17 aprilie 2024
ActualitateFOTO & VIDEO: Sarbatoare la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”

FOTO & VIDEO: Sarbatoare la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”

Ziua de 1 decembrie – Ziua Nationala a României a fost sarbatorita in avans de elevii de la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” vineri, 28 noiembrie.

Imbracati in straie populare, fiecare dintre ei, impreuna cu profesorii diriginti si invatatorii, si-au ornat clasele cu obiecte traditionale (prosoape artizanale, ulcele de lut, obiecte de uz casnic din strabuni), au cântat si s-au bucurat, au gatit moldoveneste (sarmale, colaci, cozonac, mamaliga) si si-au intâmpinat oaspetii cu pâine si sare, cu nuci si bunatati „ca la bunica” – sunca cu ceapa, cârnati, caltabos sau slanina.

In fiecare corp de cladire din intregul liceu, elevii si profesorii au trait româneste. Cea mai frumoasa clasa va fi si premiata (pentru a trezi si spiritul de competitie intre elevi), iar dupa terminarea orelor, in jurul prânzului, s-au adunat cu totii in amfiteatrul colegiului unde au sarbatorit România prin cântec, dans si poezie.Tot cu aceasta ocazie a fost inaugurat si un muzeu al liceului, in organizarea si amenajarea caruia fiecare copil si-a adus contributia: au adus de la bunici sau de la matusi si unchi ulcele de lut, covoare lucrate manual, obiecte vechi de uz casnic, colectii de carti, costume populare.

Intreaga manifestare face parte dintr-un proiect judetean, derulat de liceu pe parcursul unui an intreg, incepând cu luna noiembrie 2014, intitulat „Mândru ca sunt român”, care incearca sa promoveze in rândul copiiilor toate traditiile românesti de peste an.

Detalii de la aceasta frumoasa sarbatoare, in editia de luni a cotidianului „Desteptarea.”

[wonderplugin_gallery id=”73″]

Mai multe fotografii, pe pagina noastra de Facebook

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri