Ma grabesc sa scriu, la aceasta ora din noapte, câteva impresii de la o mare sarbatoare a artei, a muzeelor, a bacauanilor. Nici nu stiu cu ce sa incep, fiecare muzeu, fiecare galerie de arta din Bacau si-a deschis portile, usile, pentru a prezenta ce au pregatit iubitorilor de arta, de frumos, a fost greu sa aleg, insa timp de mai multe ore am cutreierat muzeele impreuna cu mii de bacauani, copii, multi copii, tineri si oameni in vârsta.

Cum emotiile inca nu au trecut, voi incepe relatarea mea, de la ultima manifestare: la ora 21.00, sute de oameni s-au adunat in fata Casei Memoriale a marelui poet George Bacovia. Circulatia a fost oprita. Nici nu se putea alege un moment mai bun, ca Noaptea Muzeelor, pentru ceremonia de redeschidere a casei poetului, dupa mai bine de un an, timp in care s-au executat importante lucrari de consolidare si reparatii.

PUBLICITATE

Am spus ca au fost sute de oameni, insa, am vazut, ca erau mii. Este important ca au fost oficialitati locale si judetene, cele care au girat si aprobat fondurile necesare, ca au fost poeti importanti ai urbei, artisti, muzicieni, oameni care il au in suflet, in inima, pe cel care si-a pus amprenta, a dat numele si renumele acestui oras, dar, pe mine, ca jurnalist, m-a bucurat ca la Marea Casa au venit apropiatii, prietenii din strada ai celui care le-a strecurat in suflet indoiala, speranta, melancolia, Poezia.

[wonderplugin_gallery id=”555″]

Bacovia este sufletul nostru, Bacovia este simbolul nostru, fara el am fi orfani, singuri si fara identitate. M-au trecut fiorii la proiectia 3D mapping, realizata extraordinar de Cromatique Studio&Art Gallery, de artistul fotograf Ovidiu Ungureanu. Nu am crezut ca o simpla redeschidere a unei case memoriale, fie ea si a poetului George Bacovia, poate fi urmarita de atâtia oameni. Si era ora 22.00. Au vorbit frumos, decent, cu emotie, Mariana Popa, managerul Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, Dragos Benea, presedinte al CJ, aflat la sfârsit de mandat, a impresionat publicul poetul Ovidiu Genaru, care a fost custode al Casei “Bacovia” mai bine de zece ani. “Noaptea Muzeelor” a devenit “Noaptea lui Bacovia”. Asa si trebuia.

Asupra acestui eveniment voi reveni in editiile urmatoare ale ziarului DESTEPTAREA.

Dar seara si noaptea de 21 mai au inceput cu ore bune inainte. De la ora 17.00, la Galeriile ALFA a avut loc vernisajul unei expozitii de zile mari, cine nu a fost prezent a pierdut o intâlnire cu mari artisti bacauani si ieseni, participanti la o tabara de creatie de la Pralea.

[wonderplugin_gallery id=”556″]

Au fost acolo si au expus maestrul Ilie Boca, Stefan Pristavu, Dionis Puscuta, Aurel Stanciu, Cristina Tiperciuc, Carmen Poenaru, Bogdan Teodorescu, Felix Aftene, Manuel Manastireanu din Iasi, dar si Ovidiu Ungureanu, artist fotograf, organizatorul si finantatorul acelei tabere, care a realizat si un extraordinar film cu marii artisti aflati in intimitatea creatiei. Nu ati mai vazut asa ceva! Si asupra acelui eveniment voi reveni.

[wonderplugin_gallery id=”557″]

Am vazut apoi sute de copii fericiti si bucurosi la Muzeul de Istorie, prin sectiile de etnografie, de arheologie, dar mai ales vizitând expozitiile de jucarii de altadata si fabuloasele jocuri LEGO, expozitii dechise si duminica. Unde am mai fost?

Am mai fost la Muzeul de Arta, unde amfitrion a fost Dionis Puscuta, presedinte al UAP, care si-a intâmpinat numerosii oaspeti cu o expozitie DADA, organizata in colaborare cu Primaria Moinesti, dar si cu “personala” Nicu Enea.

[wonderplugin_gallery id=”558″]

Nu se poate povesti ce comori sunt la Muzeul de Arta, cine nu a fost, o poate face in zilele urmatoare. Mai rezistati? Este doar ora 22.00, muzeele sunt deschise pâna la ora 02.00. Nu scapati ocazia, la Muzeul de Naturale se mai fac observatii asupra Lunii si Planetei Marte, iar in interior am vazut zeci de vizitatori, care au asteptat la poarta muzeului inca de la ora 18.00, insa, Noaptea-i noapte! La ora 20.00 s-a deschis expozitia de Plante carnivore.

[wonderplugin_gallery id=”559″]

Ce mai vuet, ce mai zarva…Daca nu ati ajuns, o puteti face si duminica, este deschis, cum deschisa este si in urmatoarele doua luni. Costa doar un singur leu pentru copii si 4 lei pentru adulti, dar merita. Chiar asa, de ce nu mergem in fiecare zi la un muzeu? Eu am obosit, insa am vazut ca multi bacauani se indreptau catre Casa “Nicu Enea”, luminile erau deschise inca la Muzeul de Istorie.

Mai aveti timp sa vedeti Casa Bacovia, in haine noi, plantele carnivore nu si-au terminat cina, iar Ovidiu Ungureanu, eroul serii, al noptii, nu si-a terminat surprizele…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

 1. …Steagul Românieiii!!!… Uimire, bucurie, măreţie, mândrie de român din inimi curate şi vene de străbun, prin glasuri de copiii, miracolul fiintei din noi! Divina scânteie! Şi, pentru o Sfântă şi Binecuvântată Clipă ce poartă-n ea eternitatea, atingerea suavă a Speranţei a Binecuvântat Intreaga Natură, descătuşând zăvoarele Vazduhurilor şi aripi de Îngeri au brăzdat violet amurgul de toamnă apus în noaptea pierdută-n Roua Dimineţii Trezirii la o Nouă Viaţă!

  DIVIN!
  Respect BACOVIA!
  Respect DEŞTEPTAREA!
  Respect NAŢIUNEA ROMÂNĂ!

 2. Roua Dimineţii este Darul Divin oferit Pământului prin legea firească a lucrurilor şi fenomenelor în Natură, Legea UNIVERSABIL VALABILĂ, a COMPENSĂRII.

  Roua Dimineţii nu are culoare politică şi nici structura de rezistenţă a edificiilor opulente, locuinţelor de lux, a conturilor ascunse-n paradisuri fiscale, totalitarism = înrobirea fiinţei umane, a unei naţiuni, civilizaţii.
  În formula actuală, principiul constituţional cf. căruia ,,Nimeni nu este mai presus de lege” nu face trimitere la dispozitia universala, fundamentală, şi, de aici, confuzia generală: care lege?! terestră, divină, “lato sensu”, “stricto sensu”, OG, OUG, HG, decrete, legi speciale, coduri, directive, acorduri, tratate, care oricum nu se respectă, ba mai mult se modifică oricând la comanda şi interesele de grup străine de neam, ţară, specificul naţional al unei ţări. Este ilegal, incorect şi imoral să tolerăm la infinit guvernarea unei ţări prin hotărâri şi ordonanţe de urgenţă
  Înţelesul LEGII UNIVERSALE, a COMPENSĂRII este clar, lapidar şi sugestiv: BINE FACI, BINE GAŞEŞTI! şi orice altă intervenţie nu reprezintă decât o gravă abatere cu consecinţe distructive la toate nivelurile.

  ,, Când ne gândim la Rouă, ne oprim la finalul parcursului ei: clipa când coboară ca să se depună pe pământ. Nu trebuie însă să uităm că, pentru a deveni Rouă, apa s-a înălţat mai întâi sub formă de vapori în atmosferă. Fiindcă ea a urcat mai întâi foarte sus, atunci când se condensează din nou pentru a reveni pe pamânt, Roua este purtătoarea atâtor elemente însufleţitoare” (Omraam Mikhael Aivanhov)

  ,, Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu…De acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute…”, ne povăţuieşte, atât de firesc, Iisus (Ev. de la Ioan 15,7-16)…legea cea dreaptă, adevărată, UNIVERSAL VALABILĂ. a COMPENSĂRII !

LĂSAȚI UN MESAJ