5 decembrie 2024

Fractura de capitulum: prezentare de caz

Capitulumul este o formațiune anatomică a humerusului distal (partea inferioară a humerusului), prin care acesta se articulează cu capul radiusului, os al antebrațului. Articulația capitelo-radială este un important stabilizator static al articulației cotului.

 



Fracturile de capitulum sunt relativ rare, cu o incidență de 1% din fracturile cotului și 6% din fracturile humerusului distal. Acestea sunt produse prin cădere pe brațul extins sau prin compresiune axială cu cotul în poziție semiflectată. În lipsa unui tratament adecvat, fracturile de capitulum pot duce la reducerea severă a mobilității și la instabilitatea cotului.

 

Prezentăm un caz de fractură a capitulumului (tip I, conform clasificării Bryan și Morrey) la o pacientă în vârstă de 43 de ani, produsă în urma unei căderi directe pe cotul semiflectat. Examinarea clinică a demonstrat o echimoză extinsă pe toată suprafața cotului stâng, imposibilitatea efectuării mișcărilor de flexie/extensie, pronație completă și supinație 30 grade. Radiografia a demonstrat o fractură deplasată de capitulum. În urma examenului computer tomografic, s-a observat un fragment mare desprins din capitulum, ce interesa și partea laterală a trohleei.

 

Intervenția chirurgicală a fost realizată în Spitalul Arcadia de Dr. Răzvan Țăranu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, supraspecializat în chirurgia membrului superior. Tratamentul chirurgical a fost efectuat cu abord lateral, practicându-se reducerea anatomică deschisă a fracturii și fixarea cu 3 șuruburi Herbert, realizându-se astfel compresia la nivelul fracturii și îngroparea capului șuruburilor în osul subcondral. Intraoperator s-a observat ruptura ligamentului colateral ulnar lateral la nivelul epicondilului humeral lateral, repararea acestuia efectuându-se cu o ancoră de titan de 3,5 mm.

Cotul a fost imobilizat în atelă gipsată pentru 2 săptămâni, după care s-a permis mobilizarea în orteză cu unghi controlabil care a fost menținută pentru încă 4 săptămâni.

Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, cu restabilirea mobilității funcționale a cotului.

 

Concluzii

  1. În prezența unei fracturi de capitulum, se recomandă evaluarea preoperatorie prin examen computer tomografic pentru stabilirea exactă a traiectului de fractură.
  2. Fracturile izolate de capitulum sunt rare, dar tratamentul trebuie să fie adecvat pentru a restabili mobilitatea articulației cotului. Tratamentul nonoperator este recomandat doar în cazurile fracturilor nedeplasate sau cu minimă deplasare (< 2mm), dar fracturile deplasate necesită intervenție chirurgicală pentru restaurarea anatomică a suprafeței articulare și a mobilității funcționale a cotului.

 

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Răzvan Țăranu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, Arcadia

www.arcadiamedical.ro



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -