24 aprilie 2024
ActualitateFSC 25 – Forever Young: “Beneficiarii  sunt rațiunea noastră de a exista!” Gala...

FSC 25 – Forever Young: “Beneficiarii  sunt rațiunea noastră de a exista!” Gala Premiilor Comunității Băcăuane, ediția a XIX-a

Peste 200 de reprezentanți ai societății civile locale și ai mediului de afaceri sunt invitați în această seară la Pavilionul din cadrul Complexului EMD cu ocazia împlinirii a 25 de ani ai Fundației de Sprijin Comunitar (FSC) Bacău, ocazie cu care se va derula și cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Comunității Băcăuane. Gala este cel mai important și longeviv eveniment local local de responsabilitate socială și caritabilă, participanții putând pune umărul la continuarea programelor sociale oferite de FSC unui număr de peste 200 de copii și tineri, respectiv 900 de bătrâni din zonele rurale sărace ale județului Bacău.

Gala Premiilor Comunității Băcăuane reprezintă un eveniment care crează un context monden și festiv pentru toți cei care înțeleg că doar împreună putem face o comunitate mai bună pentru noi toți și doresc să-și ofere contribuția, mai mică sau mai substanțială, pentru acest lucru. Tema Galei din acest an este legată de vârsta rotundă pe care o împlinește organizația: „FSC 25 – Forever Young!”. Este o vârstă la care entuziasmul tineresc se împletește perfect cu experiența acumulată, iar mesajul pe care dorește să-l transmită evenimentul este de încredere în maturitatea și capacitatea FSC de a răspunde în continuare nevoilor sociale ale comunității noastre.

„Mă declar foarte norocoasă că am avut șansa să pun bazele FSC și să cresc organizația prin oameni de valoare ce au adus energie, inovație și mult profesionalism. Am pornit cu 3 oameni la drum, cu un buget de 29.000 Euro în 1997 și am ajuns să transformăm “o cărare” în ditamai “autostrada” cu 135 de angajați (în total au fost angajați în FSC 850 persoane în toți anii), 250 de voluntari (peste 5.000 de voluntari în toți anii), cu peste 20 milioane Euro atrași în 25 de ani și cu mai mult de 30.000 beneficiari care au simțit direct sprijinul organizației. Cei 25 de ani au fost, zi de zi, pentru mine un “mozaic” colorat, unic, frumos și plin de provocări, bucurii, satisfacții, învățare, perfecționare, griji, frustrări, experiențe diverse care au făcut ca munca în FSC să fie cel mai tare și mai frumos loc de muncă. Pe lângă managementul de zi cu zi, am fost câte puțin din toate (translator, șofer, consilier, artist, etc.) pentru că într-un ONG sunt momente când faci diverse pentru binele beneficiarilor. Și e așa interesant! Chiar nu ai timp să te plictisești! Sunt foarte recunoscătoare super-echipei FSC, voluntarilor și tuturor prietenilor organizației (aici intră desigur sponsori, finanțatori și donatori), beneficiarilor noștri care ne motivează zi de zi. Îmi doresc foarte mult ca serviciile sociale să devina normalitate în Romania, să fie dezvoltate și finanțate corespunzător iar FSC să poată să le asigure cu drag și responsabilitate și să nu mai poarte povara găsirii finanțărilor care să permită specialiștilor să muncească”, a declarat Gabriela Achihăi, președinte FSC Bacău.



Cine prezintă Gala

Gala va avea loc la Complex EMD Bacău având ca amfitrion deosebit, o persoană apropiată sufletește de proiectele și misiunea FSC: Mona Nicolici, binecunoscută personalitate a mass-media din România, actualmente jurnalist și realizator de emisiuni la Europa FM, dar având și o amplă experiență de implicare în proiecte de responsabilitate socială în calitate de Head of Sustainability la OMV Petrom timp de peste 13 ani.

„De Fundația de Sprijin Comunitar mă leagă chiar primul proiect din Țara lui Andrei. “Fii și tu Moș Crăciun” a fost pentru colegii mei din Petrom, pentru mine, dar și pentru copiii mei, primul contact dur cu realitatea din România, care ne-a ajutat să înțelegem că putem ajuta acolo unde este cu disperare nevoie și că, investiția în comunitate trebuie să vină cu pasiune, dar și cu înțelegere față de nevoile și problemele oamenilor. De 25 de ani, FSC Bacău a schimbat în bine vieți, a construit structuri pe care cei aflați în dificultate au putut urca pentru a trăi mai bine și a unit oameni ca binele să crească. Sunt onorată că pot participa și eu la creșterea Binelui aici, în Bacău, o zonă atât de dragă mie. Sper ca la sărbătorirea a 25 de ani de proiecte pentru oameni, să putem duce, împreună, acest Bine făcut de societatea civilă băcăuană, mai departe.”

Mona Nicolici

Copiii și voluntarii din cadrul proiectelor FSC se pregătesc, ca în fiecare an, pentru a-i încânta pe invitați cu momente muzicale și de dans, iar spectacolul va fi completat de un concert al trupei RD Orchestra din Bacău. Nu vor lipsi nici în acest an tombola cu diverse premii atractive oferite de firme locale dar și licitații de obiecte unice, de colecție, donate de personalități ale sportului românesc, unul dintre acestea fiind un tricou original COR purtând semnătura celei mai valoroase atlete a Bacăului, din toate timpurile, Doina Melinte.

Programul evenimentului

  1. Program artistic pregătit de copiii de la Ansamblul Tămășanca din comuna Tamași beneficiari ai proiectului Social, derulat de FSC în parteneriat cu Primăria Tamași;
  2. Festivitatea de decernare a Premiilor FSC-25 (prima parte);
  3. Film de prezentare: 25 de ani de FSC;
  4. Licitaţie cu strigare (prima parte);
  5. Muzică și dans cu RD Orchestra;
  6. Licitaţie cu strigare (partea a doua);
  7. Moment de dans pregatit de voluntarii FSC
  8. Festivitatea de decernare a Premiilor FSC-25 (partea a doua)
  9. Tombola cu bilete .

LICITAŢIA SERII

La licitaţia cu strigare din această seară se pot achiziţiona următoarele obiecte :

1 Tabloul Vis în roz, al artistei Mihaela Surugiu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici Iași, cu peste 70 de expoziții personale în România și străinătate, prezentă cu lucrări în  câteva  colecții private a unor personalități din Forbes 100 România (alături  de Grigorescu, Bălașa,  Luchian) și  inclusiv în colecția privată  a Principesei Margareta a României. Artista se implică în multe evenimente caritabile și oferă această lucrare deosebită pentru a susține programele sociale ale FSC. Preţul de pornire la licitație este de 5.000 lei.

2 Un tricou de colecție al Comitetului Olimpic Român, purtând semnătura inconfundabilă a Doinei Melinte, una dintre cele mai importante personalități ale sportului românesc, campioană și vicecampioană olimpică în 1984 la Los Angeles, multiplă campioană mondială și europeană la atletism. A reușit să stabilească patru recorduri mondiale, dintre care unul dintre cele mai longevive recorduri, este cel înregistrat în anul 1990 la proba de o milă. Recordul a fost bătut abia după 26 ani, în anul 2018. Tricoul a fost oferit de fosta mare sportivă pentru a susține dreptul la educație al copiilor din satele sărace ale Bacăului, prin intermediul doamnei Cristina Stan, membru al boardului FSC. Prețul de pornire va fi de 4.000 lei.

3 Un set UNICAT de bijuterii din bronz, pigmentat cu metale nobile, inclusiv cu Rhodium negru (element extrem de rar!), realizate de către Roger Figueras, designerul casei de bijuterii Arior din Barcelona, folosind o tehnică sculpturală care datează încă din Grecia Antică din secolele V-VI înainte de Hristos, combinată cu tehnologii moderne extrem de sofisticate de rafinare și pigmentare a bronzului. Setul unicat este adus direct din Spania și oferit pentru licitația serii de Irina Popa, Broker de asigurări, membru în boardul FSC. Preţul de pornire la licitație este de 3.000 lei.

4 Un kimono de colecție purtând semnătura brodată a Alinei Dumitru, singura campioană olimpică la judo a României, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, la categoria 48 kg, multiplă campioană europeană și medaliată cu bronz la campionatele mondiale. Kimonoul este oferit pentru licitația din această seară prin intermediul domnului Dorin Cruceanu de la clubul de judo din cadrul Palatului Copiilor Bacău. Preţul de pornire la licitație este de 2.500 lei.

5 Un set ornamental deosebit, confecționat din lemn și metal, pictat manual, realizat special pentru evenimentul din această seară de catre voluntarii FSC în cadrul atelierului Activ Mozaic. Prețul de pornire va fi de 2.000 lei.

6 Un tricou de colecție purtând semnătura lui Mihai Majearu, internațional român din generația de aur a fotbalului românesc, fost component al echipei Steaua București, cu care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986. Tricoul oferit la licitație a fost purtat în cadrul unui meci demonstrativ al ”Legendele Anilor ’90” susținut la Moinești în 2017 și este donat de domnul Paul Cotîrleț, Secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Prețul de pornire va fi de 2.000 lei.

Fondurile colectate în urma licitației sunt destinate integral susținerii programelor sociale ale FSC.

Tombola cu bilete

Cu doar 100 de lei pot fi cumpărate bilete de tombolă, care pot aduce unul dintre următoarele premii:

  1. Un coș cu delicii gastronomice de la Madame Delice Gourmet.
  2. Pachet de remodelare corporală prin masaj endermologic LPG (1 sedință LPG și 10 ședințe presoterapie) în valoare totală de 250 lei oferit de GLAMOUR SALON BY LALA.
  3. Trei consultații de kinetoterapie la Conf. Univ Dr. Dobreci Daniel Lucian, oferite de Clinica Spinal Care Dobreci.
  4. Două vochere valorice de cumpărături, oferite de Kaufland România.
  5. O investigație medicală Computer Tomograf, oferită de Clinica Luxor Dr. Olinic.
  6. O investigație medicală RMN, oferită de Clinica Luxor Dr. Olinic.
  7. Două asigurări facultative de locuință (orice tip), oferite de Irina Popa&Partners, broker de asigurări.
  8. Un coș cu bunătățuri de la Agricola Internațional Bacău.
  9. Un sejur de 2 nopti (3 zile), pentru 2 persoane, all inclusive, la Complex Panoramic din Slănic Moldova.
  10. Două asigurări de sănătate private, oferite de Irina Popa&Partners, broker de asigurări.
  11. Trei consultații de medicină internă, incluzând ecografie abdominală oferite de Clinica Spinal Care Dobreci.
  12. Consultanță pentru strategia de digital marketing a firmei dumneavoastră, creionată dintr-o perspectivă creativă de experții echipei Oranjeria – Boutique cu idei.
  13. Trei pachete de servicii medicale stomatologice, de 500 de lei fiecare, oferite de Clinica Luxor Dr. Olinic.

Marele Premiu

Un pachet de servicii de Business Coaching, constând în 5 ședințe a câte 60 minute ședința, care vă vor ajuta să atingeți un alt nivel de performanță în activitatea dumneavoastră, oferit de Doru HUȚUȚUI (AffordHire), Consultant, Senior Trainer & Business Coach în managementul afacerilor, cu experiență de peste 20 de ani în managementul afacerilor și al resurselor umane. Valoarea de piață a acestui pachet este de 750 de euro.

Fundația de Sprijin Comunitar numără în prezent 135 de angajați, 250 de voluntari și peste 300 sponsori și donatori și are în derulare mai multe proiecte: 5 centre educaționale Clubul cu Lipici; Centrul de Zi Dr. Ștefan Ciobanu din Bacău; Centrul rezidențial pentru vârstnici Satul Seniorilor Milly; Serviciul de îngrijire și asistență medicală la domiciliu pentru vârstnici în Bacău; 8 echipe de îngrijire bătrâni la domiciliu în mediul rural.

Puțină istorie…

Totul a început în anul 1991 cand organizația britanică de caritate Relief Fund for Romania (RFFR) a venit în Bacău pentru a ajuta direct familiile afectate de inundațiile râului Siret.

Imediat după aceea au început două proiecte inovative: Asistență medicală mobilă (adresată comunităților rurale izolate și sărace din zonele Podu Turcului și Răcăciuni) și Terapia prin Joc (în beneficiul copiilor și adulților institutionalizați).

Chiar dacă în iunie 1997 noul ONG – Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) a preluat managementul acestor proiecte, RFFR i-a rămas partenerul și finanțatorul principal. De atunci FSC nu numai că și-a păstrat proiectele inițiale dar le-a și dezvoltat și a început noi programe.

La ora actuală FSC are un număr de 6 programe ample din domenii sociale, medicale, educaționale adresate categoriilor dezavantajate ale comunității: bătrâni, bolnavi în faze terminale, copii  provenind din familii sărace, comunități rurale izolate, persoane cu dizabilități.

Cele mai importante realizări în 25 de ani de activitate:

– Peste 5000 de voluntari

– Peste 30.000 de beneficiari

– 20.000 de bătrâni îngrijiți sau ajutați

– 8.000 de copii și tineri educați și sprijiniți să-și construiască un viitor

– peste 2.000 de adulți asistați pentru o viață mai bună

– 13 echipe de îngrijire la domiciliu în 13 localități

– 850 de angajați

– 20 de programe implementate cu succes

– 1.350.000 ore de îngrijire acordate bunicilor uitați ai Bacăului

– 1.720.000 de km parcurși pentru a ajunge la toți cei aflați în nevoie

– 480.000 de ore de voluntariat

– 20.500.000 euro atrași și investiți în proiecte adresate locuitorilor județului Bacău.

„Viziunea noastră este o lume în care drepturile omului sunt respectate și toți membrii comunității au acces egal și nediscriminatoriu la servicii de calitate, adecvate nevoilor, acordate de profesioniști.”

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri