A devenit deja traditie ca, la inceput de vara, cei mai mici si talentati pictori, copii de toate vârstele, sa isi expuna creatiile in cadrul expozitiei Kidart, organizata de Consiliul Judetean Bacau si Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”.

Vernisajul expozitiei din acest an, derulat luni, 2 iunie, a adunat pe simezele Galeriei „Hol” a Muzeului peste 300 de lucrari, rod al talentului si imaginatiei a peste 40 de copii, indrumati de catre artistul plastic Livia-Amalia Cretu.

Alaturi de ei, un foarte numeros public, format mai ales din parinti sau bunici emotionati. Simezele au fost neîncapatoare pentru tablouri care cu usurinta ar putea fi atribuite unor artisti plastici maturi, cu experienta, si nu unor micuti cu înclinatii spre tainele culorii, luminii si perspectivelor.

PUBLICITATE

Este o expozitie a expozitiilor, dupa cum a caracterizat-o criticul de arta Iulian Bucur, o exprimare a ceea ce inteleg si simt copiii din lumea ce ii inconjoara, o dovada a inventivitatii si ideilor lor frumoase. “Este o expozitie coplesitoare, ce cuprinde peisajul, staticul sau portretul, abordate prin diferite tehnici, de la acuarela cea vioaie si usoara, la uleiul greu”, a mai spus criticul de arta.

Tot el s-a referit la calitatea evidenta a lucrarilor si la echilibrul pe care artistul plastic coordonator, Livia Cretu, a stiut sa il mentina intre dorinta de exprimare libera a micilor artisti si rigorile artei plastice, sa le puna in valoare pasiunea pentru pictura.

Unii dintre micuti au fost la prima lor expozitie, si-au vazut prima oara lucrarile studiate si admirate de atât de multa lume, dupa cum a spus si prof. Mariana Popa, managerul Complexului Muzeal.
Au fost evidentiati unii dintre cei mai talentati si premiati mici artisti. Este cazul Paraschivei Ichim, care deja are în palmares expozitii la Paris sau Londra si mai multe premii nationale. Evidentiata a fost si Laura Elena Stoica, o alta pictorita cu perspective, recent câstigatoare a “ReGalei Ferdinand” la pictura, Calin si Sofia Doros si o multime de alti copii, premiati cu totii la finalul evenimentului.

Invitati speciali au fost Asmine Denisa-Elena, clasa a XI-a si Stan Daniela, clasa a X-a la Colegiul National de Arta “George Apostu”, sectia canto-jazz-muzica usoara, care au oferit un program artistic. În concluzie, o expozitie care merita toata atentia, fiindca viziunile copiilor despre ceea ce ne înconjoara sunt cu adevarat fascinante si denota o maturitate nebanuita.

“Sunt de subliniat calitatile incontestabile ale micilor artisti. Unii se remarca prin înclinatia spre suprarealism, altii aduc izul romantic, altii sunt meniti, parca, pentru a ilustra cartile de povesti ale copilariei cu personaje fascinante. Si cu totii sunt în cautarea de noi tehnici sa evolueze, sa descopere tainele picturii, ale culorilor. Ii indemn pe parinti sa isi incurajeze copiii sa isi cultive pasiunea, sa dea frâu liber imaginatiei si sa se exprime”
Livia-Amalia Cretu, artist plastic


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ