Vineri seara, începând cu ora 17.00, în amfiteatrul Școlii Sanitare „Sanity”, Sindicatul Liber din Învățământ (SLI), filiala Bacău, a organizat prima ediție a „Galei premiilor județene pentru excelență în educație”.

O manifestare care şi-a propus, în primul rând, să arate importanţa deosebită pe care a avut-o şcoala românească în întregirea neamului, dar şi în menţinerea unicităţii acestui popor, la An Centenar. O inițiativă ce se vrea a fi un simbol de apreciere faţă de cei care lucrează în sistemul de educaţie românesc, un început de tradiţie prin care, de acum, an de an, vor fi sărbătoriți și premiați pilonii de susținere a unui sistem de învăţământ, valori pe care trebuie să le apreciem mai mult: dascălii. Cei care sunt pentru noi un model de urmat. Cei care au ales să transforme o meserie, într-o profesie sau într-un stil de viață. Au fost momente festive, emoționante, cu cei mai valoroși oameni de învățământ, din prezent, ai județului.

„A face bine este o decizie. Întotdeauna avem de ales, iar în mâna noastră stă puterea de a construi sau de a ruina. Cei care ne-am adunat aici în această seară, am făcut-o pentru că vrem să construim: un sistem de educație care formează, care oferă tinerilor șansa unor lecții utile în viață, care nu pedepsește, un sistem care încurajează inițiativa, creativitatea, munca și valoarea. Nu în ultimul rând ne dorim un sistem care funcționează corect. Corect mi se pare să avem astfel de momente prin care le mulțumim cadrelor didactice dedicate profesiei, corect mi se pare să le arătăm aprecierea și că vedem ce eforturi fac pentru performanță.
Această seară ne vorbește despre respect, demnitate, curaj, efort, muncă, decență și pasiune. Acestea sunt caracteristicile pe care le au toți cei care au ajuns în preselecția galei. Toți merită să fie felicitați și aplaudați și să știe că fiecare dintre ei contează la fel de mult ca celălalt.
SLI Bacău va începe din acest an simbolic, cu o încărcătură foarte mare pentru noi toți, ca nație, o tradiție: aceea în care, anual, vom avea grijă ca profesioniștii din sistemul de educație să fie apreciați. Eu, personal, mă voi asigura că va auzi toată țara de valorile pe care le avem în învățământul din Bacău. Nu contează cât de mic sau de mare ești ca județ, cât de aproape sau departe ești de centrul țării, atâta timp cât în ceea ce faci se vede calitatea și implicarea. Toate cadrele didactice care vor urca pe scenă în această seară dau dovadă de acest lucru.
În Anul Centenarului îmi doresc să fim unii alături de ceilalți, să ne ascultăm mai des, să fim mai toleranți, să avem mai multă încredere unul în altul, să fim mai deschiși, să avem voință mai multă și să credem în ceea ce facem și mai mult.
Vă felicit pe toți, dragi colegi, și vă doresc să aveți o seară în care să vă simțiți ca într-o mare familie.”

 

Prof. George Adrian Purcaru, președinte SLI Bacău și prim-vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ

Au răspuns invitației profesori din toate școlile băcăuane, inclusiv din județ, dar și invitații speciali: Inspectoratul Școlar Județean Bacău – prin toată conducerea sa, prof. Florin Lazăr, inspector general, și prof. Ida Vlad și Ana-Maria Egarmin, inspectori generali adjuncți, Consiliul Județean – reprezentat de vicepreședintele Silviu Pravăț, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău – prin prof. Gabriel Leahu, director, Universitatea „Vasile Alecsandri” – prin prof.univ.dr.ing. Dhc Valentin Nedeff, președintele Senatului.

A fost o seară a emoției, a bucuriei, a reunirii, a dăruirii, a Excelenței. Pe videoproiector s-au transmis și mesaje din partea președintelui Academiei Române, profesor doctor Aurel Pop, dar și a președintelui Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu.

Premii pe 6 secțiuni
Din cele 53 de propuneri, s-au acordat premii pentru 6 secțiuni: „Profesorul de nota 10”, „Profesorul care mă inspiră”, „Cel mai popular profesor”, „Profesorul care inovează”, „Profesorul care păstrează tradiţiile româneşti” și „Profesorul anului Bacău”. Astfel:
„Profesorul de nota 10” a fost desemnată prof. Mariana Rosenschein, de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”. Au mai fost nominalizați profesorii Maria Zaharia (Șc. Gimnazială „G.Călinescu” Onești), Mihai Chelaru (CN „Ferdinand I” Bacău), Daniela Giugariu (Șc. Gimnazială Vultureni), Iulia Jicu (director Șc. Gimnazială Nr. 10 Bacău) și Emanuela Oiegar (CN „V. Alecsandri” Bacău);
„Profesorul care mă inspiră” sau „Profesorul model” a fost desemnată prof. Mihaela Cojocaru, de la Școala Gimnazială „Dr. Alexandru Șafran”. Au mai fost nominalizați profesorii Cristina Aivănesei (Șc. Gimnazială Nr. 1 Onești), Marinela Lăcrămioara Mihăilă (Colegiul Economic „I. Ghica” Bacău), Noemi Năsturaș (Grădinița „Lizuca” Bacău) și Carmen Popescu (Șc. Gimnazială „Ștefan Luchian” Moinești).
– Premiul „Cel mai popular profesor”, votat de către elevi, a fost oferit prof. Gabriel Puiu, de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”. Au mai fost nominalizați profesorii Camelia Popa (Colegiul Economic „Ion Ghica”), Lucian Lazăr (CN „Gh.Vrănceanu”), Gabriel Gabor (Colegiul Economic „Ion Ghica”) și Mihaela Neacșu (Liceul Tehnologic „D.Mangeron”)
„Profesorul care inovează” a fost desemnat în această gală prof. Ionel Diaconu, de la Școala Gimnazială Nr.10 Bacău. Au mai fost nominalizați profesorii Gabriela Balan (Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bacău), Paula Cautiș (Șc. Gimnazială nr. 1 Onești), Mariana Ifrim (director Șc. Gimnazială „Nicu Enea” Bacău) și Crisalinda Nona Irimia (director Liceul Tehnologic „A. Saligny” Bacău).
– La Secțiunea „Profesorul care păstrează tradiţiile româneşti”, câștigătorul a fost prof. Iulia Corlade, directorul Liceului Tehnologic „Dumitru Mangeron”. Și aici au mai fost nominalizați profesorii Oana Adam (Grădinița „Lizuca” Bacău), Ioan Ferenț (Școala Gimnazială Sascut), Luminița Marta Iștoc (Școala Gimnazială Buhoci) și Doinița Vasiloiu (Școala Gimn. „Emil Brăescu” Măgura).
– Premiul „Galei premiilor județene pentru excelență în educație Bacău SLI 2018” și „Profesorul anului Bacău” a fost desemnată prof. Lucica Ciupercă, de la Colegiul Național „Ferdinand I”.

Premii speciale

Pe lângă aceste 6 secțiuni, care au fost analizate de un juriu format din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bacău, un reprezentant al Sindicatului, dar din alt județ, un reprezentant al mediului universitar, un reprezentant al presei băcăuane, un reprezentant al mediului cultural din judetul Bacău, dar și câte un reprezentant al părinților și al elevilor, au mai fost acordate și alte premii surpriză.

Pentru început, a fost și un Premiu special al publicului, care a fost oferit, după votul celor prezenți al tuturor nominalizaților, prof. Emanuela Oiegar, de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”.
Pentru întreaga sa activitate a primit premiu prof. Elena Bostan, de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, acum pensionară și președintele Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina, organizația Bacău.
Apoi au fost oferite Premii speciale și diplome de merit prof. Florentina Neculau (Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”) – pentru întreaga activitate, prof. Dragoș Florescu (Colegiul Național „Ferdinand I”) – pentru contribuții științifice în optimizarea procesului instructiv-educativ și prof. Dan Zaharia (Școala Gimnazială Nr.1 Onești) – pentru lucrări relevante în domeniul educațional și managerial.

Final
Pe tot parcursul întâlnirii, au încântat cu momente artistice copiii din Ansamblul „Stejăreii” Bijghir, comuna Buhoci, conduși de prof. Luminița Marta Iștoc, alături de fiica ei, Brigitta Iștoc.

Seara s-a încheiat frumos, după aproape 3 ore, cu magia colindelor de Crăciun oferite de Corul Școlii Sanitare „Sanity”. Moderatorul festivității a fost Monica Andrei. De organizarea și susținerea financiară a întregului eveniment s-a ocupat doar SLI Bacău, care a alocat pentru întreaga manifestare circa 10.000 de lei. Premiile au fost și în bani, între 500 și 700 de lei, pentru fiecare premiant.

La această Gală a fost așteptat și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care, însă, nu a mai ajuns.


PUBLICITATE