar. Comunicarea cu parintii se va face in mod direct, prin intâlniri periodice, dar si prim mail, telefon si posta” – a declarat prof. Claudia Merticaru, inspector scolar ISJ Bacau.

Evaluari vor fi si la nivelele de studii mai mici, clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, conform deciziilor luate de Ministerul Educatiei. Aceste teste reprezinta de fapt radiografiile in raport cu sistemul inaintea primului examen national, care ramâne cel de la finalul clasei a VIII-a, pentru a se stabili nivelul de cunostinte, eventualele probleme, pentru a-i obisnui pe elevi cu acest tip de examen.

Nu toate scolile sunt autorizate sanitar

In judetul Bacau, in anul scolar 2013-2014 vor functiona 827 de institutii de invatamânt grupate pe 175 de unitati scolare cu personalitate juridica. Dintre acestea, 725 au autorizatie sanitara de functionare, 16 sunt in curs de autorizare, dar 86 nu au primit acest aviz de la inspectorii sanitari.

“Conform datelor noastre, in mediul urban 93,7 la suta dintre unitati au autorizatie sanitara de functionare. Probleme sunt de exemplu la Buhusi, Gradinita cu program prelungit, care are circuitul la blocul alimentar neasigurat, Scoala 3 Orbic care nu are sursa curenta de apa, in Bacau, la Colegiul Economic «Ion Ghica» nu este cubaj corespunzator in camere de camin transformate in sali de clasa, la Colegiul Pedagogic sunt spatii de cazare necorespunzatoare. In mediul rural problemele tin, in special, de lipsa unei surse de apa curenta, dar sunt deficiente legate si de canalizare, de iluminat, de spatii insuficiente” – spune Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt Directia de Sanatate Publica.

Peste 5.800 de “bobocei” la pregatitoare

In noul an scolar, in gradinite vor fi in jur de 17.300 de prescolari, in invatamântul primar – 32.000, in cel gimnazial – 28.500, iar in cel liceal – peste 26.000. Alti 1.400 de elevi sunt in scolile profesionale, iar 660 in invatamântul postliceal. In clasa pregatitoare au fost inscrisi 5.819 copii care vor fi educati de 342 de cadre didactice.

Rechizite scolare gratuite

Si in acest an vor beneficia de rechizite scolare gratuite elevii din invatamântul primar si gimnazial de stat, cursuri de zi, care sunt in intretinerea familiilor al caror venit mediu lunar pe membru de familie este de maximum 50 la suta din salariul de baza minim brut pe tara. Numarul de beneficiari este pentru judetul Bacau, conform datelor ISJ, de 35.934.

Achizitionarea de aceste rechizite s-a facut cu bani de la Ministerul Educatiei (978.540 lei). Pachetele contin mimimum necesar de rechizite (25lei/pachet pentru cei din ivatamântul primar si 30lei/pachet pentru cei de gimnaziu). Licitatia este incheiata, iar in cazul in care nu exista contestatii, rechizitele ajung in doua saptamâni in scoli.

Beneficiari ai programului guvernamental lapte si corn:
– prescolari program normal – 12.388
– elevi din invatamântul primar – 32.366
– elevi din invatamântul gimnazial – 28.459
In paralel vor fi date si fructe, dar nu si in gradinite.

Alte articole