Dosarul in care fostul primar din Horgesti, Ionel Turcan (foto), a fost trimis in judecata, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si instigare la fals material în înscrisuri oficiale, a ajuns la Curtea de Apel, dupa ce inculpatii au contestat condamnarile date, in martie, de Judecatoria Bacau.

Fostul edil a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare, iar Ion Cristian V., administratorul SC Comnef, acuzat de complicitate, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani si 6 luni închisoare cu suspendare. Prima instanta a condamnat si societatea Comnef la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 60.000 lei si i-a interzis dreptul de a participa la procedurile de achizitii publice pe o durata de doi ani. In acelasi dosar, a fost cercetat si fostul viceprimar Ioan Albeiu, tot pentru complicitate, si a primit o pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare. In plus, Ionel Turcan si Ioan Albeiu au fost obligati la plata unor despagubiri morale de 28.000 de lei catre doi angajati din primarie.

Dosarul penal s-a deschis in 2013, in urma denuntului unei angajate din Primaria Horgesti care sesiza ca fostul primar, Ionel Turcan, împreuna cu administratorul Comnef, a obtinut ilegal sume importante de bani de la bugetul de stat în baza unui contract fictiv de lucrari de balastare drumuri comunale. „În perioada mai-iunie 2012, având cunostinta ca valoarea arieratelor înregistrate în evidenta contabila a UAT Horgesti era de aproximativ 200.000 lei, precum si de faptul ca unitatea administrativ-teritoriala ar fi putut beneficia de suma de 560.000 lei (alocata initial prin HG nr. 255/3.04.2012), primarului Turcan Ionel i-a venit ideea de a majora în mod artificial cuantumul arieratelor în scopul obtinerii întregii sume de bani.

PUBLICITATE

Acesta i-a propus inculpatului V. Ion Cristian, administratorul SC Comnef, sa îl ajute pentru a crea aparenta unei obligatii de plata a unitatii administrativ-teritoriale catre societatea sus-mentionata, în baza careia aceasta urma sa obtina în mod ilicit sume de bani de la bugetul de stat cu titlu de plati arierate. Inculpatul Turcan Ionel a hotarât încheierea unui contract de lucrari de reabilitare a drumurilor comunale Horgesti ca urmare a inundatiilor ce afectasera comuna în 2010, cu toate ca acestea fusesera realizate integral de SC MUV”, se arata în rechizitoriu.

La urmarirea penala, fostul primar a sustinut frecvent ca a antedatat un contract doar pentru a nu pierde banii de la Guvern si ca urma sa realizeze lucrarile de reabilitare a drumurilor afectate de inundatii. Si asta in timp ce restul inculpatilor si martorii audiati au confirmat ca lucrarile de balastare au fost realizate integral de catre SC MUV. De-abia in instanta, Turcan si-a recunoscut faptele. Dosarul a avut deja primul termen la Curtea de Apel, când Turcan a cerut amânare. Pâna la urmatorul termen, din 29 octombrie, fostul primar va depune la dosar si motivele apelului.

Condamnata penal, SC Comnef vrea noi lucrari publice

In ceea ce-l priveste pe administratorul Comnef, acesta considera ca i s-ar putea aplica doar o amenda administrativa si apreciaza pedepsele impuse societatii ca fiind prea aspre. “Deoarece suntem in reorganizare, existând debite considerabile inregistrate, cuprinse in tabelul creditorilor, datorii pe care ne-am angajat sa le platim, mentiunea unui cuantum atât de ridicat al amenzii ar afecta grav acest plan intocmit de lichidator.

In plus, mentinerea interdictiei de a participa la proceduri de achizitii publice, ne-ar lipsi de posibilitatea de a participa si contracta noi lucrari si, astfel, ne-ar lipsi de obtinerea de venituri pentru plata datoriilor curente, salariilor, precum si a impozitelor lunare”, explica administratorul Comnef.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ