FC Dinamo Bacău și Viitorul Curița se vor lupta pentru titlul județean într-o dublă manșă pe 19 și 26 iulie. Câștigătoarea va merge la turneul de promovare în Liga a III-a. Băcăuanii beneficiază de un lot superior valoric, dar nu au încă resurse financiare pentru eșalonul al treilea. Curițenii, în schimb, au bani, însă nu dispun de jucători experimentați

Dante Botoșani, Sporting Juniorul Vaslui și…?

Spre deosebire de sezoanele precedente, anul acesta, „barajul” de promovare în Liga a III-a nu se va mai disputa între două campioane de județ, tur-retur. Din cauza pandemiei noului Coronavirus, FRF a decis să modifice sistemul și să mizeze pe turnee de promovare care vor reuni, la începutul lunii august, pe teren neutru, câte trei formații. Se joacă fiecare cu fiecare, câte un singur joc, iar la finalul celor trei întâlniri, echipa cu cea mai bună linie de clasament va fi declarată promovată.

Ocupanta locului secund are și ea șansa ei, fiind trecută pe o listă de așteptare, astfel încât, în cazul unor retrageri/ neînscrieri, locurile vacante să fie completate cu vice-câștigătoarele acestor turnee. Conform tragerii la sorți, campioana Bacăului a fost repartizată într-o grupă cu reprezentantele Vasluiului și ale Botoșaniului. În prima zi se joacă Botoșani- Vaslui, în a doua Bacău- Vaslui, iar în a treia Bacău- Botoșani.

Campioana Vasluiului se știe deja, în condițiile in care AJFul local a decis „înghețarea” competiției: Sporting Juniorul Vaslui. La Botoșani, nu s-a luat încă o decizie oficială, însă 99,9% campionatul se va „îngheța” si aici, iar campioană va fi desemnată lidera CS Dante Botoșani, echipă cu șase puncte avans față de a doua clasată, Viitorul Albești. Doar la Bacău titlul se va decide în această vară pe teren. Mai exact, într-o dublă manșă care va opune liderele celor două Serii: FC Dinamo Bacău (Seria de Bacău) și Viitorul Curița (Valea Trotușului). Prima manșă va avea loc pe 19 iulie, la Târgu-Ocna, gazda curițenilor. Returul se va disputa o săptamână mai târziu, la Săucești, noua „casă” a celor de la FC Dinamo. Cine se va impune?

Speră ca promovarea să miște lucrurile

În „barajul” pentru titlul județean, FC Dinamo Bacău are ca principal avantaj lotul de jucători. Fotbaliști experimentați, cu meciuri în prima și a doua ligă: Doboș și Bojescu, Dediu și Lozneanu, Boghian și Întuneric. Ultimul este și antrenorul echipei, el preluând-o pe FC Dinamo la începutul anului, după retragerea din campionat a fostei sale formații, AS Suporterilor FCM Bacău.

„Avem un lot foarte bun, completat cu elemente precum Pușcașu, Bogdan Lupu, Senteș, Negru, Patriche și așa mai departe. Echipa arată bine și suntem încrezători. Vrem să câștigăm și campionatul și Cupa, iar la «barajul» de promovare am convingerea că vom fi o nucă greu de spart. Ne dorim promovarea, acesta a fost obiectivul nostru încă de la startul sezonului”, a declarat pentru „Deșteptarea” conducătorul „alb-roșilor”, Remus Pozânărea. Dacă în privința lotului, FC Dinamo Bacău arată bine, la capitolul financiar, lucrurile sunt „under construction”. A admis-o și Pozânărea:

În momentul de față, nu avem un buget pentru Liga a III-a. Asta nu înseamnă că nu facem eforturi în acest sens: am depus proiecte de finanțare și suntem în discuții cu diferiți sponsori. Noi sperăm ca în eventualitatea promovării, lucrurile să se miste, iar reușita să găsească un ecou favorabil la nivelul municipalității și al mediului de afaceri”. Pozânărea nu exclude nici o colaborare cu Primăria Săucești: Faptul că am fost primiți cu brațele deschise la Săucești, unde ne disputăm meciurile și unde există o emulație din punct de vedere fotbalistic ne face să sperăm și într-un parteneriat mai solid”.

 Cine promovează, să nu se mai retragă”

Spre deosebire de adversara sa de la „baraj”, Viitorul Curița nu poate conta pe un lot cu experiență și nume sonore. Condus de pe bancă de Rareș Mihalache, efectivul curițenilor numără în rândurile sale jucători precum Sitaru, Toader (ambii din garda veche) sau George Ardeleanu (revenit după împrumutul la Sepsi).

Într-adevăr, suntem deficitari la capitoilul experiență, dar asta nu-i un capăt de țară. Pentru noi, 2019-2020 a fost un campionat de tranziție, în care am mizat pe forța grupului și pe tinerețea lotului. Din acest motiv am și decis să dăm credit, ca antrenor, unui jucător crescut în rândul echipei, Rareș Mihalache. Noi vrem promovarea, pentru asta ne luptăm, iar în cazul în care ne vom atinge obiectivul, vom întări lotul, astfel încât să putem face față rigorilor Ligii a III-a”, a afirmat finanțatorul grupării curițene, Mihai Fudulache.

La capitolul infrastructură și buget, Viitorul Curița se apropie deja de cerințele eșalonului trei. Cel puțin așa susține Fudulache: „Nu ne dau banii afară din casă, dar avem buget pentru Liga a III-a. Totodată, ne punem pe picioare și în privința infrastructurii. Avem o bază sportivă proprie, în apropiere de Onești, astfel încât nu mai depindem de alții. Facem pași mărunți, dar siguri”. Fudulache consideră că Viitorul Curița și FC Dinamo Bacău au șanse egale la „baraj”:

Cred că va fi o dispută echilibrată. E drept, turneul de promovare se anunță dificil, Vasluiul si Botoșaniul având echipe bune, dar nimic nu este imposibil. Important este ca în cazul în care campioana Bacăului va promova, să nu se retragă, așa cum s-a întâmplat mai mereu în ultimii ani. Ar fi rușinos”.

Linie de clasament FC Dinamo Bacău

15 meciuri jucate, 14 victorii, nicio remiza, o înfrângere, golaveraj 70-10, 42 puncte

Linie de clasament Viitorul Curița

15 meciuri jucate, 13 victorii, doua remize, nicio înfrângere, golaveraj 77-11, 41 puncte

Fără spectatori

Conform reglementărilor aflate momentan în vigoare, cele două meciuri de „baraj” dintre FC Dinamo Bacău și Viitorul Curița se vor disputa fără spectatori. Totodată, gazdele au obligativitatea de a asigura serviciu de ambulanță și medic la joc.PUBLICITATE