28 martie 2024
ActualitateFOTO: Ziua Drapelului

FOTO: Ziua Drapelului

Astazi, in Piata Tricolorului, din Bacau, a avut loc ceremonialul militar pentru ridicarea drapelului national.

Ziua Drapelului National a fost sarbatorita in Bacau cu un ceremonial militar si religios. Evenimentul a inceput la ora 12.00, in Piata Tricolorului, odata cu aparitia oficialitatilor locale. Prefectul Ioan Ghica a salutat garda de onoare, dupa care, autoritatile publice au tinut alocutiuni.

„Sarbatorim drapelul României, simbol al national important si reper peren al istoriei noastre. (…) Steagul este trecutul, prezentul si viitorul istoriei noastre. Pentru toti cei care slujim tara sub culorile drapelului national, acesta are o semnificatie aparte, reprezentând drapelul de lupta al onoarei, vitejiei si gloriei militare”, a declarat comandor Florin Capitanu, loctiitorul comandantului Garnizoanei Bacau.



„Dincolo de semnificatiile istorice ale acestei zile, fara indoiala, drapelul national ne emotioneaza si ne impresioneaza, chiar daca nu avem mereu timpul si rabdarea ca sa observam acest lucru. (…) Bucuriile si momentele noastre de cumpana primesc mereu aceleasi culori. Drapelul este cel mai important simbol al nostru, iar alaturi de imn si stema, ne uneste cu adevarat in mândria de a fi români”, a fost si declaratia lui Cosmin Necula, primarul Bacaului.

„Este ziua in care celebram unul dintre cele mai puternice simboluri ale identitatii noastre. Acest simbol ne obliga la o continua aducere aminte a eroilor neamului, a faptelor si principiilor care i-au insufletit”, a spus si Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.

„Steagul românilor este un simbol statal, dar el simbolizeaza trecutul nostru si este o dovada a statorniciei românesti. In steagul national s-au regasit atâtia martiri ai acestui neam si tot el a inspirat poeti, sportive si intelectuali, deopotriva”, a afirmat si Ioan Ghica, prefectul judetului Bacau.

A urmat ceremonia de aducere a noului steag (vechiul steag fiind coborât de pe catargul din Piata Tricolorului, tot in urma unui ceremonial militar, sâmbata seara), sfintirea lui, salutul oficialilor si ceremonia de inaltare a drapelului pe catarg. In finalul manifestarii, garda de onoare a defilat in fata autoritatilor locale, iar manifestarea a luat sfârsit in acordurile Muzicii Militare. In zona centrala, membri ai TNL Bacau au pus in pieptul doritorilor, cocarde având simbolurile nationale. Initiativa a fost laudata de publicul spectator.

[wonderplugin_gallery id=”609″]

Drapelul, in timp

In ultimii ani, din ce in ce mai multi bacauani arata un respect deosebit pentru drapelul României. Il vedem zilnic arborat de oameni obisnuiti la masini, la ferestrele apartamentelor sau la casa de la tara, pe sediile institutiilor publice, la sarbatorile nationale sau chiar in competitiile sportive. Nu mai departe de Campionatul Mondial de Fotbal, pe strazile Bacaului a fluturat continuu steagul României. Am vazut oameni imbracati in drapelul sau pictati cu cele trei culori. Este clar! Cu totii traim si simtim româneste, dar cu toate acestea, putini bacauani cunosc istoria drapelului românesc. Tocmai de aceea, câteva repere istorice, ii pot ajuta sa inteleaga mai bine semnificatia tricolorului. Culorile sunt asezate in plan vertical, iar ordinea este albastru, galben, rosu, incepând de la catarg sau lance. Este bine de stiut ca proportiile, nuantele culorilor si protocolul drapelului au fost stabilite prin lege. Istoricii spun ca primele dovezi atesta ca legaturile cu tricolorul provin inca din anul 535. Cele trei culori se regasesc mai tarziu sI pe diplomele emise de Mihai Viteazul si pe scuturi. In timpul rascoalei condusa de Tudor Vladimirescu se stabileste ca albastrul cerului reprezinta libertate, galbenul ogoarelor inseamna dreptate, iar rosul sângelui este simbolizat de fratie. In anul 1834, Tara Româneasca a adoptat pentru prima data cele trei culori, ca drapel. In iunie 1848, Guvernul provizoriu al Tarii Românesti decreta ca steagul national are trei culori: albastru, galben si rosu. Mai târziu, in anul 1867 s-a mai stabilit ca stema tarii sa fie asezata doar pe drapelele armatei si cele princiare, iar cele civile sa ramâna fara stema. De-a lungul anilor, aspectul drapelului a suferit mai multe schimbari, iar in timpul Revolutiei din 1989, stema Republicii Socialiste România a fost îndepartata de pe drapele.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri