16 aprilie 2024
EconomieFraude fiscale de peste 1,1 milioane de euro descoperite de inspectorii antifrauda

Fraude fiscale de peste 1,1 milioane de euro descoperite de inspectorii antifrauda

* 11 patroni dau cu subsemnatul in fata procurorilor pentru prejudicii de milioane de lei aduse bugetului de stat * o firma de imobiliare din Comanesti a inselat statul cu peste 700.000 de lei, iar o alta din Onesti aproape 210.000 lei, din vânzarea fictiva de carne

In prima jumatate a acestui an, peste 400 de firme au fost calcate de inspectorii Antifrauda fiscala bacauani. Actiunile de control au vizat verificarea modalitatii de respectare a prevederilor legislatiei financiar-contabile.

Au fost luati la bani marunti operatori economici din comertul cu produse alimentare/nealimentare, alimentatie publica, turism, servicii de înfrumusetare, servicii medicale, morarit-panificatie s.a.m.d care activau in localitatile Bacau, Onesti, Comanesti, Buhusi, Moinesti, Slanic-Moldova, Târgu Ocna, Darmanesti etc.



Inspectorii antifrauda bacauani au constatat ca printre cele mai frecvente încalcari ale prevederilor financiar-contabile au fost neemiterea de bonuri fiscal sau emiterea acestora continând date eronate, detinerea la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor a unor sume fara acte justificative si încalcarea prevederilor privind întocmirea si utilizarea documentelor contabile pentru toate operatiunile efectuate.

„In urma acestor actiuni, inspectorii antifrauda au identificat prejudicii cauzate bugetului de stat în cuantum de 5.115.481 lei, pentru recuperarea carora au transmis 11 acte de sesizare a organelor de urmarire penala si au dispus instituirea a 10 masuri asiguratorii în valoare totala de 9.765.735 lei”, a declarat Alexandru Cristea, purtatorul de cuvânt al Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF). Dintre marile cazuri de frauda fiscala investigate în judetul Bacau de catre inspectorii DGAF se remarca cel al unei firme din Comanesti, care desfasura activitati imobiliare. In urma verificarilor actelor contabile, s-a constat ca firma comanesteana a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 700.000 lei prin deducerea TVA stabilita cu rea-credinta în urma achizitiei a doua imobile în valoare de 4.066.031 lei (913.715 euro).

Un alt caz, la fel de important, descoperit de inspectorii Antifrauda este si cel al unei firme din Onesti, specializata în comercializarea produselor din carne, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 209.780 lei, prin înregistrarea în contabilitate a unor achizitii fictive a 108 tone pulpe de pui în valoare de 650.000 lei, în scopul sustragerii de la plata TVA si a impozitului pe profit. „Pentru recuperarea prejudiciilor cauzate, inspectorii antifrauda au sesizat organele de urmarire penala si au dispus instituirea de masuri asiguratorii asupra unor imobile si conturi bancare ale operatorilor economici”, a precizat Alexandru Cristea.

Pe lânga activitatea de investigare a fraudelor si destructurare a lanturilor tranzactionale constituite in scopul prejudicierii bugetului statului, inspectorii antifrauda au constatat contraventii pentru sanctionarea carora au dispus aplicarea a 373 amenzi în cuantum total de 1.609.500 lei, confiscarea de bunuri si sume în valoare totala de 149.356 lei. In plus, s-a dispus suspendarea activitatii a 16 puncte de lucru.

„Actiunile de control inopinat ale inspectorilor Directiei Generale Antifrauda Fiscala vor continua în zone comerciale cu risc fiscal ridicat si grad redus de conformare fiscala, atât în scopul descoperirii si recuperarii prejudiciilor cauzate bugetului de stat, cât si în scopul verificarii modului de respectare a obligatiei legale de utilizare a casei de marcat si emitere a bonului fiscal”, a incheiat Alexandru Cristea, purtatorul de cuvânt al DGAF.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri