28 martie 2024
CulturăFotoliul de Onoare la Casa Memoriala “George Bacovia”

Fotoliul de Onoare la Casa Memoriala “George Bacovia”

O seara culturala de neuitat, o premiera in Bacau, a avut loc la Casa Memoriala “George Bacovia”, protagonisti fiind Filiala Bacau a Uniunii Armenilor din România, Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, Societatea “Clepsidra”, un numeros public, apartinând comunitatilor armene din Bacau, Roman si Tg. Ocna, dar si prieteni români si germani. Invitata de onoare a fost ziarista si scriitoarea de origine armeana Madeleine Karacasian, care a venit in Bacau cu o valiza de carti, majoritatea fiind traduceri proprii din literatura armena, dar si carti semnate de ziarista si scriitoarea de origine armeana.

“Am avut astazi o intâlnire la care nu am visat niciodata, am dialogat cu o persoana de o inteligenta sclipitoare, de o vasta cultura, de o frumusete sufleteasca care te vindeca de toate tristetele. Imi face o bucurie enorma sa va spun ca doamna Madeleine Karacasian, caci despre dumneaei este vorba, va fi prima ocupanta a “Fotoliului de Onoare”, noul nostru proiect, care se va derula in perioada urmatoare la Casa menmoriala “George Bacovia”. “Fotoliul…” va fi ocupat succesiv de personalitati ale mediului cultural românesc.”
Mariana Popa, director al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”

Lansarea cartii “Cu si despre armeni”, vol. V., o culegere de articole aparute de-a lungul anilor in presa din România si din alte tari, recnzii, interviuri, evocari ale unor personalitati si evenimente, reportaje, note de calatorie, semnata de Madeleine Karacasian, membra a Uniunii Scriitorilor din România, sectia “traduceri”, si a Uniunii Scriitorilor din Republica Armeana, a fost un priliej de rememorare a istoriei armenilor, a istoriei literare, a vietii si activitatii unor persoanlitati remarcante din Armenia, dar si din România, “tara care s-a comportat remarcabil, laudabil in raport cu armenii stabiliti aici de-a lungul anilor”.



“Madeleine Karacasian a lucrat peste 20 de ani la saptamânalul de limba armeana “Nor Ghiank”, apoi, ca ziarista independenta a colaborat la numeroase publicatii din România si din alte tari. S-a dedicat cu pasiune si dragoste activitatii de traducator, cu precadere din literatura armena, franceza si engleza, semnând peste 25 de lucrari, de aceea prezenta remarcabilei personalitati in Bacau, in mijlocul comunitatii noastre, ne onoreaza si ii multumim.”

Vasile Agop, presedinte al Filialei Bacau a UAR

Una dintre cele mai frumoase si reusite traduceri este poemul “Abu-Lala Mahari”, scris de Avetik Isahakian, poetul national al armenilor, dar si romanele “Haos” (Alecsandr Sirvanzade), “Pe aici a trecut Dumnezeu” – antologie de proza armeana, “Banca Otomana” – Alecsandr Topcian etc. In maniera proprie, a citit pentru cei prezenti, din poemul lui Isahakian, scriitorul Calistrat Costin, presedinte al USR, filiala Bacau, un invitat permanent la serile culturale armene. Seara s-a incheiat cu vizionarea unui film documentar despre Armenia, cadou din partea invitatei pe Fotoliul de Onoare, priliej de aduceri aminte, de efuziuni sentimentale, multi din cei prezenti fiind coplesiti de nostaligii, mai ales ca putini au avut inca priliejul sa viziteze patria mama, Armenia, Erevanul, muntele Ararat – simbolul celui mai chinuit popor al planetei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri