20 aprilie 2024
ActualitateFundația Terre des hommes Romania a lansat, în premieră, un ghid de...

Printre acestea se află și unități de învățământ din județul Bacău

Fundația Terre des hommes Romania a lansat, în premieră, un ghid de construire a grupurilor sanitare pentru școlile din mediul rural

Fundația Terre des hommes Romania a creat, în colaborare cu Asociația Arhipera, primul „Ghid în vederea echipării cu grupuri sanitare interioare a școlilor din mediul rural”, destinat celor care trebuie să ofere această facilitate elevilor din România.

Ghidul (gratuit) își propune să încurajeze investițiile durabile și să prevină risipirea de fonduri, deoarece construirea unui grup sanitar pentru o școală costă minimum 45.000 de euro. Pe de altă parte, este important ca toate entitățile implicate să conștientizeze ce efecte au grupurile sanitare neconforme asupra vieții copiilor.
În unele școli din mediul rural s-au realizat în ultimii ani construcții anexe ale clădirilor, pentru a avea grupuri sanitare exterioare. Acestea prezintă însă adesea probleme arhitecturale și tehnice care au consecințe asupra copiilor pe mai multe planuri: sunt la depărtare de clădirea școlii și presUpun o distanță considerabilă de parcurs în frig și, uneori, în întuneric (risc de agresiuni), duc lipsă de igienă și de confort, care pot provoca probleme de sănătate, au o accesibilitate dificilă sau imposibilă pentru copiii cu dizabilități motorii. Autorul ghidului lansat de Fundația Terre des hommes, conf. dr. arh. Lorin Niculae (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București, președinte și fondator al Asociației Arhipera), oferă exemple proiectare care trebuie evitate: orientarea greșită a ușilor toaletei (sau pereților despărțitori), care permit astfel vizibilitate în interior și deci facilitează agresiunea, și imixtiunea în intimitatea copiilor (de către alți copii sau adulți).
Ghidul a fost realizat la inițiativa Fundației Terre des hommes Romania, care a implementat în ultimii trei ani proiectul „Sprijin pentru Infrastructura Socială, de Sănătate și Educație” (SHINE), în beneficiul copiilor din județul Bacău. În cadrul acestui proiect, Fundația Terre des hommes a realizat, cu sprijin financiar de la Fondation Botnar (Elveția) și alături de partenerii săi, 50 de investiții în infrastructura școlilor – inclusiv câteva grupuri sanitare – în unele dintre cele mai sărace comunități din zonă.

Lucrarea propune o serie de bune practici și standarde de respectat de către cei care contractează constructori și de către constructorii înșiși, însă se adresează unui public divers: autorităților publice locale, în calitate de investitori, autorităților legislative și executive; directorilor de școli și corpului profesoral din mediul rural și urban; asociațiilor de părinți și elevilor, care trebuie să-și cunoască drepturile și să le revendice; arhitecților și inginerilor proiectanți, constructorilor și furnizorilor de materiale și echipamente, investitorilor privați din sectorul educațional; ONG-urilor.



Ghidul de 180 de pagini este gratuit și este disponibil online, pe site-ul Fundației Terre des hommes Romania, la biblioteci și în 37 de comunități din județul Bacău. Poate fi, de asemenea, solicitat în versiunea sa print, pe adresa de email a Fundației: [email protected]. Câteva exemplare au fost deja trimise Ministerului Educației Naționale, Ministerului Muncii și Protecției Sociale (Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții), Ministerului Sănătății, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și câtorva zeci de primării din țară, principalele autorități responsabile de școlile din România.

Despre Fundația Terre des hommes Romania
Terre des hommes, cea mai importantă organizație elvețiană de protecție a drepturilor copilului, este prezentă în România de 28 de ani, pentru a proteja drepturile copilului. Ariile de intervenție sunt protecția și promovarea drepturilor copilului, sprijinul minorilor afectați de migrație și al celor care intră în contact cu justiția. Prin proiectele sale crește reziliența copiilor și tinerilor, îi ajută să participe la luarea de decizii care îi privesc și investește în educație, sănătate, servicii sociale și infrastructură, pentru a îmbunătăți viața copiilor vulnerabili din România.

Despre autorul Ghidului
Lorin Niculae este profesor conferențiar la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București, doctor în arhitectură participativă. El este și președintele și fondatorul Asociaţiei ArhiPera, organizaţie independentă non-profit, care îşi propune să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale grupurilor vulnerabile din cadrul comunităţilor aflate în sărăcie extremă prin intermediul unei abordări integrate. ArhiPera promovează principiile axei strategice ale societăţii incluzive, care pledează pentru schimbarea sistemelor sociale, luptă împotriva segregării şi marginalizării grupurilor vulnerabile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri