In absenta finantarii nerambursabile, divizionara B Sport Club Bacau risca sa dispara in aceasta vara

Campionatul incepe pe 30 iulie

Pentru divizionara B Sport Club Bacau, aceasta saptamâna este una foarte importanta. Daca nu chiar decisiva. Pâna pe 20 iunie, când este programata reluarea pregatirilor, conducerea clubului trebuie sa obtina garantiile financiare necesare startului de campionat. Un start de campionat care se va da mai repede ca oricând: pe 30 iulie. Mai mult, din aceasta vara, Liga a II-a isi strânge rândurile, propunând un sistem cu o singura serie. In traducere libera: un plus de atractivitate, dar si de cheltueli. E clar ca s-a dus cu deplasarile facute in dimineata jocului! Ca sa nu mai vorbim ca o deplasare la Baia Mare sau la Arad te solicita si financiar, nu doar fizic.

PUBLICITATE

PNL sau PLM?

Dar va mai ajunge, oare, Sport Club pe la Arad sau Baia Mare? La cum s-au derulat lucrurile in ultima perioada, raspunsul pare sa fie negativ. In tot acest timp, mingea s-a aflat in terenul Consiliului Local. Un Consiliu Local alcatuit, pâna la alegerile din 5 iunie, in majoritate din liberali. Altfel spus, din colegii de partid ai presedintelui SC-ului, Cristi Ciocoiu. Numai ca, de la inceputul primaverii, când s-a demarat concursul de proiecte pentru accesarea de finantari nerambursabile pe Legea 350/2005 si pâna azi, CL-ul nu a intreprins nimic pentru a da drumul la bani. De fapt, nici macar nu i-a aprobat, pasând responsabilitatea viitorului Consiliu Local. Halal colegi! Si, de ce sa nu o spunem, halal presedinte de club!

In cadere libera

Asadar, in acest moment, intreg sportul bacauan si nu doar fotbalistii de la Sport Club se afla in cadere libera. Dar, spre deosebire de echipa de volei feminin Stiinta, care are si sustinerea Ministerului Educatiei si Cercetarii sau a handbalistilor de la CSSM Bacau, ce apartin direct de Primarie, pentru a da exemplele cele mai notabile, Sport Club nu beneficiaza de parasuta. Si nici macar de plasa de protectie a sponsorilor: s-a dovedit ca, in conditiile in care stadionul “Municipal” este scos din uz, o echipa de fotbal cu prezent de B si pretentii de A nu poate conta prea mult pe banii din zona privata. Asa ca, baza ramâne tot sprijinul acordat de municipalitate.

“Si 2.000.000 lei sunt putini”

“La drept vorbind, nici cei 2.000.000 lei pe care ni i-a alocat comisia Primariei si la care vad ca nu putem avea acces, nu ar fi suficienti in perspectiva unui campionat cu o singura serie”, a declarat presedintele SC-ului, Cristi Ciocoiu, care regreta acum inregimentarea sa politica: “Am facut-o tot in speranta ca voi putea ajuta echipa. Oricum, acum nu mai conteaza. Ce conteaza este sa ni se aprobe banii pe Legea 350. Chiar daca nu sunt suficienti, am demonstrat ca stim sa ne descurcam si cu bani putini. Cei dinaintea noastra, desi au avut vreo 70 de miliarde, au lasat in urma si datorii. Noi, cu 20, am avut si rezultate. Din pacate, acum, fara acesti bani, nu vad cum am putea continua”.

O palma pentru oras

Prin urmare, fara banii pe 350, Sport Club este amenintata cu desfiintarea. Sau, in cel mai fericit caz, cu retrogradarea in Liga a V-a. “Nici nu concep ca aceasta echipa sa se desfiinteze, mai ales dupa sezonul foarte bun facut de baieti. Ar fi o noua palma pentru oras, dupa ce si FCM Bacau a avut o soarta asemanatoare”, a declarat consilierul tehnic al echipei care a incheiat sezonul trecut pe locul 4 in liga secunda, Gheorghe Poenaru. “Eu am incredere ca noul primar si noul Consiliu Local vor intelege situatia si vor pune umarul la redresarea fotbalului si a sportului bacauan. Am convingerea ca noua administratie va face, in sfârsit, si stadionul, astfel incât sa putem privi din nou catre Liga I”, a punctat Ghita Poenaru.

“Sper sa se rezolve”

Desi sunt neplatiti de la inceputul anului si traiesc cu teama ca ar putea ramâne si fara banii pentru care au muncit, dar si fara echipa pentru care au jucat, fotbalistii Sport Clubului nu dispera. “Imi vine greu sa cred ca nu se va gasi pâna la urma o solutie. In definitiv, din câte am inteles, sumele de bani au fost alocati de catre Primarie. Tot ce trebuie acum este ca proiectul sa fie aprobat de Consiliul Local. Eu continui sa sper ca lucrurile se vor rezolva, chiar daca timpul nu lucreaza in favoarea noastra. Am asteptat jumatate de an, mai asteptam inca o saptamâna sau doua”, a declarat cel mai experimentat fotbalist din lotul Sport Clubului, Adi Gheorghiu.

Amânarea pregatirilor?

Increzator este si antrenorul Cristi Popovici: “Situatia este, intr-adevar, una limita: a fi sau a nu fi. Cu totii asteptam cu nerabdare sa vedem ce se va intmpla, dar eu, unul, am incredere ca ne vom putea continua activitatea”. Popovici a alcatuit si un plan B in ceea ce priveste programul de pregatire: reluarea antrenamentelor pe 27 iunie in loc de 20. “Cu toate ca timpul ne preseaza in conditiile in care campionatul demareaza pe 30 iunie, ar exista si solutia inceperii pregatirilor cu o saptamâna mai târziu. Important este ca lucrurile sa intre pe un fagas normal”. Daca vor intra sau nu in normalitate, vom afla in curând. Poate chiar saptamâna aceasta. Una foarte importanta, daca nu chiar decisiva pentru viitorul Sport Clubului.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

 1. Asta ar fi culmea: dupa ce Primaria lui Stavarache a tocat milioane de euro pe aceasta echipa, acum ea sa se desfiinteze… Ar trebui sa se dea drumul la bani iar de la anul sa se gaseasca o alta varianta de finantare. Si poate pleaca si Ciocoiu ca n-a facut nik ca presedinte…intre el si Goian nu-i nici o diferenta: nici macar politica

 2. Cutremur în fotbalul românesc. Rapid a intrat în faliment. Vezi decizia Tribunalului Bucureşti

  Cu datorii de peste 18 milioane de lei, dintre care 10 milioane la fisc, clubul Rapid Bucureşti, înfiinţat în anul 1923, a intrat în faliment. Decizia a fost pronunţată de Tribunalul Bucureşti şi se poate face recurs în termen de 7 zile, la Curtea de Apel.

  Tribunalul Bucureşti a decis luni intrarea în faliment a Rapidului, o decizie care în profunzimea ei nu surprinde foarte mult. ProSport a scris în ultimele săptămâni despre datoriile de peste 18 milioane de lei ale clubului şi cum foşti antrenori, jucători şi furnizori s-au considerat furaţi şi au cerut falimentul în instanţă. După mai multe termene, Tribunalul Bucureşti a dat luni verdictul: falimentul. Pe cât de dur, pe atât de previzibil.

  Decizia dată de Tribunalul Bucureşti:

  „Solutia pe scurt: HOT În temeiul art 105 rap. la art.107 alin. 1 lit.C din Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei, dispune intrarea în faliment prin procedura generală a debitorului. În temeiul art 107 alin 2 din Legea nr 85/2006 privind procedura insolvenţei ridică dreptul de administrare al debitorului şi dispune dizolvarea societăţii debitoare.

  Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi trimiterea de notificări tribunalelor din alte judeţe în care debitorul are bunuri în vederea sigilării, în sarcina lichidatorului judiciar. Stabileşte termen de maxim 10 zile de la data notificării deschiderii procedurii falimentului de predare a gestiunii averii de la debitor către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate până la deschiderea procedurii.

  Dispune întocmirea şi predarea către lichidatorul judiciar, în termen de maxim 10 zile de la intrarea în faliment, a unei liste cuprinzand numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora, cu indicarea celor născute după data introducerii cererii de deschidere a procedurii.

  Fixează următoarele termene limită: a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor menţionate la art 108 alin. (2) din lege, în vederea întocmirii tabelului suplimentar-28.07.2016 b) termenul de verificare a creanţelor menţionate la art 108 alin. (3) din lege, de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului suplimentar al acestora- 26.08.2016; c) termenul de depunere la tribunal a contestaţiilor- 16.09.2016; d) termenul de întocmire a tabelului definitiv consolidat- 26.09.2016.

  Numeşte lichidator judiciar pe CII Brihac Aurel , care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art 25 din lege. Pune în vedere lichidatorului judiciar prevederile art 252 din Legea nr. 31/1990, republicată şi dispune îndeplinirea formalităţilor privind menţionarea la registrul comerţului a reprezentanţilor permanenţi ai săi.

  În temeiul art. 108 alin 1 şi 2 din Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei, dispune ca lichidatorul judiciar să trimită o notificare, în condiţiile art 61 alin 3 din lege, privind intrarea debitorului în procedura falimentului prin procedura generală, ridicarea dreptului de administrare şi dizolvarea acestuia, tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor/administratorul judiciar, menţionată la art 107 alin 2 lit e), debitorului şi oficiului registrului comerţului sau, după caz, registrului societăţilor agricole în care debitorul este înmatriculat, pentru efectuarea menţiunii.

  Se va dispune plata onorariului si a cheltuielilor de procedura din averea debitoarei cu respectarea ordinii de prioritate prevazuta de Legea cu nr. 85/2006 pentru plata creantelor. Fixează termen pentru continuarea procedurii la 30.09.2016 Definitivă. Cu recurs, în termen de 7 zile de la comunicare.

  Pronunţată în şedinţă publică, azi,13.06.2016
  Document: Hotărâre intermediară 13.06.2016“

  Rapid a intrat în insolvenţă în 2014, dar de atunci situaţia financiară a clubului nu s-a îmbunătăţit. Principala speranţă a conducerii clubului din Giuleşti a fost legată de banii din drepturile TV. Rapid a promovat în acest an şi va fi interesant ce se va întâmpla acum cu locul din Liga 1, dacă decizia va fi menţinută şi la apel. Există riscul să fim singura ţară din fotbalul european cu o echipă în faliment în campionat.

  Vom reveni cu amănunte!

 3. Goian, dupa cum s-a spus, primea 70 miliarde lei vechi, iar Ciocoiu, 20. Goian a facut datorii si nu a avut rezultate. Ciocoiu are si rezultate, apoi incearca sa mai atenueze din datoriile lui Goian. Sunt diferente ? Plus, bacauanii nu sunt numai din cei care asteapta panselute din contracte trucate sau alte proiecte din care se trag 10 – 50% din contracte. Sunt si tineri care au nevoie de miscare, de sport, implicit de sanatate. Pe langa locuri de munca. Dar si sportul inseamna locuri de munca. Se imbina munca, educatia, cultura, sanatatea, cu sportul.

 4. Daca Organele locale nu sunt capabile sa gestioneze situatia pe legea 350 in noua formula de dupa alegeri, atunci, o formula de reunire a SC Bacau cu Aerostar nu poate fi mai avantajoasa pe linie financiara ? Dezavantajul e ca nu ar putea promova 3 ani in liga 1, dar ASA Tg-Mures a promovat dupa 1 an !

 5. Romania este o tragedie sportiva. Apoi politica si-a bagat ghearele jegoase si infecte distrugand cea ce inseamna “Mens Sana in corpore sana!”
  Ciocoiu a ramas si el victima jegosilor si rezultatul se vede.
  Acum vulcanul coruptiei si marlaniei toarna cenusa peste sport si il sufoca dar nu-l omoara.
  Cand sportul va renaste in Romania va fi bine.

 6. Tot orasul e aproape varza, mizerie peste tot, gropi, praf, nu-s locuri de munca sau daca exista sunt platite de cacao cu nici 200 euro in mana; nu este de mirare ca toata lumea incluzand pe cei cu facultate merg sa spele masini in afara unde iau lejer 1000 euro in mana si chiriile sunt aproape la fel ca-n bacau si mancarea e si mai ieftina.
  La noi in tara nu merge nimic momentan, toata tara e varza si Bacaul e si mai varza.

  Toata situatia asta se reflecta in toate domeniile incluzand sport-fotbal!

 7. Fotbalul profesionist se face pentru sponsori și pentru spectatori. N-ai spectatori, n-ai sponsori, treci la amatori! Faci sport pentru sănătate! Se poate extinde afirmația și la celelate sporturi. De ce să plătim pentru salariați jucători, dacă nu aduc ceva concret benefic pentru Bacău? Orașul scade ca interes pentru orice, dar mai ales pentru afaceri. Vorba lui Alecsandri: Boieri dumneavoastră, încotro mergem?

 8. Solutia , sa fie sponsorizat clubul de Costica Rusu , prietenul lui Ciocoiu .La cate datorii are jigodia la fisc , salvarea clubului este o ,,bagatela” !

LĂSAȚI UN MESAJ