14 iunie 2024
SportFotbal/ Liga a III-a. Calcule în serie. Și, mai ales, în Serii!

Fotbal/ Liga a III-a. Calcule în serie. Și, mai ales, în Serii!

Astăzi se așteaptă ca Federația Română de Fotbal să comunice componența celor zece serii din eșalonul al treilea, al cărui campionat va debuta weekendul viitor, pe 27 august. Retragerea celor de la Sporting Juniorul Vaslui, care s-a adăugat forfaitului mai vechi al Hușanei Huși obligă o reconfigurare a primei serii. Anul trecut, CSM Bacău a fost în Seria 1, în timp ce Aerostar și FC Dinamo Bacău au evoluat în Seria 2. Ce va fi acum?

Mult a fost, puțin a mai rămas. Teoretic, doar câteva ore. După o lungă așteptare, Federația Română de Fotbal se pregătește să comunice componența celor zece serii a câte zece echipe din campionatul Ligii a III-a, competiție ce va porni la drum weekendul viitor, pe data de 27 august, cu trei echipe băcăuane la grila de start: Aerostar, CSM și FC Dinamo. Stabilirea seriilor constituie un adevărat rebus.

Și asta din cauza numeroaselor retrageri ce a dus la vacantarea mai multor locuri. Pe fondul forfaiturilor, retrogradata CSM Bacău a fost reprimită de FRF în campionat, însă come-back-ul „CSMeilor” care vor fi antrenați în noul sezon de Cristi Popovici, a rezolvat doar în parte problemele din Seria 1, unde, mai nou, s-a retras și Sporting Juniorul Vaslui. Astfel, în acest moment, în Seria 1 am avea următoarele nouă echipe: Dante Botoșani, Foresta Suceava, Bucovina Rădăuți, Ceahlăul Piatra Neamț, Șomuz Fălticeni, Știința Miroslava, CSM Bacău și nou promovatele Viitorul Darabani și Rapid Brodoc. Cum, spre deosebire de CSM Bacău, cealaltă retrogradată din Seria 1 la finalul ediției 2021-2022, CSM Pașcani a declinat invitația FRF, s-a vehiculat la un moment dat varianta- absurdă, de altfel- de a completa Seria 1 cu Aerostar.Ar fi rezultat o super-serie în zona de Nord a Moldovei, cu echipe de forță precum Foresta Suceava, Dante Botoșani, Ceahlăul Piatra Neamț, Aerostar, Miroslava și Bucovina Rădăuți, în contrast vizibil cu Seria 2, care numără doar două grupări cu pretenții: CSM Focșani 2007 și Metalul Buzău. Prin urmare, varianta cu Aerostar mutată în Seria 1 este pe cât de absurdă, pe atât de fantezistă. S-a mai vorbit și despre posibilitatea invitării în Liga a III-a unor echipe ce au pierdut barajul de promovare. Pe lângă faptul că, deocamdată, nu există un cadru legal pentru o asemenea operațiune, un alt impediment major ar fi timpul extrem de scurt- doar o săptămână- în care o parte din perdantele de la baraj ar trebui să se pregătească pentru Liga a III-a.

Un exemplu elocvent? Sportul Onești. Învinsă în barajul de promovare de Rapid Brodoc, campioana județeană a Bacăului a înaintat, încă de acum o lună și jumătate o adresă către FRF în care își arăta disponibilitatea de a evolua în Liga a III-a în cazul în care ar rămâne locuri libere. Admițând că în proxima ședință Comitetului Executiv al FRF ar fi votată o dispoziție ce ar da undă verde spre Liga a III-a învinselor de la barajul de promovare, Sportul Onești ar întâmpina serioase dificultăți de a onora invitația.

„Având în vedere că, în urma solicitării noastre mai vechi, nu am primit niciun răspuns de la Federație, noi ne-am pregătit pentru Liga a IV-a. Nu avem nici buget și nici lot pentru a debuta săptămâna în viitoare în Liga a III-a, asta dacă s-ar pune, eventual, problema. În cel mai fericit caz, am solicita un răgaz de 24 de ore pentru a discuta cu sponsorii ce ne promiseseră susținerea în cazul promovării”, a declarat conducătorul Sportului Onești, Daniel  Munteanu.

Mai multe surse ale ziarului invalidează însă varianta cu acceptarea perdantelor de la baraj, dezvăluind că „FRF a dat toate asigurările că are deja cele o sută de echipe înscrie în Liga a III-a”. De văzut care sunt ele și, în special, cum vor fi repartizate pe serii. Ultimele informații acreditează ideea că Seria 1 va fi completată cu o echipă din Harghita sau Covasna. Mai mult, există posibilitatea ca în Seria 1 să avem două echipe din Harghita și Covasna, astfel încât toate cele trei formații băcăuane, Aerostar, CSM și FC Dinamo să fie plasate împreună în Seria 2. Multe calcule și doar câteva ore până când totul va fi bătut în cuie.spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri