Ca o avanpremiera la “Noaptea muzeelor”, care isi concentreaza seria de activitati sâmbata noaptea, in toate muzeele, casele memoriale si galeriile de arta din Bacau, vineri, 20 mai, de la ora 17.00, la Galeriile “Frunzetti”, a avut loc vernisajul unei expozitii de fotografie, pe simeze expunând studentti si masteranzi ai Universitatii “George Enescu” Iasi, Sectia Foto-Video, printre care si doi bacauani, Ovidiu Ungureanu si Madalina Dochitoiu, masteranzi, anul II, coordonati de lect.univ. dr. Bogdan Teodorescu.

Este a treia expozitie organizata in Bacau, rod al unui parteneriat dintre Uniunea Artistilor Plastici, Filiala Bacau si universitatea ieseana, si are drept scop de a promova tinerii artisti plastici si realizarii unui veritabil si eficient schimb de experienta intre cele doua orase, consacrate ca depozitare a unui potential artistic creativ deosebit. A fost prezent un public avizat, tineri mai ales, elevi ai Colegiului National “George Apostu”, fotografi amatori dar si profersionisti, foto-reporteri, pictori, sculptori, membri ai UAP.

Expozitia reprezinta un adevarat eveniment artistic, special si inedit, dupa cum a fost apreciat de Dionis Puscuta, presedinte al UAP Bacau, deoarece autorii sunt tineri aflati in pragul examenelor de licenta, multi dintre ei dovedind reale capacitati si talent in exprimare. Fara a se subordona unui concept impus academic, fiecare sudent alegându-si propriul mod de exprimare a ideilor, trecând de la principiile “tribale” de redare in care primeaza documentarea-informarea (vazut- redat), asa-zisul fotograf “vânator-culegator”, la unul superior, cel de fotograf “cultivator”, care lucreaza cu simboluri, concepte, mizând pe fuziunea trairilor colective si experientelor personale, fara insa a renunta total la documentare, ci, doar, o transforma intr-o formula de consemnare a imaginatiei.

PUBLICITATE

Sunt relevante seturile de fotografii semnate de tinerii Teodor Badarau, Anna Barbulescu, Vlaicu Bunduchi, Ionut Botezatu, Daniel Ciobanu, Daniel Comendant, Irina Cretu, Madalina Dochitoiu (Bacau), absolventa a Colegiului de Arta, Monica Mihoc, Mihai Nistor, Vlad Onescu si, de acum veteranul Ovidiu Ungureanu, initiatorul si organizatorul acestui eveniment, prin intermediul CHROMATIQUE PHOTO STUDIO AND ART GALLERY, care ne-a spus dupa vernisaj:

“Am promis ca revenim in Bacau cu o noua expozitie, de data aceasta cu un proiect nou, mai usor de “digerat” pentru public – fotografia. Sunt multumit de public care a venit in numar mare, nici nu ma asteptam, ceea ce inseamna ca arta fotografica se bucura de interes si apreciere din partea tinerilor, ca fotografia este pe mâini bune. Expozitia de astazi are la baza o exprimare libera, conceptualizata doar in imaginativul fiecaruia, a fost libera alegere, de aceea cred ca amator sau profesionist are ce vedea in expozitia noastra, deoarece am luat din natura si am facut, am gândit, am transmis ochiului si am redat, fiecare in maniera proprie, folosindu-se, evident si de tehnicile moderne”. “Take or Make” a suscitat si interesul unui maestru al fotografiei artistice, Viorel Cojan, membru al UAP Bacau.

“Este a doua expozitie a studentilor de la Iasi pe care o vad in Bacau si am aceeasi impresie de ofensiva a unei scoli care creaza si modeleaza foarte multe personalitati artistice. Aceasta crestere a scolii de la Iasi este alimentata si de tineri din Bacau, imi face placere sa il mentionez pe Ovidiu Ungureanu, masterand la “George Enescu” din Iasi, care in ultimii trei ani a dovedit o evolutie absolut fulminanta, nu numai in arta fotografica ci si ca manager, fiind in centrul a foarte multe evenimente si proiecte foarte interesante. Am vazut tema aleasa de el, este una inedita, cu accente retro (casuta postala si cartea postala), a caror mesaj si utilitate s-au schimbat radical in ultima perioada. Am apreciat la toti Ideea si dupa aceea modurile, tehnicile de expunere.

[wonderplugin_gallery id=”553″]

Expozitia este un câstig pentru amatorii de fotografie, pentru tinerii care acum poarta un aparat sau un telefon la gât”, a fost opinia celui care de ani buni, prin Anuala de Fotografie din Bacau a deschis galeriile, simezele pentru tineri.

Cu alte opinii, declaratii si impresii, in editiile viitoare ale ziarului DESTEPTAREA.

Foto: Liviu Maftei


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ