Bacaul s-a instalat temeinic in coada clasamentelor economice. Nu mai misca nimic prin industrie, in locul fabricilor se ridica blocuri si hypermarketuri, agricultura se face dezlânat, pe parcele minuscule, cu munca multa si roade putine, serviciile sunt putine si indoielnice. Doar unii precum Dedeman, Agricola, Aerostar sau Pambac mai tin stindardul sus, prin crivatul crizei. In schimb, infloreste comertul, de te miri ca mai sunt bani de cheltuiala. Somajul nu este la cote catastrofale, insa cifrele sunt inselatoare, fiindca armata de oameni angajati in comert este foarte mobila si platita prost. De altfel, conform Comisiei Nationale de Prognoza, Bacaul va avea una dintre cele mai mici si lente cresteri salariale in anii ce urmeaza, de au ajuns sa ne intreaca judete din regiunea noastra la care altadata ne uitam cu aer de superioritate.

Capac peste toate, a aparut zilele acestea si un clasament elaborat de Societatea Academica si romaniacurata.ro, care ne scoate de pe ultimele locuri despre care vorbeam si ne azvârle direct in vârful gramezii. Ei bine, clasamentul se refera la coruptie, iar Bacaul este considerat un judet al hotilor, al doilea din tara, dupa Bucuresti. Analiza s-a facut mai ales pe baza numarului de condamnari la suta de mii de locuitori. Iar la acest indicator stam bine de tot, nu gluma! Si sa nu uitam ca de 25 de ani se tot fura, vreme in care Justitia nu era atât de vigilenta ca acum, când trebuie sa demonstram Coanei Europa ca suntem civilizati si cinstiti.

Dar ce ar mai fi de furat, totusi? Pai, inca mai sunt câteva pâlcuri de padure pe la munte. Care erau cât pe ce sa intre in proprietatea jupânilor rozalii ce invârt politica de un sfert de veac incoace. Ar mai fi si alte resurse naturale, ar mai fi o gramada de bani publici, ar mai fi ceva industrie, care chiar si pusa pe butuci inca mai poate umple buzunare si conturi bancare. Si multe altele. Exista si un site dedicat sesizarilor anonime referitoare la mita, iar Bacaul sta bine si acolo, cu spagi pentru un politist, pentru un profesor universitar, pentru un document de cadastru etc. Se dau nume, sume, localitati, imprejurari. Insa câinii latra, caravana trece.

Suntem bine plasati la coruptie. Dati spaga la medic, asistentei, infirmierei? Politistului, cumva? Dati spaga pentru promovarea unui examen, pentru obtinerea vreunui document de proprietate, pentru a cumpara amabilitatea unui functionar public sastisit? Pentru a obtine ceea ce vi se cuvine de drept? Atunci sa nu cumva sa ne dea târcoale revolta ca suntem judet fruntas la hotie, fiindca avem cu totii partea noastra de vina.