In pofida caldurii greu de suportat, bacauanii care s-au aflat, miercuri, la ora 10, in trecere prin fata Prefecturii s-au oprit sa sarbatoreasca Ziua Imnului National, alaturi de oficiali si de militari. Ceremonia a inceput cu “Ruga si inchinare pentru poporul român”, rostita de pr. Iulian Ichim, dupa care au urmat discursurile.

Dorian Pocovnicu, prefectul judetului, le-a amintit bacauanilor istoria de peste un secol a Imnului national si a vorbit despre rolul sau. “Imnul national are puterea de a mobiliza oameni si atitudini si pentru aceasta trebuie vazut in dimensiunea sa simbolica, pentru ca rolul sau este si acela de a determina si stimula in fiecare dintre noi ataşamentul fata de valorile nationale”, a declarat prefectul judetului. Rolul de simbol al imnului a fost evocat si de Ionel Floroiu, vicepresedintele Consiliului Judetean.

“Cu prilejul intâlnirilor diplomatice, la prezentarea Garzii de Onoare, in competitii sportive sau mitinguri spontane, intonarea imnului aduce intotdeauna emotie, rascoleste si ne reaminteste ca suntem parte a unui neam ce a rezistat doua mii de ani vitregiilor istoriei”, a spus Ionel Floroiu. Despre momentele istorice in care “frica de moarte a fost risipita de cuvintele «Acum ori nicodata»” a vorbit si Radu Ababei, viceprimarul municipiului Bacau. Cu speranta si curajul insuflate de imnul national, “mosii si stramosii nostri s-au ridicat in calea imperiilor”, ne-a amintit comandantul Garnizoanei Bacau, comandorul dr. Valerica Vrajescu.

PUBLICITATE

Cântat in gând de ostasi, in momentele grele, schimbat in perioada comunista, apoi reinviat in timpul Revolutiei, imnul ramâne un simbol al identitatii noastre. Cu indemnul “Desteapta-te române, oriunde te-ai afla” si-a incheiat discursul comandorul Vrajescu. Dupa alocutiuni au urmat momentele artistice. Grupul folk “Senin”, format din mr. Marcel Balan si plt. adj. Bogdan Paduraru, au interpretat “Tu, tara mea” si “Blestem tradatorilor de tara”, doua creatii proprii, iar muzica militara, o suita de cântece eroice.

Cele mai gustate au fost, totusi, dansurile interpretate de frumosii tineri ai “Plaiurilor Bacauane”. In timp ce unii spectatori s-au refugiat la umbra, altii, animati de ritmurile populare, au incins propria hora, pe straduta dinspre hotel. Ceremonia s-a incheiat, asa cum era de asteptat, cu intonarea imnului “Desteapta-te române”, militarilor alaturându-li-se, cam timid, si unii civili.

[wonderplugin_gallery id=”315″]

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ