Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat pe fostul sef al Vamii Bacau, Valentin Grosu, la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu suspendare, pentru trafic de influenta. Pe parcursul termenului de supraveghere, Grosu va trebui sa presteze munca în folosul comunitatii, pe o perioada de 90 zile, la Primaria Bacau sau DGASPC Bacau – Centrul de Servicii Sociale “Ghiocelul”.

In acelasi dosar, a mai fost condamnat Dorinel Ursarescu, fost presedinte al organizatiei judetene Neamt a PNL si deputat, la 1 an inchisoare, cu suspendare, pentru savârsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii în scopul obtinerii de bani sau alte foloase necuvenite. Andrei Razvan, fost inspector în cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, a primit o pedeapsa tot cu suspendare, de 3 ani închisoare, pentru trafic de influenta.

O condamnare cu executare a primit afaceristul Marius Craciun, arestat în alta cauza. Pentru infractiunile de instigare la folosirea influentei si cumparare de influenta, acesta va sta dupa gratii 4 ani si 8 luni închisoare. Instanta a dispus si revocarea suspendarii conditionate a executarii unei alte pedepse de 1 an închisoare, la care a fost condamnat de Curtea de Ape Bacau, si executarea în întregime a acestei pedepse, rezultând 5 ani si 8 luni închisoare. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Peste 1 milion de euro, prejudiciul statului

Inculpatii au fost trimisi in judecata in decembrie 2014. Conform rechizitoriului DNA Bacau, in perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, Marius Craciun a initiat un grup infractional organizat cu scopul de a savârsi infractiuni de evaziune fiscala prin derularea unor ample operatiuni de achizitii intracomunitare de combustibili si comercializarea acestora pe piata interna, fara plata TVA si a accizelor datorate bugetului de stat.

Aceste fapte au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu peste 1 milion de euro. Procurorii sustin ca pentru derularea acestor afaceri erau esentiale obtinerea autorizatiei într-un timp scurt, evitarea oricaror controale din partea organelor fiscale pâna la data scadentei TVA, protejarea afacerii de catre persoane influente politic si sprijinul acordat de functionarii din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor.

Din probele anchetatorilor reiese ca, în activitatile desfasurate, Craciun a beneficiat de un astfel de sprijin, mai precis prin “desigilarea cisternelor de catre angajatii DJAOV Neamt imediat dupa sosirea acestora si asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenta exercitata de Grosu Valentin, director al DJAOV Bacau, obtinerea rapida a autorizatiei de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate de inculpatul Grosu Valentin, consilierea si oferirea de informatii asupra actiunilor autoritatilor vamale asigurata atât de inculpatul Grosu Valentin cât si de inculpatul Razvan Andrei, atitudinea pasiva a functionarilor vamali, inclusiv cei mentionati anterior, care, desi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operatiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora”.

În martie 2013, în calitate de director al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau, Valentin Grosu ar fi primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro, de la inculpatul Marius Craciun, pentru a-si exercita influenta asupra directorului DJAOV Neamt.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ