20 aprilie 2024
EconomieFurtunile au făcut prăpăd în județ

Furtunile au făcut prăpăd în județ

Sute de hectare cu diferite culturi au fost afectate de vijelia și grindina care s-au abătut asupra județului, în urmă cu o săptămână. Cele mai mari suprafețe agricole afectate sunt situate în zonele Răcăciuni, Sascut, Pîncești, Orbeni și Valea Seacă. La Răcăciuni, de exemplu, cantitățile mari de apă căzute au format torenți uriași care au angrenat bușteni mari din păduri și i-au prăvălit aproape de gospodăriile localnicilor.

Din păcate, de calamități nu a scăpat nicio cultură agricolă, stihiile naturii lăsând urme adânci mai ales în lanurile de rapiță, aflată în plină recoltare. „Rapița este cea mai afectată, cred că este compromisă 100 la sută. Săptămâna asta trebuia să intrăm la recoltat, dar a «bătut-o» de praf a făcut-o. Și vița de vie e la fel de mult afectată. Era ciorchinele făcut, dar toate boabele sunt pe jos acum. Și încă n-am scăpat, căci abia suntem la solstițiul de vară. Avem două luni de stat cu inima strânsă”, a declarat Petrișor Olteanu, fermier din zona Răcăciuni. Din păcate, cei care nu au apucat să recolteze, la multe culturi nu se mai poate strânge nimic, rapița, de exemplu, fiind scuturată în procentaj de peste 80 la sută, mai ales în Orbeni și Valea Seacă. Fermierii spun că este, într-adevăr, dezastru pe aceste zone agricole.

„Să nu uităm de cele 79 de zile de secetă din perioada de creștere și de depunere a bobului. Din această cauză s-au înregistrat producții foarte mici, în special la culturile de toamnă – orz și orzoaică. Singurele culturi care, să zicem, mai au potențial de redresare sunt cele de floarea soarelui și porumb”, spun agricultorii din zonă. Pericolul, însă, nu a trecut, meteorologii anunțând deja că, în următoarele zile, vom avea de-a face din nou cu fenomene extreme la nivelul întregului județ. „Avem peste 650 de hectare cu diferite culturi, din care numai cu rapiță vreo 55. Dimineață, la ora 8.00, noi eram la recoltat, de frica ploii. La rapiță am fost loviți de două ori în acest an agricol. O dată acum, și o dată, în primăvară, când a trebuit să «întoarcem» 150 de hectare.



Noroc, să-i zicem, cu firma care ne-a dat imputurile, fiindcă ne-a asigurat gratuit sămânța, ca să putem să înființăm culturi de porumb în locul rapiței calamitate”, a declarat Gheorghe Olaru, agricultor important din zona Sascut. Cert este că, în prezent, echipe de specialiști de la Direcția Agricolă Bacău parcurg toate localitățile unde au fost înregistrate astfel de fenomene extreme, pentru a evalua la fața locului pagubele înregistrate de fermieri. „Zilele acestea, o echipă s-a deplasat la Răcăciuni și Nicolae Bălcescu, unde s-a făcut constatarea pagubelor provocate de căderile de grindină, anumite suprafețe cu rapiță și grâu fiind afectate în procent mai mare de 30 la sută”, a declarat Florin Acatrinei, purtător de cuvânt la Direcția Agricolă Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri