5 octombrie 2022
10 C
Bacău

FOTO: Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici,

.

HomeActualitateFOTO: Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici,

Episcopul martir Anton Durcovici a fost proclamat Fericit, sâmbătă, în aplauzele celor peste 20.000 de pelerini prezenți pe stadionul ”Emil Alexandrescu” din Iași, la ceremonia de beatificare a acestuia.

Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, trimisul special al Papei Francisc, care a oficiat Slujba Sfintei Liturghii, a citit, cu acest prilej, decretul de beatificare semnat de Papă, pe scena special amenajată fiind aduse relicvele episcopului.”Împlinind cererile Fratelui Nostru, Petru Gherghel, episcop de Iași, ale multor altor Frați întru Episcopat, precum și ale multor credincioși, după ce a fost consultată Congregația pentru Cauzele Sfinților, Noi, cu autoritatea Noastră Apostolică, aprobăm ca Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu Anton Durcovici, Episcop de Iași și martir, păstor neobosit, apostol al adorației euharistice și martor eroic al comuniunii cu Scaunul lui Petru, de acum înainte să fie numit cu titlul de Fericit, iar sărbătoarea lui să poată fi celebrată în fiecare an în ziua a zecea a lunii decembrie, zi în care s-a născut pentru cer. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh Amin. Dată la Roma, la Sfântul Petru, în ziua a unsprezecea a lunii Mai, în anul 2014, al doilea al Pontificatului Nostru”, se menționează în Scrisoarea Apostolică semnată de Papa Francisc.

Procesul de beatificare și canonizare a episcopului romano-catolic Anton Durcovici (1888-1951), mort în închisoarea de la Sighetu Marmației, a început în 1997, iar martiriul său pentru credință a fost recunoscut de Papa Francisc la 31 octombrie 2013.

Beatificarea a avut loc în cadrul unei Liturghii solemne oficiate de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, trimisul Papei Francisc.

Odată declarat Fericit, episcopul Anton Durcovici va fi înscris în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice, introdus în calendarul Bisericii locale și sărbătorit la 10 decembrie, ziua martiriului său.

Anton Durcovici este al patrulea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Constantin Ignațiu Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare și Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava, și Vladimir Ghika (2013), preot romano-catolic și principe român, mort în 1954 în închisoarea din Jilava. Tot din România a fost ridicat la cinstea altarelor fericitul Ieremia Valahul de către Papa Ioan Paul al II-lea la 30 octombrie 1983.

AGERPRES

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri