Franjuri în cascade și Bohemian rhapsody

Cronica modei

O pictură parfumată cu vibrări de violet, așa vedea Bacovia primăvara, dar și cu ceva nervi (ei sunt chiar în titlul poeziei), cu astenia care o însoțește de obicei. Versul e foarte potrivit anul acesta, violetul fiind culoarea la modă, superstarul lui 2018. Asta nu trebuie să însemne defel monotonie cromatică, dimpotrivă, primăvara aceasta aducând o mulțime de nuanțe pastel în creațiile vestimentare și în accesorii. Mult lila, roz, fuchsia, verde proapăt, de iarbă crudă, bleu ciel, galben citron, galbenul solar, pe toate le vom vedea etalate în ținute cât mai diverse.

Un contrast interesant este între costumul pantalon, de inspirație masculină, și culorile pastel, fondante, ale materialelor din care este confecționat. Primăvara asta, atât de mult așteptată, după gerosul episod de început, readuce spiritul boem în atenția iubitoarelor lui, foarte „en vogue” fiind curentul gypset și cel hippie- chic. Se poartă, așadar, rochii lungi și fuste largi înflorate, din materiale fluide, la care se adaugă o pereche de cizme și o pălărie cu boruri largi. Cizmele supradimensionate merg de minune cu rochiile mini din paiete, de exemplu, texturile lucitoare fiind acum arborate la orice oră din zi, nu numai seara, la ocazii speciale. E o modă îndrăzneață, care înfruntă convențiile prestabilite.

Au revenit în forță, în acest sezon, toate tipurile de fuste midi și lungi, drepte, creion, plisate, largi, asimetrice etc. Multe au și franjuri, pe care-i găsim și la rochiile vaporoase, la tricourile cu imprimeuri pop- art, la veste, trenchuri, eșarfe, genți, și la diferite tipuri de încălțăminte, e o adevărată cascadă de franjuri în moda actuală! Și de flori, printul floral fiind la putere absolută. Vedete ale primăverii sunt, de asemenea, pantalonii evazați, salopeta, saharienele, hanoracele, parka, plasticul fiind materialul cel mai des folosit la fabricarea acestora. PVC-ul cunoaște un veritabil triumf! Că așa-i în modă, e o eternă reîntoarcere în timp, unele lucruri revenind, reinterpretate, desigur, după un anumit număr de ani sau chiar după secole. Așa cum se întâmplă, mai nou, cu pasiunea unui designer pentru personajele lui Shakespeare, și a lui Louis Vuitton pentru epoca reginei Marie Antoinette, care i-a inspirat o superbă colecție. Regina a avut un sfârșit tragic, pe eșafod, dar cât a trăit a fost o mare admiratoare a frumosului, a luxului, fiind un fel de fashionistă avant la lettre. Iar culoarea ei preferată era violetul! Am admirat, în colecția despre care am amintit, câteva redingote din brocart, extreme de elegante, de fancy.

Practice, dar și elegante, când au accesorii din perle, strasuri, și tot felul de broderii, rămân hainele din denim, o țesătură evergreen, chiar dacă e albastră. Elemente de noutate sunt și rochiile de tip slip-dress, care alunecă, așadar, fiind mătăsoase, foarte feminine și sexy.

Nu uit nici de fantezistele turbane, cu nota lor întrucâtva exotică, nici de machiajele proaspete, transparente, care mi-au plăcut mult, de fardurile cu glitter și rujul roșu, nedemodabil, și nici de încântătorul parfum Poison Girl Unexpected de la Dior, cu o aromă fresh, incitantă, un pic insolentă. Care o să vă facă să vă bucurați de primăvară, și să intrați în vârtejul ei colorat și parfumat.