20 aprilie 2024
OpiniiEditorialFrancul, la bani marunti

Francul, la bani marunti

Un nou seism zguduie relatiile dintre banci si clienti, raport bazat pe acordul partilor si a legilor pietei monetare si bancare, mai simplu, este vorba de cerere si oferta. Intra in joc doua entitati care, se presupune, fiecare isi urmareste interesul, profitul, fiind vorba de banca, indeplinirea/realizarea unei nevoi sociale sau de trecere la un alt standard de viata, de cealalta parte.

Acest mecanism functioneaza in unele tari de sute de ani, insa de doar câtiva in tarile in care economia de piata este in faza copilariei. Si, la piata, ca la piata, unul vrea sa vânda cât mai scump, mai eficient, altul doreste sa cumpere in functie de cât il tine punga (ar fi ideal), orice rabat de la aceasta regula duce, inevitabil, la conflict, asa cum s-a intâmplat la noi, dar si in alte tari mult mai dezvoltate, cu o populatie, se presupune, mai bine informata, in 2007, când s-a declansat criza economica globala, financiara si bancara.

Apele nu s-au linistit, ca, la orizont, a aparut un nou “conflict”: aprecierea in cascada a francului elvetian in raport cu leul, punând in dificultate mii de români, care s-au imprumutat in moneda elvetiana, mult mai avantajoasa, afirma clientii, in acea perioada. De la o scânteie, s-a ajuns la vâlvataie, cei peste 75.000 de români cu credite in franci elvetieni cerând insistent ajutor, sprijin de la guvern, de la Banca Natioanla, ca in timpul partidului unic.

Nu intru in amanunte, bancile, institutiile, organizatiile, ong-urile implicate vor gasi – toata lumea spera – solutii de indulcire a efectelor acestei evolutii a raportului dintre cele doua monede, ceea ce trebuie sa invatam din aceasta sincopa este nevoia, obligativitatea, fiecarei parti de a se informa reciproc asupra conditiilor, avantajelor si dezavantajelor, dar mai ales a riscurilor, rezultate din raportul stabilit, in aceasta jungla.

Nu poate fi vinovata numai o parte, responsabilitatea este, in egala masura si a celor care semneaza in dreapta contractului de imprumut. Nu mai poti accesa un credit cu ochii inchisi, fara sa te informezi, sa amanetezi viitorul tau, al familiei, al copiilor, pe termen lung. Sunt, tot pe piata, consilieri, avocati, experti care stiu, cunosc, pot oferi informatii de specialitate, contracost, evident. Nu chemi pompierii dupa ce arde casa, iti pui sistem de alarma de la inceput. Aici nu mai functioneaza butada ca românul se pricepe la toate, am mai spus-o, riscul, dupa cum se vede, este foarte mare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri